Društvene mreže, pa tako i Vlada, ne postoje bez komunikacije građana

Vlada Republike Hrvatske, putem Odjela za online komunikaciju, vodi otvoren dijalog s građanima preko društvenih mreža. Društvene mreže Vlade Republike Hrvatske predstavljaju otvoren i dvosmjeran forum za neposrednu komunikaciju, razmjenu sugestija, kritika, mišljenja i stavova te pomažu ostvarivanju prava na pristup informacijama, a u cilju povećanja participacije građana u političkim procesima.

Time je Vlada Zorana Milanovića po prvi puta i formalno naglasila relevantnost komunikacije s građanima putem interneta, a prošle godine dobila je i međunarodno priznanje za povezanost i komunikaciju.

Jedan od poslova Odjela za online komunikaciju odnosi se i na održavanje društvenih mreža poput Facebooka i Twittera. Kako je Vlada Republike Hrvatske jedna od rijetkih koja je otvorila svoj Facebook ‘Zid’ građankama i građanima, istovremeno je postala jedna od rijetkih vlada na svijetu koja s građanima na takav način komunicira putem društvenih mreža.

Kako komunikacija ne bi mogla biti ostvarena bez građanki i građana, u znak pažnje, nakon godine dana, objavljujemo interne statistike Facebook stranice Vlade Republike Hrvatske. “Facebook Insights” Facebook stranica Vlade Republike Hrvatske možete preuzeti ovdje.

Prema istraživanju Twiplomacy koje je provela Burson-Marsteller agencija, Hrvatska vlada je među najkomunikativnijim vladama na Twitteru. Istraživanje je obuhvatilo 264 Twitter računa vlada i šefova država sa šest kontinenata. Ovisno o tjednu, Hrvatska Vlada na Facebooku odgovori i na više od 200 upita dnevno. Na Twitteru se ‘tvita’ i do 40 puta dnevno. Vlada je ‘online’ svaki dan, sedam dana u tjednu.

Pri preuzimanju vlasti, 23.prosinca 2011. godine Vlada Zorana Milanovića temeljem usmenog dogovora i koordinacije sa Službom za odnose s javnošću otvorila je i svoje profile na društvenim mrežama kako bi nastavila dijalog s građanima i uspostavila dvosmjernu komunikaciju. Vlada Republike Hrvatske prisutna je na društvenim mrežama Facebook i Twitter, a prisutni smo i na Youtubu, Flickeru, Tumblru i Soundcloud. Ustrojem Ureda predsjednika Vlade pri Službi za odnose s javnošću 12. siječnja 2012. osnovan je Odjel za online komunikaciju. Jedan od zadataka članova Odjela je održavanje i upravljanje društvenim mrežama Vlade.

Vlada Republike Hrvatske trenutno broji gotovo 86 tisuća pratitelja (‘lajkova’) na Facebooku, a na stranice je aktivno oko 60 000 korisnika (‘talking about this’). Najveći dnevni broj korisnika uključenih u aktivnosti stranice iznosio je 137.275 na dan 5. rujna (pozitivna promjena prognoze kreditnog rejtinga agencije Fitch). Najveći tjedni doseg iznosio je 825.364 u periodu od 10. do 16 rujna, a najveći dnevni doseg brojao je 499.806 korisnika. Ovisno o tjednu, dnevno se prosječno odgovori na oko 100 upita korisnika, a ponekad i na više od 200 upita.

Na Twitteru Vlada trenutno broji više od 12 tisuća pratitelja (“followera”), a objavljeno je oko 10 tisuća kratkih poruka i odgovora - ‘tvitova’. Gotovo 50% ‘tvitova’ odnosi se na odgovore drugim korisnicima. Istraživanje Twiplomacy.com ocijenilo je Vladu Republike Hrvatske jednu od 25 najpovezanijih Vlada na Twitteru. Istraživanje je također pokazalo da je hrvatska Vlada i jedna od najkomunikativnijih Vlada. U Europi je prva po broju tvitova dnevno, spominjanju drugih korisnika i po omjeru razgovora (spominjanja korisnika naspram ukupnog broja tvitova) te po broju odgovora. http://bit.ly/M1HiP2

Snimke sjednica Vlade dostupne su na Youtubeu, a zajedno s ostalim snimkama čine brojku od 467 video sadržaja na koje je pretplaćen 514 korisnika. Najveći broj pogleda ima video s objave Registra branitelja dok ukupni broj pogleda iznosi 364 tisuće.

