Dodjela stipendija Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas prve stipendije Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 48 djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih braniteljdjece hrvatskih ratnih vojnih invalida i djece dragovoljaca iz Domovinskog rata – od toga za 26 studenat21 srednjoškolca i jednog polaznika poslijediplomskog studija.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas prve stipendije Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 48 djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, djece hrvatskih ratnih vojnih invalida i djece dragovoljaca iz Domovinskog rata – od toga za 26 studenata, 21 srednjoškolca i jednog polaznika poslijediplomskog studija. Na ovaj način započela je dodjela stipendija na temelju natječaja koji je raspisao Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Upravni odbor Fonda za stipendiranje donio je ovog tjedna odluke za stipendiranje 1916 učenika srednjih škola, 930 studenta te participaciji dijela troškova za 26 polaznika poslijediplomskih studija. Fond za stipendiranje financira se iz dijela dobiti Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, a njegova trenutna vrijednost iznosi 16.800.000,00 kuna. Fondu za stipendiranje, predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin, dr. sc. Ivo Sanader također je donirao novčani dio iz dodijeljene mu nagrade „Vittorino Colombo“ u iznosu od 5.200,00 eura.

Skupu je nazočilo i osamdesetak djece smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja od kojih su mnoga ostala i bez drugog roditelja, članice Zajednice udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te članovi Upravnog odbora Fonda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, Upravnog odbora Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te Upravnog odbora Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Cijeli događaj upriličen je ususret obilježavanja 15. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Pozdravljajući sve nazočne potpredsjednica Kosor podsjetila je na doprinos svih hrvatskih branitelja, a posebice poginulih, zatočenih i nestalih, u stvaranju slobodne, samostalne i europske Hrvatske. Napomenula je kako je u Domovinskom ratu 5053 djece ostalo bez jednog roditelja, a 112 djece bez oba roditelja, te poručila kako će sva djeca imati stalnu potporu hrvatske Vlade, a jedan od takvih načina su i stipendije za školovanje Fonda za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.



Pisane vijesti