Grlić Radman: Hrvatska će pomoći zemljama u svom susjedstvu na njihovom putu prema članstvu u Europskoj uniji

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/6 svibnja/59fc411b-c9c6-40c4-89ad-36cba9ff59ca.JPG

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman gostujući  večeras u dnevniku RTL televizije poručio je da je današnji Zagrebački sastanak na vrhu između čelnika Europske unije i zemalja jugoistoka Europe središnji događaj hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije. 

Podsjetio je da je za vrijeme hrvatskoga predsjedanja donesena odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.
 
„Predsjednik Vlade Andrej Plenković podržao je danas napore zemalja kandidatkinja Crne Gore i Srbije, europsku perspektivu Kosova te je pozdravio reformske procese u Bosni i Hercegovini. Zauzeo se za jednakopravnost svih triju naroda Bosne i Hercegovine i pravo izbora svojih predstavnika u vlasti“, izvijestio je ministar vanjskih poslova. 
 
Govoreći o nacrtu Deklaracije, koja se sastoji od 20 točaka, kazao je da je se u njezinoj prvoj rečenici kaže da Europska unija nedvosmisleno podržava europsku perspektivu zemalja zapadnoga Balkana te da ulaže i financijsku pomoć. 
 
I njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Macron podržali su europsku perspektivu tih zemalja, dodao je. 
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković predložio je da se ovakvi sastanci na vrhu održavaju u intervalu od svake dvije godine. 
 
Podsjetio je pritom i na bolnu ostavštinu raspada bivše države, dodao je ministar Radman govoreći o raspravi na sastanku, no uputio je poruku mira i poruku da sve zemlje zapadnoga Balkana trebaju proći isti put koji je prošla Hrvatska ako žele ostvariti perspektivu članstva u Europskoj uniji. 
 
„Tu će im Hrvatska jako puno pomoći“, dodao je ministar Grlić Radman. 

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman