Horvat: Sljedeće godine gotovo 660 milijuna eura namijenjenih za razvoj inovacijskog sustava

Znanje, obrazovanje i inovacije određuju društveni razvoj i utječu na gospodarski rast, a uspostava kvalitetnoga inovacijskog sustava treba biti prioritet svakoga društva koje želi ekonomski napredovati, istaknuto je u utorak na konferenciji "Tematska inovacijska vijeća – karika koja nedostaje".

"Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta kroz Inovacijsko vijeće za industriju i pet tematskih inovacijskih vijeća stvara pretpostavke za inovativnu mrežu i stvaranje seta inovativnih projekata koji će biti pripremljeni da bismo u sljedećoj godini, kroz raspisani natječaj, u Hrvatsku privukli gotovo 660 milijuna eura namijenjenih u strukturnim fondovima za razvoj inovativnog inovacijskog sustava", rekao je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.
 
Formiranjem Nacionalnog inovacijskog vijeća, koje će u petak održati svoju drugu redovnu sjednicu, započelo se i s konkretnom pripremom i umrežavanjem onoga što Hrvatskoj fali - realnog poduzetničkog sektora, akademske zajednice i lokalne i centralne države.
 
U toj mreži, pojasnio je Horvat, više neće dominirati lokalna ili državna administracija, već će u tim vijećima 70 posto učesnika biti iz realnog sektora, 20 posto iz akademske zajednice i 10 posto iz lokalne i centralne administracije.
 
Radikalni zaokret u novom financijskom okviru
 
Ministar je rekao da će novi financijski okvir EU, za razdoblje od 2021. do 2027., imati radikalni zaokret. Naime, neće se više dosadašnjim volumenom i tempom financirati kohezijska politika, poljoprivreda, ravnomjeran regionalni razvoj, već će za te politike biti namijenjeno daleko manje novaca, ali će se zato u inovativnom sustavu tražiti nove industrije a svaka članica EU koja napravi kvalitetniju pripremu i veću zalihu projekata, imat će pretpostavke povlačiti veću količinu novca iz strukturnih fondova, dodao je.
 
Horvat je kazao i kako hrvatsko gospodarstvo ne može održivo živjeti s gospodarskim rastom ispod 3 posto. "Da bi nam se dogodio rast od 5 posto, svi se moramo promijeniti", istaknuo je.
Rekao je i da je pred nama izazovan razvojni gospodarski put, koji je usmjeren na inoviranje te na snažno uključivanje privatnog sektora i povezivanje sa znanstveno-istraživačkom zajednicom, a sve to s ciljem uspostave jedinstvenog nacionalnog inovacijskog sustava.
 
"Četiri su suštinske stvari na kojima će Ministarstvo gospodarstva prioritetno raditi u sljedeće dvije godine - industrija, inovacije, izvoz i investicije", poručio je Horvat.
 
Pozicioniranje u globalnom svijetu
 
Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnostiZvonko Kusić istaknuo je da se danas vodi bitka za pozicioniranje u globalnom svijetu kroz znanje, obrazovanje i inovacije.
 
"Mi ćemo se pozicionirati u svijetu ovisno o tome koliko budemo uspješni po znanju i prijenosu toga znanja u gospodarstvo. Bez inovacija i znanja ne možemo biti kompetitivni. Znanje, obrazovanje i inovacije određuju društveni razvoj i utječu na gospodarski rast", kazao je Kusić napominjući kako oni koji više ulažu u to imat će više uspjeha.
 
Inovacije i inovacijski sustav društveni su prioritet 
Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić također je istaknuo da su inovacije i inovacijski sustavi prioritet svakog društva koje želi napredak.
 
Hrvatski izvoz, rekao je, u posljednjih nekoliko godina raste, no njegova se struktura slabo mijenja. Već se godinama oslanjamo na utabane puteve, iste proizvode koje plasiramo na ista tržišta. Za sustizanje konkurencije moramo smjelije i hrabrije iskoračiti u nove sektore, kazao je Barbarić napominjući kako treba uzeti u obzir niše u kojima tržišta nisu zasićena i u njima potražiti šansu.
 
Konferencija je organizirana u sklopu Strateškoga projekta za podršku uspostavi inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi, korisnika projekta Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te partnera projekta Hrvatske gospodarske komore, a uz pokroviteljstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
 
Izvor: Hina

Pisane vijesti