Europska komisija odobrila 105,6 milijuna kuna za restrukturiranje Jadroplova

Europska komisija u srijedu je objavila kako je hrvatski plan za restrukturiranje brodarske kompanije Jadroplov u skladu sa pravilima EU o državnim potporama, a čime je toj kompaniji odobrena državna potpora u iznosu od 105,6 milijuna kuna.

Upravo kroz taj iznos Hrvatska nastoji Jadroplovu osigurati ponovnu uspostavu dugoročne održivosti provedbom Plana restrukturiranja za razdoblje od 2015. do 2019., a koji je jučer potvrdila i Europska komisija.
 
Osnovni cilj Plana restrukturiranja je postizanje dugoročne održivosti Jadroplova uz minimalne intervencije Republike Hrvatske kao većinskog vlasnika, a s ciljem smanjenja troškova poslovanja, usredotočenosti na osnovnu djelatnost te olakšavanja financijskog pritiska koji proizlazi iz visoke zaduženosti društva.
 
Planom restrukturiranja predviđeno je da Jadroplov zadrži šest postojećih brodova pod hrvatskom zastavom, uz ukrcaj hrvatskih pomoraca i vježbenika te da i dalje strogo vodi računa o visini troškova i konkurentnosti društva na svjetskom tržištu pomorskog prijevoza rasutog tereta.
 
Jadroplov će sudjelovati u troškovima restrukturiranja sa značajnim vlastitim doprinosom, osobito osiguravanjem financiranja na privatnom tržištu i prodajom dobara.

Izvor: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Pisane vijesti