Grlić Radman u Pittsburghu na 125. obljetnici Hrvatske bratske zajednice

Ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman tijekom vikenda je sudjelovao na proslavi 125. obljetnice Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu na kojoj je glavna gošća bila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, priopćeno je iz ministarstva.

Hrvatska bratska zajednica (Croatian Fraternal Union), najstarija je i najveća potporna udruga hrvatskih iseljenika u SAD-u. Od prvih dana osnutka pa sve do danas, odigrala je veliku ulogu među Hrvatima zaposlenim poglavito u rudarskoj industriji i proizvodnji čelika, stoji u priopćenju. 

Grlić Radman je na obljetnici sudjelovao u ime predsjednika Vlade, a na proslavi je čestitao predsjedniku Zajednice Edwardu Pezi, poručivši kako Hrvatska nikad neće zaboraviti pomoć koju joj je  ta organizacija pružila tijekom i nakon Domovinskog rata. 

„Vi ste pridonijeli izgradnji moderne hrvatske države i hrvatskog društva te ste zaslužni za naš zajednički uspjeh", poručio je ministar.

Partnerstvo uz otvorena vrata suradnje

„Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i nadalje će biti partner Hrvatskoj bratskoj zajednici i našim iseljenicima, a vrata veleposlanstva i konzulata Republike Hrvatske uvijek će vam biti otvorena za daljnju pomoć u njegovanju ovih odnosa - u jačanju i snaženju hrvatskog patriotskog duha i ljubavi prema našoj i vašoj Hrvatskoj“, dodao je Grlić
Radman i pozvao na poslovnu suradnju s Hrvatskom, stoji u priopćenju.

Na obilježavanju obljetnice glavna gošća bila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović koja je tom prigodom pozvala članove Zajednice da se vrate u Hrvatsku i da u SAD-u iskažu interes za potpisivanjem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dviju zemalja. 

„Moramo promijeniti mentalitet, predstaviti novu radnu etiku, navike i vrijednosti. Treba nam iskustvo i znanje iz cijelog svijeta. Treba nam vaše znanje, iskustvo, ponos i
domoljublje“, rekla je Grabar-Kitarović.

Sveta misa u crkvi Svetog Nikole

Obilježavanje 150. godišnjice uključivalo je svetu misu u crkvi Svetog Nikole, koju je predvodio čikaški nadbiskup kardinal Blaž Čupić, uz koncelebraciju biskupa grada Pittsburgha Davida Allena Zubika te brojnih svećenika, priopćilo je ministarstvo. 

Ministar je razgledao mural umjetnika Maxa Vanke u istoimenoj crkvi te Hrvatski kulturni muzej „Bernard M. Luketich“, koji sadrži jednu od najbogatijih zbirki hrvatske kulturne baštine u inozemstvu.

Tijekom boravka u Pittsburghu, ministar Grlić Radman sastao se i s predsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata Stevenom Rukavinom.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman