Filipović za RTL Danas: Ukoliko bude potrebno, Vlada će opet reagirati kako bismo utjecali na mogući rast cijena

U studiju RTL-a gostovao je novi ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. S njime je razgovarala Damira Gregoret.

Ministar Filipović je najavio da će ovaj vikend će biti djelomično radni. „Moram se pripremati za Bruxelles. U ponedjeljak je izvanredno vijeće ministara energetike. Prema tome, ova situacija agresija Rusije na Ukrajinu iziskuje razgovaranje na najvišoj razini kako rješavati ove probleme. U nedjelju idem u Okučane obilježiti 27 godišnjicu VRO Bljesak“, kazao je.

Na pitanje o inflaciji i novom paketu pomoći, Filipović je odgovorio da je Vlada već donijela jedan paket mjera od skoro pet milijardi kuna pomoći građanima i gospodarstvo.

„Taj paket mjera su pohvalili skoro svi. Time se omogućilo da plin ne poskupi koliko je trebao poskupjeti, da cjenovni udar na struju bude puno niži“, rekao je.

Konkretno se prate kretanja svaki dan, dodao je. Ako bude potrebe, poručio je, građani neće biti ostavljeni na cjedilo kao niti jednom do sada.

LNG – strateški važan projekt

Naglasio je da treba objektivno sagledati stanje.

„Vlada ne diktira sve odnose na tržištu. Sve odluke koje budem donosio osobno temeljit će se na ozbiljnim analizama, razgovorima s ozbiljnim ljudima, jer ako nemate temeljitu sliku, neozbiljno je govoriti ovo ili ono“, istaknuo je.

Koji je vaš plan ako nam Rusija obustavi plin?

„U ponedjeljak izvanredno Vijeće ministara - analizirat ćemo, vidjet ćemo i donosit će se odluke na razini cijelog EU-a. Konkretno, 57 posto plina mi zadovoljavamo preko LNG-a, 21 posto je vlastita proizvodnja, 22 posto je plin iz Rusije. Tu se pokazuje koliko je LNG bio strateški važan projekt i da možemo imati sigurnu opskrbu plinom“, odgovorio je.

Izdvojio je da je sigurnost opskrbe plinom u Hrvatskoj na odgovarajućoj razini, a takva će biti i dalje.

Postavlja se pitanje po kojoj cijeni će biti taj plin?

„Vidjet ćemo po kojoj cijeni će biti“, odgovorio je.

Kako će ga onda građani platiti, poduzetnici?

„Moram vas opet vratiti na paket mjera -  cijene energenata, uzmimo goriva, da nije bilo intervencije Vlade oko ograničavanja trošarina, marži, naknada za biogorivo, cijena goriva bila bi veća nego što je to sada. Vlada je već intervenirala i intervenirat će opet, ako to bude potrebno“, kazao je.

Natječaj za poduzetnike – zelene i digitalne tehnologije

Ministar Filipović najavio je da će početkom lipnja ili početkom srpnja iskoristiti ono što se nalazi u nacionalnom planu za otpornost i oporavak, što je komponenta koja se zove "održivo, zeleno, digitalno".

„Bit će raspisan natječaj od dvije milijarde kuna koji će biti usmjeren mikro, malim i srednjim poduzetnicima kao i onima koji imaju do 3000 zaposlenih - kako bi se oni okrenuli zelenim i digitalnim tehnologijama“, naglasio je.

Izvor: RTL/Vlada

Pisane vijesti