Glavina: Vlada stavila veliki naglasak na razvoj kontinentalnog turizma

  • Slika /Vijesti/2024/Listopad/4_listopada/PHOTO-2024-10-04-15-07-40.jpg

Osijek i Osječko-baranjska županija iznimno su važni u razvoju kontinentalnog i cjelogodišnjeg turizma, kazao je ministar turizma i sporta Tonči Glavina danas u Osijeku na sastanku s turističkim sektorom Osječko-baranjske županije na temu unaprjeđenja dosadašnje suradnje, te pripreme aktualnih i budućih aktivnosti u sklopu provedbe reforme upravljanja razvojem turizma. 

"Vlada je stavila veliki naglasak na razvoj kontinenta kroz sva svoja ulaganja, te je čak 75 posto ukupne alokacije sredstava iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti namijenjeno turističkim investicijama u kontinentalnoj Hrvatskoj, i to za javnu infrastrukturu, ali i za privatne poduzetnike. Tu govorimo o ukupno 52 projekta, koji su sufinancirani s 270 milijuna eura", rekao je Glavina, naglasivši kako Vlada kontinuirano vodi brigu o razvoju Osječko-baranjske županije kroz projekte u turizmu i sportu, za koje je u posljednjem četverogodišnjem razdoblju osigurano gotovo 10 milijuna eura.
 
Dodao je kako sva ta ulaganja već sada donose rezultate, što potvrđuje i turistički promet na kontinentu, koji je četiri posto bolji u dolascima i noćenjima nego prošle godine, dok Osječko-baranjska županija ostvaruje još bolje rezultate, jer ima devet posto više turističkih dolazaka i četiri posto više noćenja nego u istom razdoblju lani.
 
Naglasio je pritom kako je posebno dobro što je povećanje noćenja na razini Hrvatske generirano u predsezoni, a ne u glavnom dijelu turističke sezone, gdje smo u srpnju i kolovozu ostali na prošlogodišnjim brojkama, ustvrdivši da u ljetnim mjesecima više nema prostora za rast turističkih brojki, jer bi nam dodatno opterećenje turizma u tim mjesecima stvorilo uvjete kojima bi došlo do poremećaja odnosa kvalitete života i turista.
 
Slavonija, Baranja i Srijem kao jedinstvena turistička destinacija
 
"Najveća prilika za razvoj Hrvatske kao cjelogodišnje turističke destinacije je turistički doprinos kontinenta i cjelogodišnjeg turizma. Jedan od prvih strateških ciljeva održivog upravljanja turizmom je cjelogodišnji i regionalno ravnomjerno raspoređeni turizam. To postižemo, a u mandatu Vlade želimo ostvariti cilj da Hrvatska bude uistinu jedinstvena, održiva, cjelogodišnja turistička destinacija", najavio je Glavina.
 
Podsjetio je, također, da su resorno ministarstvo i Hrvatska turistička zajednica financirali prvi masterplan razvoja Slavonije kao turističke destinacije.
 
Slavonija se već nekoliko godina predstavlja na svjetskim tržištima kao prepoznatljiva destinacija, kazao je i dodao da je Slavonija turistički u svim segmentima strahovito napredovala.
 
Glavina je najavio da cijeli model u trećem mandatu Vlade usmjeravaju na postupnu decentralizaciju i povećavanje ovlasti županija i gradova kako bi upravljali svojom destinacijom i profilirali je kako žele.
 
U posljednjih osam godina Slavonija, koja je uvijek imala turističke potencijale, napravila je strahoviti iskorak, grade se novi hoteli, napravljen je veliki iskorak i u razvoju gastronomije, enogastronomije, kao i cijeli niz manifestacija koje stvaraju snažne motive dolaska, ocijenio je, ističući kako smatra da će u budućnosti Slavonija, Baranja i Srijem biti prepoznati kao jedinstvena turistička destinacija.
 
Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti