Donacije stradalima u potresu neće se oporezivati PDV-om, osigurat ćemo dodatne kontejnere

Slika /Vijesti/2021/siječanj/08 siječnja/IMG_3814.png

Predsjednik Vlade naglasio je da se radi na žurnoj nabavi alternativnog smještaja za područje Banovine, dodavši da je tamo veći broj mobilnih kućica i kontejnera. Kazao je da će Vlada putem robnih zaliha naručiti dodatne kontejnere. Najavio je i izmjene Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona temeljem kojeg će se svi obveznici poreza na dodanu vrijednost za donacije isporučene na područja pogođena katastrofalnim potresom osloboditi plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku 36. sjednice osvrnuo se na potrese koji su pogodili područje Banovine.

Kazao je da je nakon sjednice Vlade u ponedjeljak prilagođena struktura postojećeg Stožera civilne zaštite na način da potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović vodi Stožer generalno, posebno aktivnosti vezane za coivid-19, a potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved prilagođenu strukturu koja se odnosi na područje pogođeno potresom.

"Održani su sastanci, i osobno sam bio zajedno s potpredsjednicima i ministrima na terenu u utorak, obišli smo područja koja su jako razrušena, a i veće gradove na području Sisačko-moslavačke županije i stekli dodatni neposredni uvid", dodao je Plenković.

Predsjednik Vlade je kazao i da su nakon sinoćnjeg potresa na području Petrinje od 5 po Richteru sve službe bile terenu – i civilna zaštita, vatrogasci, HGSS, vojska i policija. Pomoć građanima su pružali i Crveni križ i brojni volonteri.

"Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje se telefonski signal na ovim područjima kako bi se olakšala komunikacija. Ministar Tomo Medved i svi ostali su u punoj koordinaciji sa županom, gradonačelnicima i načelnicima", dodao je. 
 
Vlada će putem robnih zaliha naručiti dodatne kontejnere

Premijer je naglasio da se radi na žurnoj nabavi alternativnog smještaja za područje Banovine, dodavši da je već tamo veći broj mobilnih kućica i kontejnera. Najavio je da će Vlada putem robnih zaliha naručiti dodatne kontejnere.

Istaknuo je i da je stigla međunarodna pomoć te da pristiže i danas od drugih zemalja koje su iskazale solidarnost, što putem EU mehanizma civilne zaštite, što bilateralno.

"Nastoji se u najkraćem roku osigurati svima onima koji su ostali kod svojih domova, siguran smještaj i s obzirom na dodatna i daljnja podrhtavanja tla, da bi izbjegli svaku ugrozu za naše građane", kazao je Plenković.

Zahvalio je ministru Medvedu na angažmanu, kazavši da je stalno na terenu te će biti i u predstojećem razdoblju.

"Zahvaljujem i svim volonterima koji su pokazali veliko srce i zajedništvo. Važno je da se sva pomoć koordinira i kanalizira onima kojima je najpotrebnija", naglasio je premijer.

Predsjednik Vlade zahvalio je i inženjerima na svemu što rade na procjenama šteta i statici,  Crvenom križu i Caritasu na brojnoj pomoći.

Donacije će predstavljati porezne olakšice

Premijer Plenković najavio je i izmjene Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona temeljem kojeg će se svi obveznici poreza na dodanu vrijednost za donacije isporučene na područja pogođena katastrofalnim potresom osloboditi plaćanja poreza na dodanu vrijednost.

"Ovo je još jedna važna gesta i na taj način donacije neće biti opterećene kasnije niti porezom na dobit niti porezom na dohodak, predstavljat će porezne olakšice", kazao je Plenković.

Prvo cjepivo Moderne u Hrvatskoj 11. siječnja

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na situaciju s covid-om 19, podsjetivši da su se danas cijepili i predsjednik Republike Zoran Milanović i članovi Vlade.

Dobrom vijeću, premijer smatra, i to da je EMA odobrila Modernino cjepivo. 

"Hrvatska je od ovog proizvođača naručila gotovo milijun doza, oko 720.000, pa onda i dodatnih 280.000. Prvo cjepivo Moderne, oko 4000 doza treba doći u Hrvatsku 11. siječnja, a do kraja ožujka bi moglo doći oko 90.000 doza", kazao je Plenković.

Naglasio je da je važno i to da je AstraZeneca koja je radila na cjepivu s Oxfordom podnijela EMA-i zahtjev za lijekove, on je u proceduri, dodao je, a postoje naznake da bi moglo biti odobreno tijekom siječnja.

"Za Hrvatsku je posebno važno jer smo od njih naručili najviše doza, 2,7 milijuna i ako se odobri mogli bi do početka proljeća znatno veće količine cjepiva dobiti", kazao je Plenković.

Osuda nasilja u SAD-u

Premijer se dotakao i zbivanja u Washingtonu. "Osuđujemo ove scene i akte nasilja koji su se dogodili. To je bio i napad na američku demokraciju i na poštivanje izbornih rezultata. Dobro je da se to u nekoliko sati primirilo. Vjerujmo da će sve odviti u skladu s ustavom i zakonom, kao i sama primopredaja vlasti", poručio je Plenković.

Dodao je da je danas u oproštajni posjet primio američkog veleposlanika Roberta Kohorsta, kojemu je zahvalio na suradnji u protekle tri godine i svemu što je učinjeno na unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i SAD-a.

Čestitka hrvatskim skijašima

Predsjednik Vlade je također čestitao Božić svim pravoslavnim vjernicima. Zaželio im je da ga provedu u obiteljskom ozračju unatoč krizama potresa i pandemije i da pronađu snage i zajedništva u ovom božićnom vremenu. "Mir Božji, Hristos se rodi!"

Čestitao je i četvorici hrvatskih skijaša na uspjesima u Sljemenskoj utrci. "To je veliki uspjeh hrvatskog sporta koji ne smije proći nezapaženo", zaključio je predsjednik  Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici raspravila izvješća o mjerama poduzetim na potresom pogođenim područjima kao i o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te, između ostalog, prihvatila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti i odbacila oporbenu interpelacija o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem.
 
Na pogođenom području postavljeno 155 kontejnera i 19 šatora
 
Potpredsjednik Vlade, ministar hrvatskih branitelja i načelnik Stožera civilne zaštite Tomo Medved kazao je da je Stožer do danas održao niz sastanaka s lokalnim čelnicima s ciljem analiziranja stanja i utvrđivanja prioriteta djelovanja i pomoći, kako bi gradske i općinske uprave mogle u potpunosti provoditi svoje funkcije.
 
"Danas će članovi Stožera obići načelnike općina kako bi utvrdili načine pomoći u daljnjoj sanaciji šteta nakon potresa", kazao je Medved, dodavši da su operativne snage na terenu provele niz aktivnosti.
 
"Ravnateljstvo civilne zaštite postavilo je 155 stambenih kontejnera i 19 šatora. Opskrbilo žurne službe s 32.000 litara goriva, obišlo 95 naselja, pružilo usluge dostave humanitarne pomoći", rekao je.
 
Naglasio je kako su uspostavili operativno središte stožera koje je u funkciji 24 sata na dan, a gdje rade predstavnici Ravnateljstva, Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), HGSS-a, Hrvatskog crvenog križa te vojska i policija.
 
"U provedbi zadaća na visinskim radovima, krovovima, i dimnjacima, HGSS je proveo 167 aktivnosti, a na opskrbi hranom, vodom, lijekovima, grijalicama i ostalim potrepštinama u zabačenim selima i pojedinačnim domaćinstvima 65 aktivnosti, na čemu je bilo angažirano 262 pripadnika sa 61 vozilom", izvijestio je Medved.
 
Istaknuo je da HCK brine za 725 osoba koje su smještene na osam lokacija te kojima pružaju i psihosocijalnu pomoć.
 
"Imali su ukupno 843 intervencije. Organizirali su posjet mobilnih timova ugroženim obiteljima. Od ustrojavanja stožera 414 posjeta. Pružaju humanitarnu pomoć u obliku zapakiranih paketa hrane i ostalih potrepština, do sada je podijeljeno 65 tona. Pripremu i distribuiranje toplih obroka na dnevnoj razini za otprilike 16.500 korisnika i oko 2800 obroka za naše operativne snage", naglasio je Medved.
 
Policija je na pogođenom području provela 169 aktivnosti koje uključuju ophodnje, usmjeravanje prometa te skrb o sigurnosti imovine, a postavili su 21 kontrolni punkt na kojem je dnevno angažirano 190 djelatnika i 80 vozila.
 
