Filipović: Našim građanima sufinancirat ćemo 50 posto za ugradnju solara

Slika /Vijesti/2023/Rujan/20 rujna/Ministar Filipović za AsadaVlada.jpg

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović gostovao je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Govoreći o Vladinim mjerama protiv inflacije, kazao je kako Vlada ne može ograničiti sve živo, ali se očekuje da će cijene proizvoda s ograničenim cijenama još padati. Najavio je i nove natječaje za poduzetnike te sufinanciranje od 50 posto za građane koji žele ugraditi solarne panele.

Na početku se osvrnuo na peti paket mjera, rekavši kako je on nastavak rada Vlade za pomoć hrvatskim građanima.
 
"Kako bi radili u suzbijanju inflacije i osigurali stabilan okvir za rad naših gospodarstvenika, u okviru ovog paketa, više od 93 000 malih poduzetnika i obrtnika će imati povlaštenu cijenu električne energije od 62 eura po megavat satu kako bi se oni i dalje mogli razvijati i funkcionirati", dodao je.
 
To je, kazao je, druga najniža cijena električne energije u Europskoj uniji. "Za velike poduzetnike smo maknuli granice, jer je cijena električne energije na tržištu sada pala i tu ćemo po potrebi reagirati, štititi ćemo i najveće", poručio je.
 
Što se tiče građana, ministar je rekao da je cijena 59 eura po megavat satu, što je nastavak kontinuiranog rada, naglasivši da će Vlada biti uz hrvatske građane dok traje kriza.
 
Cijena plina neće se mijenjati do 31. ožujka iduće godine
 
Filipović je kazao da se cijena plina neće mijenjati do 31. ožujka iduće godine, dodavši da je samo u Mađarskoj cijena plina niža u odnosu na EU.
 
Podsjetio je da će umirovljenici također dobiti jednokratne potpore od 60 do 160 eura ovisno o mirovinskom stupu koji imaju. Dodao je da će jednokratnu isplatu dobiti i obitelji koje dobivaju dječji doplatak, što je preko 120 000 obitelji. "U ovom paketu mjera smo mislili na sve", naglasio je ministar.
 
Komentirao je i ovogodišnje afere u energetskom sektoru te koliko su pod kontrolom državna poduzeća.
 
Kazao je da u odluke privatnih poduzeća ne može ulaziti, ponovno istaknuvši da hrvatski građani imaju drugu najnižu cijenu električne energije u cijeloj Europskoj uniji, kao i drugu najnižu cijenu plina. "To će se nastaviti dok god traje ova kriza", poručio je.
Što se tiče pozitivnih odstupanja koja su se dogodila u transportnom sustavu, ministar je rekao da je HEP u cijeloj krizi kao alat Vlade na svoja leđa preuzeo veliki teret, dodavši da sve te mjere koštaju.
 
Paket mjera koji se trenutno odnosi na električnu energiju stajat će 464 milijuna eura
 
"Paket mjera koji se trenutno odnosi na električnu energiju stajat će 464 milijuna eura i država će cijelo vrijeme biti uz HEP kako bi mogao normalno funkcionirati", dodao je.
 
Ministar je odgovorio i na pitanje hoće li građani platiti dokapitalizaciju HEP-a, kazavši da oporba ima tezu po kojoj sve što je dobro, događa se samo od sebe, a za sve loše je kriva Vlada.
 
Promašenom tezom je ocijenio da će dokapitalizaciju HEP-a platiti hrvatski građani. Kazao je da je uloga Vlade da se redistribuira novac koji se prikuplja od hrvatskih građana i to rade sve vlade na svijetu.
 
Dodao je da je cijena električna energije u Irskoj 349 eura, a u Hrvatskoj za njezine građane 59 eura. "Vlada je odlučila na koji će način redistribuirati novce kako bi što lakše podnijeli ovu energetsku krizu. Dio novaca će biti usmjeren na HEP kako bi se zaštitilo njegovo daljnje poslovanje," rekao je Filipović.
 
Upitan kako komentira činjenicu da je Hrvatska među zemljama s najnižom prosječnom plaćom u eurozoni, ministar je  naglasio kako je od 2016. do danas prosječna plaća u Hrvatskoj narasla za 401 euro te sada iznosi 1150 eura.
 
"Za mandata SDP-ove Vlade narasla je za 34 eura. Od 2016. godine BDP je narastao za 20 milijardi eura. To sve je pokazatelji rada Vlade", ustvrdio je Filipović.
 
Natječaji za poduzetnike
 
Ministar je najavio još natječaja za poduzetnike.
 
Kazao je da će se do kraja ove godine raspisati natječaj u vrijednosti od 125 milijuna eura, "To je natječaj za digitalnu i zelenu tranziciju, resorno učinkovito gospodarstvo, a ciljamo na srednja poduzeća koja imaju visok energetski intenzitet", dodao je.
 
Rekao je da će vaučeri za digitalizaciju biti raspisani do kraja ove godine. Podsjetio je da je u tijeku natječaj gdje je 60 milijuna eura namijenjeno poduzećima da sama proizvode električnu energiju kako bi postala što konkurentnija.
 
"Do kraja godine ćemo raspisati i natječaj, gdje ćemo sufinancirati našim građanima 50 posto za ugradnju solara čime se smanjuju troškovi električne energije", dodao je Filipović.
 
Također, bit će raspisano još 50 milijuna eura za energetsku učinkovitost kuća, a planira i se daljnje  administrativno rasterećenje poduzetnika.
 
Vlada reagirala na inflaciju
 
Ministar se osvrnuo i proizvode s ograničenim cijenama, podsjetivši da su prošli tjedan obavljeni razgovori s predstavnicima trgovačkih lanaca.
 
"U tom dijalogu je važno da smo dogovorili da ćemo zajedno raditi na tome da cijene idu dolje jer inflacija ne odgovara nikome. U kolovozu je inflacija opet skočila gore i Vlada je reagirala. Svjesni smo toga da ako inflacija ide gore, smanjuje se kupovna moć građana", rekao je Filipović.
 
Dodao je da je na sastancima dogovoreno da će ukupna vrijednost košarice biti smanjena i manja je sada nego što je bila 31.12 prošle godine. Dodao je da su svi trgovački lanci rekli da će ići sa sniženjem još više cijena proizvoda. "Konzum je rekao da će to biti 1000 proizvoda, NTL 500, Spar 300", pojasnio je Filipović.
 
Komentirao je i to što među proizvodima s ograničenim cijenama ima malo voća i ribe.
 
"Vlada je ovim potezom željela proširiti broj tih proizvoda kako bismo pomogli našim građanima, a da u tome ne pretjeramo. Ne može Vlada ograničiti sve živo, ograničili smo ono što smo mislili da trenutno može funkcionirati", rekao je Filipović.
Smatra da nije pametno ograničiti ogroman broj proizvoda pa izazvati poremećaje. "Procjena je da će cijene tih ograničenih proizvoda ići još i niže nego što smo ograničili", zaključio je ministar.
 
Izvor: HTV/Vlada
 

Pisane vijesti