Horvat: Nova verzija plana restrukturiranja Uljanika predviđa sudjelovanje države i strateškog partnera u omjeru 50:50

Po završetku sjednice Vlade, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar financija Zdravko Marić odgovarali su na pitanja novinara o brodogradilištu Uljanik. 

Ministar Horvat pojasnio je da nova verzija plana restrukturiranja Uljanika predviđa sudjelovanje države i strateškog partnera u omjeru 50:50, s tim da se smanjuje opterećenje kompletnog programa s obzirom da će dio brodova za koje nema perspektive završetka u roku, biti otkazan.

 

"Smanjuje se opterećenje kompletnog programa za te brodove, s tim da se opterećenje strateškog partnera povećava, tako da velike razlike u odnosu na strateškog partnera u prvoj i drugoj inačici gotovo nema", ustvrdio je.

 

Rekao je i da bi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta danas trebalo zaprimiti program restrukturiranja, dodavši da je trenutno najveća odgovornost na Upravi Uljanika da sa strateškim partnerom usuglasi program restrukturiranja. 

 

Upitan o prenamjeni dijela zemljišta Uljanika, što navodno novi plan restrukturiranja predviđa, ministar Horvat je najavio da će se s njima sastati idući tjedan. Svrha tog sastanka će biti, kazao je, međusobno pojašnjenje može li doći do prenamjene zemljišta unutar kontingenta brodogradilišta Uljanik i želi li lokalna zajednica to podržati.

 

Na pitanje novinara ima li okvirnu brojku i radi li se u novom planu o 250 milijuna eura troška za porezne obveznike, ministar je odgovorio da će o konačnim brojkama dobiti konkretnu i zaključnu prezentaciju.

 

Marić: Ukupan trošak za državu do kraja godine najmanje 300 milijuna eura

 

Odgovarajući na pitanje što bi za državni proračun značila raspodjela troškova restrukturiranja Uljanik grupe između države i strateškog partnera u omjeru 50:50 posto, ministar financija Zdravko Marić kazao je da se u europskim pravilima o državnim potporama traži minimalno 50-postotno sudjelovanje strateškog partnera.

 

Ukupno stanje jamstava prelazi 500 milijuna eura, pojasnio je ministar, a trenutne kalkulacije pokazuju kako do kraja godine treba podmiriti do 300 milijuna eura, ali ne može se sa sigurnošću reći koliki bi bio konačni iznos. 

 

Pored toga, dodao je, tu je i poboljšani program restrukturiranja u kojemu bi država morala sudjelovati. 

 

Izvijestio je da je u kontaktu s bankama koje su protestirale jamstva, te da se kalkulira koliki bi bio ukupan iznos do kraja godine koji bi država morala podnijeti.

 

Na pitanje kako će se kriza Uljanika odraziti na javni dug, ministar Marić rekao je da će Vlada paralelno s izradom proračuna za iduću godinu napraviti tehnički rebalans planiran za studeni, napomenuvši pritom da je posebnost ovogodišnje situacije jamstvena pričuva vezana uz Uljanik, koja se mora planirati.

Izvor: Hina



Stranica