Ministar je izvijestio kako vojska također provodi aktivnosti koje uključuju pružanje pomoći u podijeli i prijevozu humanitarne pomoći, izviđanju lokacija za postavljanje stambenih kontejnera i šatora te u sanaciji lokalnih prometnica i klizišta.
 
"Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sada je zaprimio 26.507 prijava, i proveo 9997 pregleda objekata. Suradnja HGSS-a, HV-a, Državne geodetske uprave i Geološkog fakulteta usmjerena je na snimanje i mapiranje cjelokupnog pogođenog područja Sisačko-moslavačke, dijelova Zagrebačke i dijelova Karlovačke županije", kazao je Medved.
 
Ministar je najavio kako će sutra u Sisku spustiti oštećen toranj s katedrale, a pripremaju se za zaprimanje 100 kontejnera koji će u narednih nekoliko sati stići iz Turske.
 
Također je najavio aktivnosti u organiziranju održivog modela pripreme prehrane i organiziranje distribucijskog lanca do svakog čovjeka koji je stradao u potresu.
 
"Želim poručiti svim građanima da nijedan čovjek, bez obzira na kojem dijelu tog potresom zahvaćenog područja živi, neće biti prepušten sam sebi", poručio je Medved.
 
Brzi antigenski testovi za evakuirane nakon potresa
 
Ministar Beroš kazao je kako su do danas protiv covida-19 u Hrvatskoj cijepljene 20.603 osobe, među kojima je 7.611 ili 37 posto zdravstvenih djelatnika te 11.569, odnosno 56 posto korisnika domova za starije osobe.
 
"Uz nastavak pada broja novohospitaliziranih i aktivnih slučajeva vjetar u leđa nam daje i podatak o trendu cijepljenja. Hrvatska je prema broju cijepljenih na 100 stanovnika trenutno peta u EU, odnosno 12. na svijetu po broju cijepljenih u ukupnom stanovništvu", rekao je Beroš i još jednom pozvao građane na cijepljenje protiv covida-19.
 
"U potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji zaključno sa 6. siječnja aplicirano je 1.928 doza cjepiva, od čega 630 na žurne službe, 783 na civile a ostalo na korisnike domova i zdravstvene djelatnike", kazao je.
 
Ministar je rekao kako je plan da se u toj županiji cijepljenje proširi dodatno na pripadnike žurnih službi te građane u kolektivnim smještaju. Stoga će određene količine cjepiva biti preusmjerene u to područje iz drugih županiju kako bi se omogućilo cijepljenje 800 osoba tjedno.
 
Dodao je i da je Hrvatska rezervirala 715.970 inicijalnih i 284.000 dodatnih doza jučer odobrenog Moderninog cjepiva, koje je logistiki praktičnije i manje zahtjevno pa se očekuje lakše cijepljenje na terenu.
 
"Prva isporuka državama EU počinje 11. siječnja a Hrvatskoj je tijekom siječnja i veljače namijenjeno 52.000 a do kraja ožujka ukupno 90.000 doza cjepiva".
 
Beroš je rekao i kako su sve bolnice pozvane da prije otpusta bolesnika iz Sisačko-moslavačke županije u kontaktu s nadležnim centrom za socijalnu skrb provjere imaju li otpuštene osobe osiguran smještaj nakon bolnice.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović izvijestio je da su brzi antigenski testovi osigurani za kampove s evakuiranim osobama u Petrinji, Glini, Sisku i Topuskom, a na tom se području provodi i dobrovoljno cijepljenje kako bi se epidemiološka situacija držala pod kontrolom.

Od 2. siječnja u Sisačko-moslavačkoj županiji provodi se dobrovoljno cijepljenje protiv covida najugroženijih skupina stanovništva te svih žurnih službi civilne zaštite, policije, HGSS-a vatrogasaca, hitne medicinske službe  i vojske, izvijestio je Božinović na sjednici Vlade.

"Nacionalni stožer civilne zaštite apelira na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mjera i uputa radi sprječavanja širenja koronavirusa na stradalom području", istaknuo je.

"Nova isporuka od 230 tisuća brzih antigenskih testova, nabavljenih preko Ravnateljstva za robne zalihe, bit će podijeljeni medicinskim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi", dodao je Božinović.

Posebno je naglasio obvezu korištenja medicinskih maski u zatvorenom i na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati distancu od 1,5 metra.

Na prijedlog županijskih stožera, produljeno je trajanje nužnih epidemioloških mjera za Bjelovarsko-bilogorsku i Zadarsku županiju, Grad Zagreb, Zagrebačku, Brodsko-posavsku, Šibensko-kninsku, Karlovačku te Krapinsko-zagorsku županiju. Riječ je o korištenju zaštitnih maski na otvorenom i u zatvorenim prostorima u kojima  se obavljaju javne i gospodarske djelatnosti, manifestacije i drugi programi, na zabranu posjeta i izlazaka za korisnike usluga ustanova socijalne skrbi te preporuku povećanja broja vozila u javnom gradskom prijevozu.

Izvijestio je i da su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite i policija obavili 20.750 nadzora poslovnih subjekata i javnih okupljanja u proteklih tjedan dana, te je izdano 112 usmenih upozorenja i uklonjene 103 nepravilnosti.

"Utvrđena su četiri prekršaja zbog kršenja propisanih mjera, utvrđeno 215 kršenja samoizolacije, te evidentirano sedam kaznenih djela zbog prenošenja zaraznih bolesti", kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Novi ciljevi energetske učinkovitosti

Vlada je prihvatila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti kojim se, rekao je ministar Ćorić, prije svega, usklađivanje zakonodavnog okvira Republike Hrvatske u kontekstu izmjene regulatornog okvira EU u području energetske učinkovitosti.
 
"Uvode se novi ciljevi vezano uz energetsku učinkovitost do 2030. godine te se dodatno utvrđuju načini za postizanje tih ciljeva kombinacijom sustava obveza energetske učinkovitosti i alternativnih mjera", kazao je ministar, dodavši da se uvode i obveze da se prilikom oblikovanja energetske učinkovitosti uzimaju u obzir potrebe energetskog siromaštva te reguliraju prava na jasnu i transparentu informaciju o obračunu i potrošnji električne energije, prirodnog plina, toplinske energije i potrošnji tople vode.
 
Odbačena oporbena interpelacija o Projektu Slavonija, Baranja i Srijem

Vlada je odbacila navode iz interpelacije 25 oporbenih saborskih zastupnika o njezinome radu vezano za način dodjele i raspolaganja sredstvima EU fondova u sklopu "Projekta Slavonija, Baranja i Srijem".

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, predstavljajući izvješće upućeno Saboru u kojem odbijaju navode iz interpelacije, istaknula je da je Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pokrenut kako bi se potaknulo ugovaranje europskih projekta u pet slavonskih županija te izvijestila da je do 31. listopada prošle godine ugovoreno više od 17 milijardi kuna vrijednosti projekata, odnosno više od 90 posto ciljanog iznosa.

"Navedeni iznos odnosi da se ukupno 21.219 ugovorenih projekata", dodala je.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je od 2017. godine Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem održao sjednice u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu, Virovitici, Vinkovcima, Belom  Manastiru, Pakracu, Novoj Gradišci, Orahovici, Vukovaru i Našicama te da na te sastanke od prvog dana pozivaju sve saborske zastupnike izabrane u 4. i 5. izbornoj jedinici.

"A brojni od ovih, koji su potpisali ovu interpelaciju, najčešće tamo nisu dolazili", naglasio je.

Upozorio je i na to da je veći dio interpelacije "prepisivanje različitih medija" odnosno da, kako je rekao, u njoj nema "izvornog autorskog djela od strane SDP-a" te se osvrnuo na zahtjev iz interpelacije za osnivanjem vijeća koje bi pratilo provođenje projekata i poručio kako za to upravo i služi Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem.

"Pa ovi koji nisu dolazili na nastavu, da tako karikirano kažem, da su dolazili na sjednice Savjeta možda bi bili nešto mudriji u zaključku", poručio je.

Vlada odbija interpelaciju, dodao je te ustvrdio kako će rasprava o njoj u Saboru biti "sjajna prilika da još jednom hrvatskoj javnosti predstave što se sve u prvom mandatu Vlade učinilo za Slavoniju, Baranju i Srijem te sve što će se učiniti u drugom mandatu".

Vlada je na sjednici odobrila dodatnih deset dana plaćenog dopusta državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama s područja pogođenog potresom, koji će moći koristiti tijekom godine.

"Zbog teške situacije na potresom zahvaćenim područjima, odlukom se državnim službenicima i namještenicima te službenicima i namještenicima u javnim službama s prijavljenim prebivalište na potresom pogođenim područjima, odobrava dodatni plaćeni dopust u trajanju od 10 radnih dana, neovisno o odredbama kolektivnih ugovora, koji bi se mogao koristiti tijekom godine, kazao je ministar Malenica.

Prihvaćen dokument "Globalna posvećenost medijskim slobodama"
 
Vlada je donijela Zaključak o prihvaćanju dokumenta "Globalna posvećenost medijskim slobodama" koji je dosad potpisalo 37 država, od kojih je 16 članica Europske unije.
 
Ministrica Obuljen Koržinek kazala je da će se hrvatskim potpisom potvrditi naše opredjeljenje za čuvanje medijskih sloboda, naglasivši važnu ulogu medija u prenošenju provjerenih informacija. "Koji su tu da građanima pruže istinite informacije kako bi znali kako postupati. Takav tip slobodnog i objektivnog izvještavanja moramo podržavati", rekla je ministrica kulture i medija.
 
Vlada je, sukladno planu o smanjenju parafiskalnih davanja iz 2020. godine donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon, kojom će se građani osloboditi nameta u vrijednosti 10 milijuna kuna.
 
Ministarstvu obrane dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2023. i 2024. u svrhu opremanja helikopterima Kiowa Warrior s pripadajućim sustavima.

Ukupni prihodi naknada od koncesija u 2019. bili 1,067 milijardi kuna

Vlada je izviještena i o provedenoj politici koncesija za 2019. godinu u kojoj su, po riječima potpredsjednika Vlade i ministra financija Zdravka Marića, ukupni prihodi od naknada od koncesija iznosili 1,067 milijardi kuna, što je smanjenje od 19,2 posto u odnosu na 2018. godinu.

Taj pad prihoda od koncesija Marić ponajprije obrazlaže smanjenjem prihoda od naknada za telekomunikacije, a zbog promjena regulatornog okvira.

Na zadnji dan 2019. godine ukupno aktivnih ugovora u registru koncesija je bilo 8.613, što je 465 manje nego godinu ranije, a ministar obrazlaže kako je na to smanjenje utjecalo smanjenje broja ugovora iz područja komunalne djelatnosti, korištenja voda i zdravstva.

Davatelji koncesija su tijekom 2019. objavili 447 novih postupaka davanja koncesija, a planirali su sklopiti 462 nova ugovora, rekao je Marić.

Lučkoj upravi Šibenik kredit HBOR-a od 20 milijuna eura
 
Vlada je Upravnom vijeću Lučke uprave Šibenik dala suglasnost te jamstvo za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak radi financiranja projekta „Modernizacija lučkog područja luke Šibenik“.
 
"Izgradnjom novog pomorskog putničkog terminala Luka Šibenik dobit će međunarodni granični prijelaz prema šengenskim standardima, a realizacija cjelokupnog projekta omogućit  će na daljnji gospodarski razvoj Šibensko-kninske županije, osigurat će otvaranje novih radnih mjesta te utjecati na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva", istaknuo je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.
 
Također, donesena je Uredba o izmjenama i dopuni Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kojom se, radi kvalitetnijeg i stručnijeg obavljanja poslova u cijelosti preustrojavaju dvije upravne organizacije, bez povećanja ukupnog broja službenika i namještenika u ministarstvu.   
 
Vlada je na današnjoj sjednici Hrvatskom saboru dala nekoliko mišljenja na zakonske prijedloge.
 
Odbijeni su prijedlozi Kluba zastupnika SDP-a o moratoriju na kreditne obveze dužnika te prijedlog o izmjenama Kaznenog zakona.
 
Na Pravilnik o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka vlada je dala pozitivno mišljenje i uputila ga u daljnju proceduru.
 
Na kraju otvorenog dijela današnje sjednice Vlada je prihvatila nekoliko godišnjih izvješća o radu za 2019. godinu, među ostalima i Hrvatske zaklade za znanost, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata te Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.




Pisane vijesti