Divjak: Od ponedjeljka škole otvorene za svu djecu

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u četvrtak da su škole od ponedjeljka otvorene za svu djecu te da je epidemiološki okvir takav da sva djeca mogu u školu i da za svu djecu mora biti mjesta u školama.

"Informacije koje dobivamo od ravnatelja je da se očekuje da puno više djece bude u školama nego je to u ova dva tjedna. Ali za ova dva tjedna smo imali vrlo restriktivan epidemiološki okvir, a sada su upute epidemiologa takve da kažu da su djeca jednako sigurna u školi kao i kod kuće. U vrijeme kada dijete možete povesti u igraonicu, na igralište, na svadbu od 300 gostiju.. Onda sigurno je da su u školi", kazala je Divjak.

Na pitanje je li dolazak djece u školu od ponedjeljka obvezan, ministrica je odgovorila: "Kao što smo rekli, u ovo vrijeme kada vam svi stručnjaci kažu da je u školi sigurno, nema ministra obrazovanja, ravnatelja škole ili učitelja koji će reći drugačije. Da, djeci je sada mjesto u školama i moraju biti u školama". 

Ministrica je nakon sjednice Vlade istaknula je kako je školska medicina potaknula upis učenika u prvi razred osnovne škole, no da je, unatoč izgubljenom vremenu, ministarstvo moralo mijenjati pravilnik kako bi produljilo vrijeme upisa.

U međuvremenu smo, istaknula je, dobili prijedloge uvjeta HZZO-a po kojima se u školi mogu raditi testiranja važna za učenike i poslali smo ih školama.

Na temelju izmjene pravilnika, naglasila je, produžili smo rokove i omogućili da se nešto od nastave odradi online.

Ministrica je napomenula kako je predviđeno da se škole otvore za sve učenike, jer su one, kako ocjenjuje HZJZ, sigurne za izvođenje nastave.  "Ovo nisu redovite okolnosti, a stanje je, zbog pandemije, istovjetno u cijeloj Europskoj uniji", rekla je dodavši kako 22 države EU otvaraju škole u nižim razredima i kreću s vrtićima.

Smatra kako je na Braču posebno stanje pa zato učenici neće ići u školu. Neke županije za ponedjeljak nisu uspjele organizirati prijevoz učenika do škole, a problem je, zbog potresa, i premještanje učenika iz škola u škole u Zagrebu,  napomenula je. Smatra kako će se sve to sanirati tijekom sljedećeg tjedna pa će se djeca u školu naknadno uključiti.

Ministrica je podsjetila i kako će se "Škola na trećem" održavati sve dok se ne usvoji obvezatno gradivo  te dodala kako je mnogo vještina koje se moraju savladati.  "Svi bismo trebali razgovarati o onome što kažu stručnjaci", rekla je, dodajući kako je to najbolji način da osiguramo kvalitetno obrazovanje.

Istaknula je kako je u dobi od prvog do četvrtog razreda "jako teško osigurati razvoj učenja vještina" ako učenik nije u školi.


Izvor: Hina /Vlada

Pisane vijesti | Blaženka Divjak