Gospodarski forum u Kijevu: Okupile se brojne hrvatske i ukrajinske tvrtke, prepoznat potencijal suradnje

Slika /Vijesti/2021/prosinac/08 prosinca/FGGf2VNWYAAVzQa.jpg

U nastavku dvodnevnog službenog posjeta Ukrajini, predsjednik Vlade Andrej Plenković u Kijevu je u Kijevskom međunarodnom kongresnom centru Parkovy sudjelovao na otvorenju Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma.

„Otvaramo prilike za produbljivanje gospodarske suradnje i razmjene, koja kontinuirano raste i dosegla je 100 milijuna eura. Hrvatska je otvorena za ukrajinska laganja“, poručio je premijer Plenković.

Pozitivni trendovi

„Predstavnici šezdesetak hrvatskih i oko 150 ukrajinskih tvrtki okupili su se na Ukrajinsko-hrvatskom gospodarskom forumu jer su prepoznali potencijal suradnje i pozitivne trendove“, rekao je premijer Plenković na forumu.

Forumu, održanom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Privredne komore Ukrajine, nazočili su predstavnici brojnih hrvatskih tvrtki iz različitih sektora: farmaceutskog, IT-a, brodogradnje, elektrotehnike, građevinskog sektora, energetike, ekologije, prehrambene industrije i trgovine, metalurške i drvne industrije, turizma, tekstilne industrije, avioprijevoznici.

"Oni su svi došli ovdje jer su prepoznali potencijal, jer su vidjeli taj trend i intenzitet naših odnosa i otvorena vrata međusobne suradnje", istaknuo je Plenković obraćajući se sudionicima foruma.

Osim toga, Ukrajinci pokazuju ogroman interes za Hrvatsku kao turističko tržište. Ukrajinski turisti ostvarili su veći broj noćenja u 2021., unatoč pandemiji covida-19, nego u rekordnoj turističkoj sezoni 2019., kazao je.

Plenković je najavio da tijekom iduće godine Hrvatska planira otvoriti ured turističke zajednice u Kijevu i time poslati još jednu snažnu institucionalnu poruku kako unaprijediti suradnju u ovom važnom sektoru.

Također je poručio da je Hrvatska otvorena za strane ulagače istaknuvši da su do sredine 2021. godine ostvarena izravna strana ulaganja u Hrvatskoj vrijedna gotovo 37 milijardi eura.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine porasla je za čak 25 posto u 2020. godini

Što se velikih investicija tiče, najkonkretnije zanimanje za ulaganje u Hrvatsku pokazuje korporacija System Capital Management (SCM), u vlasništvu jednog od najbogatijih ukrajinskih poduzetnika, Rinata Ahmetova. Konkretno, spominje se investicija SCM-a u farmu peradi na Banovini koja bi zapošljavala između 2000 i 3000 ljudi, a ista kompanija zainteresirana je i za investicije u našu poljoprivredu, energetiku i luke.

Robna razmjena Hrvatske i Ukrajine porasla je za čak 25 posto u 2020. godini, a nastavak pozitivnih trendova zabilježen je i u prvih sedam mjeseci 2021., uz rast od 5,2 posto. Tako snažan uzlet, unatoč pandemiji, jasno pokazuje koliko je velik potencijal gospodarske suradnje između dviju zemalja.

Kako bi se on što bolje realizirao potrebno je poticati direktne kontakte hrvatskih i ukrajinskih tvrtki, kao i jačanje institucionalnih odnosa između Ukrajine i Hrvatske, odnosno Europske unije, poručeno je s Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma.

„Danas je s nama preko 200 hrvatskih i ukrajinskih tvrtki iz svih ključnih sektora gospodarstva. Ta činjenica, kao i kontinuirani rast robne razmjene, potvrđuju koliko je ukrajinsko tržište važno hrvatskim tvrtkama", poručio je na otvaranju Foruma predsjednik HGK Luka Burilović.

