Fuele izrazio dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele izrazio je u četvrtak dobrodošlicu Hrvatskoj u Europsku uniju, pozivajući je da nastavi s reformama kako bi se nastavila razvijati i jačati kroz zajedništvo u europskoj obitelji.

"Ovo je trenutak za slavlje", kazao je Fuele u posebnoj video poruci u povodu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji 1. srpnja.

"Hrvatska se odlučila za budućnost u ujedinjenoj Europi. Danas, nakon rigoroznih priprema i reformi Hrvatska i njezini građani zaslužili su zauzeti mjesto koje im u potpunosti pripada u jednom od najambicioznijih političkih i gospodarskih projekata našeg doba", kazao je.

Fuele je izrazio zadovoljstvo što je mogao pridonijeti tom "povijesnom događaju" kao povjerenik za politiku proširenja Europske unije.

"Želio bih zahvaliti i čestitati svima onima u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji koji su omogućili da se to dogodi", kazao je.

Govoreći o prednostima članstva u EU, Fuele je na prvom mjestu istaknuo veću stabilnost.

"Prije svega, vaše pristupanje Europskoj uniji znači više stabilnosti koja je toliko potrebna mladoj zemlji u kojoj su još živa bolna sjećanja na nedavnu prošlost", kazao je.

Hrvatski će građani, dodao je, imati također velike koristi od unutarnje transformacije koju je zemlja doživjela kroz učinkovitije pravosuđe i javnu upravu.

Članstvo u Europskoj uniji pružit će Hrvatskoj i brojne druge prilike koje treba iskoristiti, kao što je pristup najvećem zajedničkom tržištu na svijetu za hrvatske tvrtke te pristup fondovima Europske unije, što će pomoći u razvoju hrvatskih regija i modernizaciji gospodarstva, kazao je.

Upozorio je ipak da Europska unija neće odmah riješiti sve probleme u Hrvatskoj.

"Borbu protiv korupcije treba voditi svaki dan, a treba nastaviti i s restrukturiranjem gospodarstva. To vrijedi kako za Hrvatsku tako i za cijelu Europsku uniju", kazao je.

"Zajedno smo jači u suočavanju s tim i drugim izazovima. Naposljetku, to je ono na čemu se Europska unija i temelji - jačanje kroz zajedništvo. A to je i ono što danas želim Hrvatskoj i svim njezinim građanima. Dobro došli u vašu kuću", poručio je Fuele.

(Hina)



Pisane vijesti