Horvat: Za Đuru Đakovića nužno restrukturiranje i pronalazak strateškog partnera

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je danas da za Đuro Đaković grupu, koja će danas dobiti prvih 150 milijuna kuna kreditnog aranžmana,  postoji perspektiva, no potrebno je izraditi program restrukturiranja te pronaći strateškog partnera.

Na pitanje novinara o situaciji u slavonskobrodskoj tvrtki Đuro Đaković, koju će danas posjetiti i predsjednik Vlade Andrej Plenković, Horvat je nakon užeg kabineta Vlade izvijestio da će ta tvrtka danas dobiti kreditni aranžman kojim će sanirati jedan dio svojih dugova. 

"Dakle, s prvih 150 milijuna kuna koji će Đuru Đakovića vratiti u život, vratit ćemo jedan dio dugova dobavljačima, dugova prema državi, a isto tako dobiti perspektivu za nabavu roba i materijala te završiti tri aktivna ugovora, koji će negdje do kraja četvrtog mjeseca osigurati dodatnu likvidnost Đure Đakovića u visini od 128 milijuna kuna", izjavio je ministar Horvat, istaknuvši da perspektiva u Đuri Đakoviću sigurno postoji, no i da je neminovno, uz suglasnost Europske komisije, izraditi program restrukturiranja.

Ističe da se u tu slavonskobrodsku tvrtku mora uvesti strateški partner "ako želimo perspektivu Đuri Đakoviću na jedan drugačiji način, i opet pod strogim nadzorom i kontrolom paziti što se u Đuri Đakoviću zbiva". 

Na pitanje novinara koliko je to sve realno, Horvat je kazao da kad ne bi u to vjerovao, ne bi niti izašao s time pred medije i hrvatsku javnost. 

Vlada je na prošloj sjednici donijela odluku o davanju državnog jamstva za kredit Đuro Đaković Grupi, Đuro Đaković Specijalnim vozilima i Đuro Đaković Industrijskim rješenjima, u iznosu do 300 milijuna kuna.

Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna u vidu kreditnog zaduženja i/ili financijskog okvira kod HBOR-a ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, namijenjen je za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih ugovora s kupcima, te plaćanje obveza prema financijskim institucijama kao i obveza prema državi.

Preostalih 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju u pogonima Đuro Đaković Specijalnih vozila i to za plaćanje dobavljačima, kreditna zaduženja, garancije za dobro izvršenje posla, primljene avanse.

Na upit o Uljaniku d.d., za koji je na jučerašnjem ročištu na Trgovačkom sudu u Pazinu skupština vjerovnika odlučila da nema uvjete za nastavak poslovanja te da ide u likvidaciju, ministar Horvat kazao je danas da je stečajna upraviteljica sve već pojasnila.

Između ostalog, Horvat je rekao da Uljanik d.d. kao takav više ne postoji, ali da se novac i jamstva u budućnosti mogu davati onima koji će poslovati sukladno zakonima i pravilima Europske komisije o državnim potporama.

Nije se složio s konstatacijom novinara da je cjelokupna hrvatska brodogradnja "vreća bez dna", kazavši da bi tu tvrdnju onda trebalo pojasniti onima koji dobro rade.

Upitan o rokovima za prijenos imovine Uljanika d.d. i koncesije na pomorsko dobro na društvo Uljanik 1856, Horvat je kazao da se u ovom trenutku ne raspravlja o rokovima, već se daje perspektiva da se na prostoru Pule jedan dio brodogradilišta stavi u funkciju pod drugačijim imenom i drugačijim
trgovačkim društvom, napomenuvši da je na sličan način rehabilitiran proces brodogradnje u riječkom 3. maju.

I u jučerašnjem priopćenju Ministarstva gospodarstva, pod naslovom "Ovo nije nužno kraj brodogradnje u Puli“, između ostalog se poručuje: "Jedna od mogućnosti daljnjeg poslovanja jest provedba Poslovnog plana predstavljenog od strane stečajne upraviteljice. Naime, temeljem predloženog plana traži se prijenos imovine nad kojom Republika Hrvatska ima razlučno potraživanje u novoosnovano društvo "Uljanik brodogradnja 1856.", kao i najam imovine nužne za brodograđevnu djelatnost, a koja nije opterećena razlučnim pravima. Isto tako, predloženim planom predviđa se prijenos koncesija s
Uljanika d.d. na novoosnovano društvo, te osiguranje likvidnosti kojom bi se stvorili preduvjeti za početak proizvodnje, uzimajući pritom u obzir činjenicu da u društvu već duže vrijeme nema proizvodnog procesa, kao i dosadašnju praksu koja je nametnula velike obveze državnom proračunu".

Horvat je danas novinare izvijestio i da je uspostavljen konkretan i strogi nadzor nad trošenjem proračunskog novca, odnosno izdanih jamstava.

Tako kaže da su sa svim brodogradilištima koja danas funkcioniraju u Hrvatskoj, za koje postoji perspektiva traženja državnog jamstva, sklopljeni vrlo konkretni ugovori o nadzoru s Hrvatskom brodogradnjom-Jadranbrod, koja kontrolira fakture i isplate tih brodogradilišta.

Na konstataciju novinara da su milijarde za brodogradnju već "bačene u vjetar", a da se on kao ministar hvali da je 2020. uspostavio nadzor, Horvat je ustvrdio da je to pitanje za nekog tko je taj posao radio prije njega.

"Moj je zadatak bio da ustrojim kvalitetan nadzor i siguran sam da smo to napravili", izjavio je Horvat.

Izvor: HINA/Vlada

Pisane vijesti | Darko Horvat