Flickr služi kao servis za dijeljenje fotografija. Do sada je objavljeno preko 1600 fotografija koje broje 92 tisuća pregleda. Na Tumblru postoji 88 objava, a Vladu trenutno prati 100 korisnika.

Uobičajeno je da se Twitter korisnici upoznaju i “offline” te se takvi skupovi nazivaju “TweetUp”. Hrvatska Vlada primijenila je taj “običaj” društvene mreže Twitter te je tako nastao VladaUp. VladaUp naziv je za vlastitu inačicu popularnih okupljanja korisnika društvene mreže Twitter u organizaciji Vlade RH. Prvi VladaUP održao se s ministricom Milankom Opačić, ministrom Arsenom Baukom i pomoćnikom ministra Darkom Parićem na temu informatizacije: http://www.youtube.com/playlist?list=PLC8BC75DCA7553649 Drugi VladaUP održao se u Banskim dvorima, koji su inače zatvoreni za posjetitelje, a gdje se najbržih 50ak tviteraša upoznalo s premijerom Milanovićem koji je odgovarao na njihova pitanja i vodio razgovore: http://www.youtube.com/playlist?list=PL1910C04640CBDA75

Koji su sadržaji kod građana u protekloj godini izazvali najviše zanimanja? Donosimo pregled objava s Facebook stranice Vlade Republike Hrvatske koji su korisnike potaknuli da se uključe u komentare, ‘lajkaju’ i dijele sadržaj s ostalim korisnicima.

Veljača 2012.
Prvi #VladaUP- druženje s tviterašima http://on.fb.me/MZBiLZ
Foto: Najava za gostovanje u Dnevniku http://on.fb.me/OqK7fG
Poveznica: Izjava premijera Milanovića http://on.fb.me/MZFFGB


Ožujak 2012.
Predsjednik Vlade prima članove HAZU-a http://on.fb.me/OqFhim
Objava: Pitali smo vas ‘Što najviše koči hrvatskog radnika?’ http://on.fb.me/MZBPgK


Travanj 2012.
Album: Premijer Milanović na prvom Facebook chat http://on.fb.me/OqJN0q
Foto: Premijer Milanović odgovorio na pitanja http://on.fb.me/MZFBH1
Foto: Najava Facebook chata s premijerom http://on.fb.me/OqJVgn


Svibanj 2012.
Poveznica: Prijedlog Zakona o poticanju zapošljavanja http://on.fb.me/MZEasf
Foto: Premijer Milanović u obilasku Zrakoplovne baze Divulje http://on.fb.me/MZE8Az
Album: Premijer Milanović u obilasku Zrakoplovne baze Divulje http://on.fb.me/MZEeIt
Foto: Ministar Ranko Ostojić uključio se u raspravu na Facebooku Vlade RH http://on.fb.me/MZBj2d


Lipanj 2012.
Zahvala policiji nakon uspješno održane splitske Parade ponosa http://on.fb.me/MZE2ZH
Foto album sa splitske Parade ponosa http://on.fb.me/MZAWVC
Video lista: Govori ministara sa splitske Parade ponosa http://on.fb.me/OqG7vH


Srpanj 2012.
Najava gostovanja premijera i ministra Linića na Dnevniku i RTL-u http://on.fb.me/OqFJwY
Video: ravnateljica Porezne uprave N. Čavlović o listi dužnika http://on.fb.me/MZzIK3


Kolovoz 2012.
Zahvala na aktivnostima vezanim za objavu Facebook korisnice Mihaele o nezaposlenosti http://on.fb.me/OdSH0v


Rujan 2012.
Agencija Fitch podigla je prognozu rejtinga: http://on.fb.me/VinCvs
Video premijera Milanovića nakon unaprjeđenja kreditnog rejtinga: Hvala vam na strpljenju ! http://on.fb.me/12XNVMj


Listopad 2012.
Pitali smo vas koja su zanimanja, znanja i kompetencije potrebne hrvatskom društvu za brži razvoj: http://on.fb.me/YAASwe
Ministar Miljenić online zajednici: Imate li ideju za poduzetnički pothvat? Od sutra “tvrtke za 10 kuna”! http://on.fb.me/UwMAct


