Erlić: Do 2020. godine 6000 poduzetnika ostvarilo je potpore iz EU fondova i otvorilo 11 tisuća radnih mjesta

Slika /Vijesti/2023/Lipanj/27 lipnja/sime n1.jpg

Hrvatska je u plusu više od 10 milijardi eura. Na kraju smo pune financijske perspektive, europski fondovi donijeli su puno dobroga, kazao je ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić gostujući u studiju televizije N1, u povodu 10. obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

“Na 84 posto smo isplaćenih sredstava i namjeravamo realizirati sva sredstava koja su nam stavljena na raspolaganje”, poručio je ministar i dodao da su koristi i u novčanom i drugom smislu bile korisne za gospodarstvo.

Kazao je da nam BDP raste brže od drugih članica Europske unije i da to također možemo pripisati dobrom iskorištavanju sredstava EU-a.
 
“Od 2020. naovamo stope rasta su nam bolje od većine zemalja Europske unije i to zapravo pokazuju otpornost gospodarstva i jednu dobru ekonomsku bazu, čemu su doprinijeli i ekonomski fondovi”, rekao je Erlić.
 
Poručio je da sva sredstva isplaćujemo i ovjeravamo do lipnja 2024. godine. Naglasio je da se projekti, odnosno računi za projekte, prihvaćaju do 31. prosinca 2023. godine i pozvao sve da požure sa iskorištavanjem projekata.
 
Projekti financirani iz europskih fondova realizirani u svim hrvatskim krajevima
 
“Zato sada pritišćemo sve korisnike projekata, niz je projekata realizirano iz programa Kohezije, preko 12 i pol tisuća projekata, nema kraja Hrvatske u kojem nije realiziran neki projekt iz europskih fondova, ostali ih je još 1000 iz operativnog programa za infrastrukturu u realizaciji”, rekao je ministar.
 
Ocijenio je da rade na svemu kako bi se ubrzale isplate sredstava i iskoristila sva sredstva do kraja godine.
 
Podsjetio je da je ovo naša prva financijska perspektiva i da smo dobro prionuli poslu te da se vide rezultati.
 
“Posebice od 2016. godine naovamo vidi se progresivan rast iz godine u godinu”, kaže ministar. Podsjeća da je od 2014. godine bila na začelju EU-a po korištenju sredstava iz fondova Europske unije, a da se danas nalazi na 13-14 mjestu.
 
“Dosta smo se ubrzali, unaprijedili sustav”, tvrdi ministar.
 
Rekao je da se sustav fondova EU-a kontinuirano unaprjeđuje. Spomenuo je da je napravljena reforma Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.
 
"To je jedna dnevna, tjedna borba, nema jednog čarobnog štapića s kojim to možemo riješiti”, kazao je Erlić.
 
Rekao je da vlastiti sustav ima svaka zemlja i da se nisu mogla prepisati rješenja drugih članica EU-a.
 
“Napredujemo kontinuirano proteklih godina”, kaže Erlić.

Čitav niz institucija daje stručnu i savjetodavnu pomoć poduzetnicima i građanima
 
Odgovorio je na komentare da je sustav EU fondova neprilagođen malom čovjeku.
 
“Često se mali, srednji poduzetnici i građani obraćaju konzultantima, međutim razvijen je čitav niz institucija, poput razvojnih agencija koje daju stručnu i savjetodavnu pomoć u tom kontekstu”, rekao je ministar.
 
Dodaje da se radi na tome da se na jednom mjestu budu svi programi EU fondova.
 
“Postoje web servisi o svim natječajima, kad će i koji će biti i koji su prihvatljivi korisnici”, ocijenio je Erlić.
 
Istaknuo je da je od 2014. godine do 2020. godine 6000 poduzetnika ostvarilo potpore iz europskih fondova što je rezultiralo sa 11 tisuća zaposlenih.
 
Izvor: Vlada / N1

Pisane vijesti | Fondovi EU