On je rekao da trenutno 30 posto hrvatskog izvoza u Ukrajinu otpada na farmaceutske tvrtke, a propulzivni sektori su i IT, turizam te poljoprivredno-prehrambena, kemijska i metalna industrija.

Istaknuo je da za daljnji razvoj odnosa hrvatske tvrtke moraju u što većoj mjeri iskoristiti Dubinski i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Ukrajine, kojim se otvaraju tržišta roba i usluga uz velike carinske olakšice.

Predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov poručio je kako se, zahvaljujući strateškoj suradnji s HGK, poduzetnicima iz obje države otvaraju nove mogućnosti suradnje. „Ovo okupljanje danas daje nadu da će naša trgovina rasti, posebno u poljoprivredi, turizmu i industriji.

Energetika i digitalizacija još su dvije nama važne teme, za koje znamo da Hrvatska ima veliko iskustvo te ćemo nastaviti raditi na razmjeni znanja u tim područjima“, izjavio je Čižikov.

Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum održan je u sklopu službenog posjeta premijera Plenkovića stoga je na svečanom otvaranju Foruma, uz Plenkovića bio i ukrajinski premijer Denis Šmihal. 

Šmihal je rekao da je Ukrajina otvorena za strana ulaganja te da želi unaprijediti gospodarsku suradnju i razmjenu s Hrvatskom.

Plenković otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom sveučilištu

Premijer Plenković potom je otvorio Centar za hrvatski jezik i kulturu na Kijevskom nacionalnom sveučilištu Taras Ševčenko, koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda.

"Veliko mi je zadovoljstvo da sudjelujem na otvaranju Centra za hrvatski jezik i kulturu koji će i u budućnosti svjedočiti o bliskosti hrvatskog i ukrajinskog naroda, a ovdje posebno i o bliskosti i sličnosti hrvatskoga i ukrajinskog jezika", rekao je Plenković obraćajući se rektoru i studentima.

Podsjetio je da na Filozofskom fakultetu u Zagrebu postoji katedra ukrajinistike.

"Na taj način gradimo prijateljstvo, gradimo odnose, jačamo u konačnici i položaj ukrajinske manjine u Hrvatskoj i položaj onih Hrvata koji žive u Ukrajini", istaknuo je premijer.

Darovane knjige

Prilikom otvaranja Centra za hrvatski jezik i kulturu premijer Plenković je darovao stotinjak knjiga kako bi oplemenio njihovu biblioteku.

"Veselim se nastavku suradnje i ovim mladim generacijama koje će gajiti hrvatsko-ukrajinske odnose", rekao je na kraju Plenković.

Najavio je da će se sutra, tijekom posjeta Lavovu na zapadu Ukrajine, sastati s Hrvatima koji žive u tom dijelu zemlje i još jednom osvijestiti poveznice i snažnu, stoljetnu vezu između dva naroda.

Susret s hrvatskom zajednicom u Ukrajini

Na kraju prvog dana službenog posjeta Ukrajini, predsjednik Plenković se u Kijevu susreo s hrvatskom zajednicom u Ukrajini, hrvatskim gospodarstvenicima, sudionicima Ukrajinsko-hrvatskog gospodarskog foruma i njihovim ukrajinskim gostima.

Tom je prilikom premijeru Plenkoviću uručeno posebno priznanje, Red Kneza Sv. Vladimira Velikog, krstitelja Kijevske države.

Drugog dana službenog posjeta Ukrajini, u četvrtak, premijer Plenković će boraviti u Lavovu gdje će posjetiti Ukrajinsko grkokatoličko sveučilište i održati predavanje na temu budućnosti Europe. Također je predviđeno, među ostalim, polaganje cvijeća na spomenik Hrvatima poginulima na Istočnom bojištu u Prvom svjetskom ratu, susret s profesorima i studentima kroatistike i sastanak s predstavnicima hrvatskih udruga.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti