Fuchs zadovoljan povećanim brojem cijepljenih prosvjetnih radnika te se nada da će to ići i dalje

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je u srijedu da ne vidi poseban razlog za uvođenje poučavanja građanskog odgoja kao dodatnog predmeta, s obzirom na to da se on već poučava kao obavezna međupredmetna tema.

"Ne vidim poseban razlog za uvođenje ovakvog pristupa poučavanju građanskog odgoja kad ga već poučavamo pod obavezno kao međupredmetnu temu. Dakle, praktično još jedanput, samo sad kondenzirano, a u konačnici ishod mora biti isti", rekao je ministar Fuchs uoči užeg kabineta Vlade.
 
Građanski odgoj koji bi se predavao kao izborni predmet mora biti u skladu s objavljenim
 
Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u utorak je rekao da su u tijeku pripreme za uvođenje građanskog odgoja u škole te je najavio da je, ovisno o iskazanom interesu, njegovo uvođenje moguće već ove školske godine.
 
Ministar smatra da ne bi bilo realno govoriti o uvođenju građanskog odgoja ove godine. U Zagrebu je, istaknuo je, velik broj škola zatražio skraćenje sata nastavnog na 40 minuta, obrazlažući to organizacijskim problemima u smislu poštivanja epidemioloških mjera.
 
"Prema tome, ako već imamo škole koje rade u dvije ili tri smjene, tražimo skraćenje satnice, ne znam kako ćemo uvaliti još jedan sat viška. To je još jedan dodatni problem kad govorimo o Zagrebu i povećavanju bilo kakvih predmeta", rekao je Fuchs istaknuvši da on osobno od samoga početka podržava građanski odgoj
 
"Važno je reći da mi ustvari imamo građanski odgoj kao dio obaveznog poučavanja u školama. Imamo kurikulum građanskog odgoja koji je usvojen i provodi se od 2019. godine", istaknuo je napomenuvši da je on donesen kao međupredmetna tema, ali su u njemu definirani ishodi učenja.
 
Građanski odgoj koji bi se predavao kao varijanta izbornog predmeta mora biti u skladu s onim koji je objavljen, dodaje.
 
Što se tiče kritika da je posrijedi ideologija, ministar odgovara da će "ideologija biti onoga trenutka kada vidimo da li se tu kroz građanski odgoj provlače neke ideološke teme ili je to zaista objektivno poučavanje djece kako bi sutra bili odgovorni građani".
 
Građanski odgoj ne smatra usporedivim s vjeronaukom. "Mislim da i ona djeca koja pohađaju vjeronauk i te kako trebaju slušati i biti poučena u segmentima građanskog odgoja da bi sutra bili odgovorni ne samo članovi društva nego, ako hoćete, i kao vjernici odgovorni članovi demokratskih društava, bez obzira kojoj vjeri pripadali", rekao je Fuchs. 
 
Objasnio je da je vjeronauk izborni predmet, dok je građanski odgoj obvezni predmet koji se predaje kao zasebni predmet kroz više nastavnih predmeta.
 
S obzirom na kritike da ne postoji drugi izborni predmet koji bi mogla odabrati djeca koja ne slušaju vjeronauk, Ekspertna radna skupina intenzivno radi na uvođenju predmeta koji bi bio ponuđen djeci koja ne izaberu vjeronauk.
 
To neće biti ni etika ni religijska kultura, nego, kako je rekao, "nešto kao filozofija za male".
 
Zadovoljan procijepljenošću prosvjetnih radnika
 
Ministar Fuchs istaknuo je da je zadovoljan povećanim brojem cijepljenih prosvjetnih radnika te se nada da će to ići i dalje. 
 
"Ja ću i dalje inzistirati na tome da se učitelji i prosvjetni radnici cijepe koliko god je moguće kako bismo ipak, koliko je god moguće, ovu školsku godinu ponovno završili sa što manje online nastave", rekao je Fuchs.
 
Trenutačno je u osnovnim i srednjim školama ukupno 57,5 posto prosvjetnih radnika cijepljeno barem jednom dozom, dok je u visokom školstvu taj postotak viši i iznosi u prosjeku 64,5 posto, naveo je.
 
Istaknuo je također da cijepljenje nema alternative te da podaci pokazuju da je ono jedina mogućnost. "Činjenica je da masovno obolijevaju necijepljeni, a da su oblici bolesti kod onih koji su cijepljeni bitno, bitno blaži i naravno u postotku manji", dodao je ministar.
 
Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Odgoj i obrazovanje