Studeni 2012.
Oslobađajuća presuda generalima http://on.fb.me/Tz4ryh http://on.fb.me/UfnI6h
http://on.fb.me/VOIby6 Hrvatski sabor potvrdio je Anku Mrak Taritaš, Ivana Vrdoljaka i Vesnu Pusić http://on.fb.me/W9243m


Prosinac 2012.
Ispunjeno je predizborno obećanje - predstavljen je Registar branitelja
http://on.fb.me/VPSDK9


S obzirom na veliki interes građana o potezima Vlade, Odjel za online komunikaciju od siječnja do prosinca 2012. godine posredovao je slijedećem (kronološki izdvojeni neki primjeri):

28. siječnja 2012. Povodom donošenja proračuna i porezne reforme zamolili smo ministra Linića da odgovori na vaša mnogobrojna pitanja s Twittera i Facebooka.

11. veljače 2012. Održan je prvi #VladaUP s korisnicima Twittera i članovima Vlade RH na temu informatizacije Hrvatske

28. veljače 2012. Ministar Ranko Ostojić odgovarao je na pitanja i komentare s društvenih mreža povodom izmjena Zakona o javnom okupljanju kojim se dopustilo prosvjedovanje na Markovom trgu.

1. travnja 2012. Odjel za online komunikaciju je povodom 100 dana Vlade napravio poseban video samo za društvene mreže o odlukama i radu Vlade u proteklih 100 dana

2. travnja 2012. Povodom sto dana Vlade organizirali smo prvi put u Hrvatskoj chat s Predsjednikom Vlade Milanovićem na koji ste poslali više od tisuću pitanja

14. svibnja 2012. Ministar uprave Arsen Bauk odgovorio je posebno za jednog Twitter korisnika o sređivanju popisa birača za predstojeće izbore:

24. lipnja 2012. Za prvih šest mjeseci Vlade videom i infografikom smo predstavili odluke i događaje koji su obilježili prve mjesece Vlade Republike Hrvatske

25. lipnja 2012. Povodom 21. obljetnice proglašenja nezavisnosti Republike Hrvatske pitali smo vas što mislite kakva Hrvatska danas mora biti. Uslijedila je zanimljiva i živa rasprava o hrvatskoj sadašnjosti, ali i budućnosti

4. srpnja 2012. Premijer Milanović družio se s tviterašima na VladaUp-u, vlastitoj inačici popularnih okupljanja korisnika društvene mreže Twitter. Korisnici su mu postavljali pitanja iz raznih sfera.

28. srpnja 2012. Putem Facebooka pitali smo vas kako percipirate korupciju kako bi što prije ostvarili društvo bez korupcije. Nekoliko tisuća vaših odgovara formiralo je Akcijski plan uz Strategiju suzbijanja korupcije.

31. srpnja 2012. Ravnateljica Porezne uprave, Nada Čavlović Smiljanec odgovorila je na pitanja s društvenih mreža oko objave liste poreznih dužnika.

17. listopada 2012. S obzirom na veliki interes građana za osnivanje ’tvrtke za 10 kuna’ prikupili smo vaša pitanja i postavili ih ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

18. listopada 2012. Kako bismo građanima pojasnili kako funkcioniraju ‘tvrtke za 10 kuna’, napravili smo infografiku.

24. studeni 2012. Uključili smo Facebook i Twitter korisnike kako bismo prikupili pitanja oko poreza na nekretnine. Ministar financija Slavko Linić odgovorio je na najčešća pitanja korisnika.

2. prosinac 2012. Ministar Jovanović snimio je video-odgovore Facebook korisnicima oko upisa o srednje škole.

19. prosinac 2012. Objava Registra branitelja pobudila je veliki interes javnosti - Ministar Predrag Matić pročitao je što kažu Facebook korisnici.

23. prosinac 2012. Povodom godinu dana Vlade napravljena je infografika o odlukama i potezima Vlade koje su pridobile najveću pažnju kod građana.

31. prosinac 2012. Predsjednik Vlade Zoran Milanović čestitao je 2013. godinu građanima putem snimke na Youtubeu tijekom dočeka na Britanskom trgu.
 

Stranica