Dubravka Šuica će biti hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije

Slika /Vijesti/2019/08 kolovoz/20 kolovoz/HN20190820244146.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je večeras na otvorenju Svjetskog prvenstva mladih u bridžu "6th World Bridge Youth Open Championships". Po dolasku u Opatiju dao je izjavu za medije u kojoj se osvrnuo na niz aktualnih tema.

Predsjednik Vlade kazao je novinarima da će hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije biti Dubravka Šuica.
 
"Nakon internih konzultacija i razgovora s novom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, sutra ćemo na Užem kabinetu donijeti odluku da kasnije predložimo Vladi, a potom i proslijedimo Odboru za europske poslove Hrvatskoga sabora, Dubravku Šuicu da postane nova članica Europske komisije u ime Republike Hrvatske", rekao je premijer.
 
Osvrnuo se i na pisanje medija da se Dubravka Šuica s budućom predsjednicom Europske komisije sastala već jučer, odbacivši tumačenje da je taj sastanak i prije formalnog prijedloga, zaobilaženje hrvatskih institucija, odnosno nadležnog saborskog odbora.
 
"Poanta je, kada predlažete iz svoje zemlje budućega člana EK da se unaprijed dogovorite i o kandidatkinji, a nadamo se i o portfelju, u ovom slučaju s predsjednicom Europske komisije. I da nakon toga sve to dobro prođe.

Tako rade i sve ostale zemlje, treba malo poznavati tehnologiju djelovanja. To radimo na način koji je dobar i koristan za hrvatske interese i jačanje našeg položaja u Europskoj uniji", poručio je premijer Plenković.
 
U našem mandatu rastu i mirovine i plaće
 
Upitan o plaćama u zdravstvu, premijer je poručio da je Vladina politika jednostavna i jasna, a to je da ovo što se radi bude financijski održivo za hrvatski proračun.
 
"Radimo u dobroj vjeri. Naravno da su svi granski kolektivni ugovori prigoda različitima sindikalnim predstavnicima da pokušaju ispregovarati nešto više za svoju branšu. Mi ćemo učiniti što možemo u okvirima  koji su realni.

U našem mandatu rastu i mirovine i plaće, i prosječne i minimalne, vidi se i efekt gospodarskih reformi, a to je bio cilj programa naše Vlade. Prema tome, stvari idu dobro", istaknuo je premijer.
 
O odlasku medicinskih sestara, predsjednik Vlade je kazao da je riječ o problemu koji nije svojstven samo Hrvatskoj, već je prisutan u mnogim zemljama srednje i istočne Europe.
 
"Pogledajte malo brojeve, vidite koliko su plaće rasle u mandatima vlada prije naše pa ćete lako vidjeti kad je bilo bolje, a kad je bilo slabije", dodao je. 
 
Za novog političkog tajnika HDZ-a bit će predložen Ante Sanader
 
Plenković je potvrdio novinarima da će sutra Predsjedništvu stranke za novog političkog tajnika HDZ-a predložiti Antu Sanadera.
 
Što se tiče izvida koje policija i Uskok provode na otoku Braču, predsjednik Vlade je podsjetio da je riječ o aktivnostima koje se provode temeljem naloga suda, dodavši da nema drugih komentara na to.
 
Upitan o diplomatkinji Elizabeti Mađarević, premijer Plenković je poručio da nije vidio službeni komentar njemačkih institucija te da je njemački veleposlanik u Hrvatskoj razgovarao s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.
 
"To je jedno pitanje koje je Ministarstvo riješilo", zaključio je predsjednik Vlade.
 
Izvor: Hina/Vlada


Pisane vijesti