Donošenjem Nacrta deklaracije i zaključaka završena sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/donosenjem_nacrta_deklaracije_i_zakljucaka_zavrsena_sjednica_savjeta_vlade_republike_hrvatske_za_hrvate_izvan_rh.jpg

Danas je održana plenarna sjednica Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na kojoj je usvojen Nacrt deklaracije i doneseni zaključci.

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Darija Krstičević zahvalila je članovima Savjeta na svemu što su učinili i čine za dobrobit "naše zajednicke domovine", posebno u očuvanju hrvatskog kulturnog identiteta i jezika.

Tijekom sjednice naglašena je potpora Vlade Republike Hrvatske jer je donošenem Zakona i osnivanjem Državnog ureda napravljen značajan iskorak u unaprijeđenju odnosa izmedju Republike Hratske i Hrvata izvan RH. Otvorena su nam vrata, kazali su članovi Savjeta, a na nama je da pomažemo Vladi Republike Hrvatske u kreiranju i provođenju politike, aktivnosti i programa za Hrvate izvan Republike Hrvatske. "To je veliki kapital za sve vas koji živite izvan granica „Lijepe naše", istaknula je predstojnica Krstičević .

Po završetku sjednice, predsjednik Savjeta Nevenko Herceg predstavio je zaključke današnje sjednice. Dogovorena je koordinacija u smislu pronalaženja učinkovitog, operativnog, funkcionalnog i praktičnog rada. Ona se temelji se na četiri koordinacije, sukladno Zakonu i Strategiji, za četiri različita područja: područje Bosne i Hercegovine, područje gdje su hrvatske zajednice u statusu manjina, koordinacija za europske i koordinacija za prekooceanske zemlje. Potpredsjednici Savjeta su ujedno i koordinatori ovih četiriju koordinacija. Nadalje, rad Savjeta odvijat će se i kroz rad četiri do pet odbora koji će pokrivati različita područja - obrazovanje, kulturu, jezik, medije i druga. „Na predsjedništvu je da precizira njihov sadržaj i obujam rada“. Posebno je istaknuo da je cilj Savjeta očuvanje hrvatskog identiteta. „Svekoliki gospodarski potencijal koji ima izvandomovinska Hrvatska treba staviti u funkciju razvoja i prosperiteta domovinske Hrvatske“, zaključio je predsjednik Savjeta Herceg.



Pisane vijesti