Grlić Radman: Srbija će snositi posljedice zbog otimanja hrvatske kulturne baštine

Srbija će zbog otimanja hrvatske kulturne baštine snositi posljedice u pristupnim pregovorima s EU-om, izjavio je u petak hrvatski ministar ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Žestoke kritike hrvatskih dužnosnika i kulturnih ustanova izazvao je srbijanski zakon o kulturnom nasljeđu po kojoj izdanja dubrovačke književnosti pripadaju i srpskoj i hrvatskoj kulturi.

"Otimanje hrvatske kulturne baštine nije niti u skladu s europskim vrijednostima i s perspektivom za koju se Srbija opredijelila i zasigurno će imati određene konsekvence kada se budu otvorila određena poglavlja koja su s time u vezi ključna, poput obrazovanja", izjavio je Grlić Radman novinarima u Puli.

Nerazumljivo i neprihvatljivo

Dodao je da je zbog toga hrvatski veleposlanik u Beogradu prosvjedovao kod srbijanske vlasti.

Po ministrovim riječima, prisvajanje tuđe kulturne baštine je skandalozno, ali se očito uklapa u hegemonističku politiku širenja tzv. srpskog sveta.

"To je nama u 21. stoljeću nerazumljivo i neprihvatljivo i to vrlo oštro osuđujemo", istaknuo je Grlić Radman.

U Srbiji je 23. prosinca 2021.  izglasan Zakon o kulturnom nasljeđu kojim su u staru i rijetku bibliotečnu građu svrstana i izdanja dubrovačke književnosti koja pripadaju "i srpskoj i hrvatskoj kulturi, zaključno s 1867. godinom".

Radman je u Puli zajedno s grčkim ministrom vanjskih poslova  Nikosom Dendiasom sudjelovao na raspravi u okviru Konferencije o budućnosti Europe pod nazivom "Pripremajući se za sutrašnjicu: Globalni i regionalni angažman Europske unije, sigurnosni i obrambeni aspekti". 

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti