Ćorić: Cijepljenje je odgovornost, raniji završetak sezone bio bi veliki izazov

Slika /Vijesti/2021/siječanj/28 siječnja/2.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je da predložene izmjene Zakona o trgovini, posebice o radnom vremenu do 21 sat, još uvijek nisu konačne i o njima će se razgovarati, a ponovno je apelirao na odgovornost i cijepljenje, jer bi raniji završetak turističke sezone naštetio gospodarskom rastu i bio veliki izazov za državne financije. 

Ministarstvo gospodarstva je ovih dana u javnu raspravu uputilo prijedlog izmjena Zakona o trgovini, kojim uz ostalo regulira radno vrijeme trgovina od ponedjeljka do subote - od 6 do najkasnije 21 sat, u pravilu bi trgovine bile zatvorene nedjeljom i blagdanima, a trgovci bi mogli izabrati 16 nedjelja tijekom kojih bi radili.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka vladajuće koalicije, na kojem su jedna od tema bile i predložene zakonske izmjene, Ćorić je podsjetio da prema važećem Zakonu  o trgovini radno vrijeme uopće nije bilo definirano a su pojedini poslodavci bitno iskakali, neke su trgovine radile i 24 sata.

Upravo zbog nedoumica taj je zakonski prijedlog u javnom savjetovanju i Vlada je spremna na razgovor, spremna saslušati ideje svih dionika, HUP-a, sindikata, rekao je Ćorić. 

"U konačnici, mjesec dana koliko će ovaj zakonski prijedlog provesti u javnoj raspravi biti će dovoljno da čujemo sve prijedloge i da u drugoj polovici osmog mjeseca iziđemo s rješenjem", naglasio je. 

Na novinarsku opasku kako je Crkva bila najviše za zabranu rada nedjeljom, a prijedlogom su crkvene trgovine izuzete iz zabrane rada nedjeljom, ponovio je kako je riječ o prvom prijedlogu te će se o svim detaljima raspravljati.

"Zakonski prijedlog je prije svega fokusiran na nedjelju kao neradni dan, tu je uvažena i potreba da i radnicima u trgovini nedjelja bude dan za odmor, obitelj, prijatelje. S druge strane uvažavamo isto tako činjenicu da hrvatsko gospodarstvo dobrim dijelom ovisi o turizmu te imamo 16 radnih nedjelja koje bi omogućile punu aktivnost tijekom punog dijela turističke sezone. O prijedlogu će se raspravljati no već sada je sigurno da ćemo uvažavati specifičnosti turističkih središta, dijela hrvatske koji ljetnih mjeseci i živi u kasnim večernjim satima", rekao je Ćorić. 

Cijepljenje je odgovornost, oni koji to ne prihvaćaju dovode u pitanje i zdravlje ekonomije

Odgovarajući na niz novinarskih upita o povezivanju cijepljenja s potporama, ministar je istaknuo da Vlada želi iskoristiti prednosti koje svijet danas ima u odnosu na trenutak od prije godinu dana, a to je cjepivo.  

"Svi oni građani koji su se u proteklom razdoblju cijepili ili se namjeravaju cijepiti spadaju u odgovorni dio našeg društva. Svi oni koji ne prihvaćaju ovaj smjer dovode u pitanje svoje zdravlje, zdravlje svojih bližnjih, kao i zdravlje hrvatske ekonomije", rekao je Ćorić, podsjećajući i kako se oko 20 posto vrijednosti hrvatskog BDP-a veže uz turizam i aktivnosti oko turizma.

"Skraćivanjem turističke sezone, njezin kraj u bilo kojem trenutku znači pobačaj naše ekonomske aktivnosti te velike financijske i ostale izazove u jeseni koja slijedi. To želimo izbjeći i to žele izbjeći sve odgovorne osobe u Hrvatskoj. Kraj sezone prije nego što je to predviđeno nosi hrvatskoj smanjenu stopu ekonomskog rasta, financijske izazove i izazove za sve one koji žive od turizma", poručio je Ćorić, dodajući kako Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) ima pravo promišljati kako da inzistira na odgovornosti svakog dionika u društvu.

Upozorio je i kako je procijepljenost kod nas niža od europskog prosjeka, daleko niža od mediteranskih zemalja i "bilo kakav značajniji eksces vodi  nas  na crvene liste s kojih ovo ljeto više neće biti povratka".

Naglasio je i da se prava, posebice ona koje proizlaze iz mjera HZZ-a, trebaju vezati uz odgovornost svake pravne osobe.

Poslodavci su tijekom godine i nešto dana učinili sve da zajedno izađemo iz ove krize i Hrvatska je to učinila prilično uspješno. Sada imamo manjinu, ne poslodavaca nego osoba, koja ignorira odgovornost, rekao je. 

Uz napomenu da neće prejudicirati konačno rješenje, ponovio je kako je njegov stav poznat - pristup bi trebao biti isti za sve u privatnom i javnom sektoru. Nitko u Hrvatskoj u ovom trenutku nema ekskluzivno pravo da svojom neodgovornošću dovede u pitanje zdravlje onih s kojima se slučajno sretne u liftu, u restoranu ili bilo gdje, nitko, stav je ministra gospodarstva. 

"Ovo što dolazi od Vlade u proteklim tjednima jesu apeli. Izašli smo iz covid priče na način da je projekcija rasta hrvatskog gospodarstva ove godine šest posto, među najvećima u EU, financijske omotnice koje nam stoje na raspolaganju su najveće u EU po glavi stanovnika, pripremili smo dovoljne količine cjepiva. I sada se kao društvo nalazimo u situaciji da lažni gurui pod egidom ravnopravnosti i zaštite raznih prava propagiraju prava da ugroze sebe, druge i hrvatsku ekonomiju na najgori mogući način", ustvrdio je Ćorić. 

Ministar gospodarstva je na upit o broju cijepljenih u njegovu Ministarstvu, rekao kako nije ni pokušao doznati taj broj te da se u njegovu resoru kontinuirano komunicira te kako se apelira na one koji nisu da se cijepe.

Upitan ne traži li se upravo to od poslodavaca odnosno da daju podatke o broju cijepljenih i za to vežu potpore, Ćorić je ponovio kako se traži i očekuje odgovorno ponašanje svih, kako to znači i razgovor s djelatnicima, ukazivanje na brojke.

Kredit Brodosplitu odobren po standardnim uvjetima HBOR-a

Na novinarski upit o najnovijem potezu tvrtke Rimac Automobili i preuzimanje Bugattija, ministar je čestitao Rimac Automobilima na tome i svemu što su učinili proteklih godina. Na državi je da učini sve kako bi se ograničenja koja postoje smanjila kako bi i ta tvrtka i ostali bili još bolji, rekao je. 

Odgovarajući na niz upita u vezi stanja u Brodosplitu, ministar je uz ostalo rekao kako je kredit koji je ta kompanija dobila od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) odobren po standardnim uvjetima HBOR-a. 

U godinama poput prošle i ove i s obzirom na tržišnu nišu kojoj hrvatska brodogradnja pripada, nestabilnosti u poslovanju i izazovi s kojim se brodograđena industrija suočava nisu nešto što treba začuditi, rekao je Ćorić, podsjećajući i na izazove koje je brodogradnja prošla proteklih godina. 

No, kao ono što mu ne može biti drago izdvojio je izraze nezadovoljstva iz pojedinih poduzeća te grupe oko neisplate plaća. Međutim, koliko sam shvatio taj problem je sada riješen, rekao je Ćorić, koji se nada da će naredno razdoblje donijeti nove ugovore i gradnje, a to je na vlasnicima i menadžmentu. 

Izvor: Hina/Vlada



Pisane vijesti | Tomislav Ćorić