Grlić Radman: Izbor Šuice velika čast za Hrvatsku, očekujemo iskorake u resorima demokracije i demografije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman govorio je u večerašnjoj Temi dana o izboru hrvatske povjerenice i nadolazećem predsjedanju Vijećem Europske unije.

Malo manje od tri mjeseca preostalo je do početka hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije tijekom kojeg će, prema procjenama, Hrvatska biti odgovorna za organiziranje više od 1000 sa sastanaka u Bruxellesu, zatim niza sastanaka i konferencija na ministarskoj razini i kao i više od 200 tehničkih sastanaka u Hrvatskoj te summita čelnika Europske unije.
 
Sve je spremno za predsjedanje Vijećem EU
 
Ministar Grlić Radman kaže da je za predsjedanje sve spremno.
"Ja se radujem 1. siječnju kada Hrvatska bude na čelu Europske unije. Mi ćemo imati jako puno posla i to je jako dobro," kazao je.
 
"Tu su dva aspekta. Svi će se poslovi voditi u Bruxellesu, a u Zagrebu se očekuje 161 sastanak od toga 12 neformalnih vijeća. Osam će biti u Zagrebu, četiri izvan Zagreba. Očekujemo preko 25.000 izaslanika i 1.600 novinara. Radujemo se što će naši ugostitelji imati pune ruke posla. Ističem, šest godina nakon članstva preuzet ćemo predsjedanje EU-om. Imamo četiri prioriteta Europske unije, puno je posla," rekao je ministar.
 
Grlić Radman istaknuo je da je predsjedanje Vijećem Europske unije, nakon samo 6 godina članstva, jedno veliko priznanje. "Zagreb će biti u tom trenutku glavni grad," kazao je.
 
Četiri prioriteta predsjedanja
 
Ministar je govorio o četiri prioriteta predsjedanja. Prvi od njih je Europa koja se povezuje: energetski, infrastrukturno i digitalno.
Zatim je riječ o internoj i vanjskoj sigurnosti, imigracijskoj politici te Europi koja je angažirana u svom susjedstvu.
 
"Kanimo organizirati veliki susret EU sa zemljama zapadnog Balkana," najavio je Gralić Radman.
 
Osim toga, rekao je ministar, neće se moći izbjeći niti situacija oko Brexita kao ni vrlo zahtjevan konsenzus zemalja članica oko višegodišnjeg financijskog okvira od 2021. do 2027. godine.
 
Nova Europska komisija 23. listopada
 
Ministar vanjskih i europskih poslova ponosan je na visoki položaj Dubravke Šuice u Europskoj komisiji.
 
"Mi dobivamo čestitke za iznimnu vrijednost resora koji će on preuzeti. Daljnja procedura je u principu formalnost, ako Ursula von der Leyen ima sigurnost da će svi kandidati koji su predloženi, da će biti primljeni. Do 15. listopada će se iskristalizirati stvari i da ćemo 23. listopada imati novu Europsku komisiju," rekao je.
 
 
Od hrvatske povjerenice očekuje iskorak u važnom resoru. "Demokracija je povjeren jednoj mladoj državi, koja je tek šest godina u članstvu, a tu je i demografija. Polovica zemalja članica EU-a treba demografsku revitalizaciju. Također, poticat će se strategija aktivnog starenja, mladi u ruralnim područjima. Veliki zadatak je pred Dubravkom Šuicom, te je Hrvatskoj velika čast da je ona postavljena na tu poziciju," kazao je ministar.
 
Komentirajući pitanje imovine Dubravke Šuice, ministar je istaknuo da mu je to prozivanje bilo nerazumljivo, s obzirom na to da je objasnila način na koji je stekla imovinu.
 
"Najvažniji je resor koji će gospođa Šuica hrabro, odgovorno, s velikim žarom i entuzijazmom preuzeti," na kraju je rekao ministar Grlić Radman.

Izvor: HRT / Vlada RH

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman