Grlić Radman zadovoljan rezultatima samita EU-a: Više od 20 milijardi eura važno za gospodarski oporavak Hrvatske

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman ocijenio je danas da je zadovoljan samitom čelnika Europske unije na kojemu je dogovoreno da će Hrvatska u predstojećem sedmogodišnjem razdoblju raspolagati s iznosom od nešto više od 22 milijarde eura.

Odgovarajući na novinarska pitanja uoči sjednice vlade, Grlić Radman je kazao da je iznos dogovoren na samitu važan za gospodarski oporavak i ravnomjeran razvoj Hrvatske.

"Najzadovoljniji sam doista ovim postignućem - više od 20 milijardi eura - koje je zapravo (rezultat) velikog doprinosa i zalaganja našega premijera Andreja Plenkovića u ova četiri dana. Mislim da je to jako važno za gospodarski oporavak i ravnomjerni razvoj Hrvatske i sigurno da će biti nastojanje hrvatske diplomacije da se što prije apsorbiraju ta sredstva", rekao je Grlić Radman.

Ministar je naglasio da se tijekom šest mjeseci predsjedanja EU-om Hrvatska zalagala za što veći proračun i što veća sredstva gospodarskog oporavka. "Premijer i ministri, svi smo se mi zalagali, ukazivali na potrebe. Hrvatska je najmlađa članica Europske unije, najmanje je profitirala od EU sredstava", kazao je.

"Od prvih smo se dana zalagali da, ukoliko u Europskoj uniji želimo biti svi ravnopravni, dostignemo bogatije zemlje članice, da se investira, da se pomogne, da se pokaže solidarnost i prema onim zemljama koje su ušle u Europsku uniju zadnje", rekao je.

Hrvatska je najveći zagovaratelj europskog puta susjednih zemalja

Odgovarajući na pitanje koji su najveći izazovi pred ministarstvom vanjskih i europskih poslova u predstojećem razdoblju, Grlić Radman je rekao da je važno da "hrvatska diplomacija ima stanoviti kontinuitet".

"Ova hrvatska diplomacija pod predsjedanjem Andreja Plenkovića četiri godine, i sad osnaženi zapravo ovim šestomjesečnim predsjedanjem, gdje smo stekli dodatni ugled i reputaciju u međunarodnoj zajednici ... stekli smo jedno dobro iskustvo, snagu krenuti u razgovore s neposrednim susjedstvom", kazao je.

To je, dodao je,  naša vanjskopolitička dimenzija koju ćemo razvijati. "Kao što smo to bili kazali i za vrijeme našeg predsjedanja, prioritet su bile dvije zemlje, Sjeverna Makedonija i Albanija", rekao je ministar, dodajući da će Hrvatska sada jačati bilateralnu suradnju i razgovore upravo s tim zemljama.

"One su na europskom putu i Hrvatska je zapravo najveći zagovaratelj njihova europskog puta a nastojat ćemo isto tako osnažiti naše transatlantske veze jer smo u ovih šest mjeseci kao zemlja koja je predsjedala bili odgovorni za svih 27 zemalja i to je naše veliko iskustvo", rekao je Grlić Radman.

Na pitanje o tome što očekuje od dosadašnje državne tajnice Nikoline Brnjac koja preuzima funkciju ministrice turizma i sporta, Grlić Radman je rekao da je ona "bila u ovih godinu dana koliko smo zajedno radili vrlo uspješna i pokazala se kao sposobna" i predstavljala je Vijeće Europske unije u Europskom parlamentu.

"Mislim da uz sav njezin životopis – doktorica znanosti, profesorica – s jednom međunarodnom reputacijom, može biti uspješna na tom mjestu", zaključio je Grlić Radman.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti | Gordan Grlić Radman