Dalj: Potpredsjednik Vlade Uzelac otvorio izložbu o Milutinu Milankoviću

DALJ,29. svibnja 2009.(Hina) - Izložbu o životu i djelu znanstvenika Milutina Milankovića u povodu 130. obljetnice njegova rođenja otvorio je danas u Dalju potpredsjednik hrvatske Vlade Slobodan Uzelac.

Izložba fotografija i drugih dokumenata otvorena je u rodnoj kući znanstvenika Milankovića u Dalju, a Vlada je pokrovitelj događaja koji, uz izložbu, obuhvaća i okrugli stol o klimatskim promjenama na kojemu će sudjelovati znanstvenici iz Hrvatske, Austrije, Mađarske i Srbije.

Otvarajući izložbu Uzelac je rekao da je riječ o velikanu svjetske znanosti koji je "imao nesreću da svoje najbolje radove ostvaruje u sjeni nepovoljnih političkih okolnosti", pri čemu je dodao da je došlo vrijeme korištenja Milankovićevih misli i vrijednosti njegovih postignuća.

Ravnatelj Državnoga hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić rekao je kako je Milanković svojim otkrićima prikazao klimatske promjene na ljestvici koja se može mjeriti tisućama godina, analizirao sudbinu planeta Zemlje i klime na planetu u jednom znatno duljem vremenskom razdoblju te potaknuo cijelu misao o klimi.

Znanstvenu karijeru Milutina Milankovića obilježila su mnoga otkrića o klimatologiji i astronomiji, poput rješenja tajne "ledenih doba", a 130. obljetnicu njegova rođenja UNESCO je uvrstio na popis najvažnijih događaja ove godine, pa se u svijetu održavaju međunarodni znanstveni simpoziji o njegovim znanstvenim postignućima.

Na obilježavanju 130. obljetnice Milankovićeva rođenja, među ostalima, bilo su predstavnici Osječko-baranjske županije, općine Erduta te konzulata Republike Srbije u Vukovaru.



Pisane vijesti