Erlić: Do kraja godine 15 novih poziva za bespovratna sredstva s ukupnim iznosom od 1,25 milijardi eura

Slika /Vijesti/2023/Listopad/24 listopada/HN20231023253127.jpg

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić predstavio je na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća nastavak planova za ulaganje iz EU fondova. "Planira se 15 novih poziva za bespovratna sredstva do kraja godine, s ukupnim iznosom od 1,25 milijardi eura za poduzetništvo i to naglaskom na inovacije, istraživanje, razvoj i digitalizaciju" izjavio je po završetku sjednice u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća razgovaralo se o nastavku korištenja EU fondova od 2021. do 2027. godine, novim strategijama za ulaganje te o problemima visokog obrazovanja s naglaskom na privlačenje stranih studenata.

Erlić je rekao da se događa rast investicija od preko 2 milijarde eura za zelene politike, uključujući energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije.  Naglasio je kako su povećani fondovi za ulaganja u promet s dodatnih 1.22 milijarde eura te kako su u fondovima proširene mogućnosti ulaganja u škole, vrtiće.

Dodao je i kako su proširene mogućnosti kod ulaganja u energetsku obnovu te ulaganja u potpomognuta brdsko planinska područja kako bi svi krajevi Hrvatske lakše došli do novaca iz fondova EU.

Fuchs zabrinut zbog pada broja studenata

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izrazio je zabrinutost zbog smanjenja broja studenata i nepopunjenih studentskih programa, ističući da je ove godine ostalo oko 14,5 tisuća nepopunjenih mjesta za studiranje.

"Slažemo se u ocjeni stanja svih partnera od poslodavaca pa do sindikata jer su to činjenice od kojih se ne može pobjeći. Upravo zbog toga sprema se inicijativa prema rektorima i Zboru Visokih

Učilišta da porade na tome da unutar sebe naprave reevaluaciju studentskih programa" izjavio je Fuchs novinarima.  

Izjavio je kako je stavljen i veći naglasak stavljen na privlačenje većeg broja stranih studenata. Istaknuo je kako je u pripremi rješavanje administrativnih pitanja za strane studente, uključujući pitanje zdravstveno osiguranja i problem viza.

Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti | Fondovi EU