Croatia Airlines dobiva 15 novih zrakoplova, prvi stigao u Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/2024/Srpanj/30_srpnja/VRH_2802.jpg

„Pola milijarde eura za 15 zrakoplova kroz 12 godina je sjajan dogovor, a ovakav aranžman omogućuje Croatia Airlinesu da ima nove, moderne, komforne i sigurne zrakoplove, što će im sigurno pomoći na tržištu i u odnosu s konkurencijom“, rekao je Plenković na dočeku Airbusa „Zagreb“.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je sudjelovao na svečanosti dočeka novog zrakoplova Airbus A220-300 „Zagreb“ u Zračnoj luci Franjo Tuđman.

U svom je obraćanju zahvalio prisutnima na doprinosu u velikoj obnovi flote Croatia Airlinesa.

„Ovo je vrijeme kada Hrvatska modernizira svoje zrakoplovstvo“, kazao je.

Leasing ugovorima dogovoreno je novih 15 novih Zrakoplova Airbus A220-300, koji će sukcesivno dolaziti iduće tri godine.

„Pola milijarde eura za 15 zrakoplova kroz 12 godina je sjajan dogovor, a ovakav aranžman omogućuje Croatia Airlinesu da ima nove, moderne, komforne i sigurne zrakoplove, što će im sigurno pomoći na tržištu i u odnosu s konkurencijom“, rekao je Plenković.

Istaknuo je da se to događa kada Croatia Airlines, hrvatska nacionalna kompanija, obilježava 35. godišnjicu i nastavio da je ona i simbol Hrvatske, dio njenog brendiranja, identiteta i naše međunarodne prisutnosti te onih aktera koji pridonose hrvatskom gospodarstvu i velikom broju dolazaka turista u Hrvatsku.

Podsjetio je da je ove godine promet u svim zračnim lukama porastao između 10 i 25 posto, a svoj obol tome dala je u prijevozu turista Croatia Airlines, koja leti na 35 destinacija.

Prisjetio se i kriznih trenutaka kompanije, poput one za vrijeme covid-a 19, ali je kompanija zajedno s Vladom pronašla način da ostane na nogama i da nikada ne dođe u pitanje njezino postojanje.

„Zemlja koja je 18 turistička destinacija, svijeta, koja je u ovom trenutku prošla pola dolazaka i pola noćenja u odnosu na rezultate prošlogodišnje turističke sezone, uvijek ima kompaniju na koju se može osloniti“, kazao je Plenković.

Premijer je naglasio da Vlada čvrsto stoji uz Croatia Airlines te će tako će biti u budućnosti te naveo kako su njeni poslovni podaci itekako pozitivni, da bilježi rast od 3 posto.

„Vjerujem da ćete racionalno i odgovorno upravljati kompanijom, a novi zrakoplovi biti na ponos vama, ali i cijeloj Hrvatskoj na zadovoljstvo svih onih koji će s vama putovati“, rekao je.

Podsjetio je i da su tako prije tri mjeseca dočekani novi višenamjenski borbeni zrakoplovi Rafale te da, kao što imamo renesansu na obali i otocima, vrijeme je i velike renesanse hrvatskog javnog zrakoplovstva.

Plaće trebaju adekvatno valorizirati rad dužnosnika, to je odgovoran i zahtjevan posao

U izjavi medijima nakon dočeka, predsjednik Vlade za sutra je najavio predstavljanje predsjedničkog kandidata HDZ-a te osudio napad na vlasnika restorana Ivana Gospodnetića te kuhara Dinka Petričevića na Hvaru.

„Hvar je jedna od naših najjačih turističkih destinacija i treba njegovati njegovu povijest, baštinu i turizam i vjerujem da će ovo ostati jedan incident“, kazao je.

O povećanju dužnosničkih plaća, premijer Plenković ponovio je da one godinama nisu bile dizane te da je bilo primjereno i korektno podići ih.

Rekao je da plaće trebaju adekvatno valorizirati rad dužnosnika jer je to zahtjevan i odgovoran posao, upravljati s državnim proračunom i donositi ključne i strateške odluke za zemlju.

Istaknuo je kako treba sa strane staviti demagogiju i pogledati koliko su narasle prosječne i medijalne plaće u mandatu, minimalna plaća, mirovine, koliko je narastao BDP od 2016. godine, za 30 milijardi eura, gospodarski rast je jedan od najjačih u Europskoj uniji, zaposlenost je najveća, a nezaposlenost najmanja. Podaci o turističkoj sezoni su sjajni.

„Onda je u redu i da se ovo pitanje adresira“, rekao je Plenković.

Dodao je da, ako je Vlada digla plaće u državnom i javnom sektoru, policiji, vojsci, obavještajnom sustavu, sucima, državnim odvjetnicima, ako su narasle plaće i u privatnom sektoru, da se nakon toliko godina trebalo povećati plaće i dužnosnicima.

„Stojimo iza toga i tu se ništa neće promijeniti“, zaključio je premijer.
 

Pisane vijesti