Horvat: Povećavat će se dinamika povlačenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u srijedu da je sve što je učinjeno po pitanju obnove bilo pravovremeno.

"Kao koordinacijsko tijelo u procesu provedbe Fonda solidarnosti i zagrebačkog i petrinjskog potresa pravovremeno su učinjene sve aktivnosti koje su bile nužne i potrebne da bi se došlo do javnih poziva, da bi se apliciralo na javne pozive i da bi se kroz njih povukla sredstva i utrošila u projekte", ističe Horvat.

Na pitanje je li zadovoljan sa 1,6 posto povućenih sredstava iz Fonda solidarnosti EU za zagrebački potres, Horvat nije precizirao.

"Rekli smo da priprema traje, izrada projektne dokumentacije, snimanja stanja i situacije, i ovo što je činjenica, iz tjedna u tjedan stižu i odobravaju se. One su sada na razini 360 milijuna kuna pristiglih, negdje oko 120 milijuna odobrenih i isplaćenih, i ta će dinamika biti sve veća i veća", kazao je.

Dodao je da ako neka od provedbenih tijela možda malo kasne u procesu, da je to predmet druge ili drugačije analize.

Nismo zadovoljni dinamikom obnove

Na tvrdnju novinara da se s obnovom jako kasni, što je više puta kazao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, Horvat kaže kako premijer to nije rekao.

"Premijer nikada nije rekao kasnimo, premijer je rekao nismo zadovoljni dinamikom obnove", rekao je Horvat.

"U segmentu obnove aktera je jako puno, ja ću tijekom početka sljedećeg tjedna jasno i transparentno predstaviti javnosti tko su provedbena tijela u segmentu zagrebačkog potresa i koja je dinamika crpljenja novca koji su pristigli iz Fonda solidarnosti u realizaciji sanacije šteta koje je prouzročio potres", objasnio je.

Na opetovano pitanje osjeća li svoju odgovornost u sporosti procesa obnove, Horvat je kazao da svi koji su uključeni u proces obnove "snose svoj dio odgovornosti".

Oporba ima pravo pozvati na moj opoziv

Komentirao je postupak opoziva a koji je pokrenula zastupnica Glasa Anka Mrak Taritaš, dodavši da svi u procesu obnove snose svoj dio odgovornosti.
 
"Oporba na to ima pravo, neka ga iskoristi, a kroz samu raspravu u Saboru i vladinim izvješćem, siguran sam da ćemo i hrvatskoj javnosti demantirati uopće potrebu za jednim takvim procesom", rekao je Horvat nakon sjednice Vlade.
 
Izvor: Vlada / Hina
 

Pisane vijesti | Ekonomija | Darko Horvat