Horvat za N1: Vlada ne želi novo zaduživanje, već kontinuirani gospodarski rast na zdravim temeljima

Gost Newsrooma na N1 televiziji bio je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji se osvrnuo na aktualne teme i gospodarsku perspektivu Hrvatske.

Vlada koristi sve legitimne instrumente za nastavak razgovora sa sindikatima
 
"Do kada će trajati štrajk siguran sam da će odlučivati oni koji su u štrajk krenuli. Vlada koristi sve legitimne instrumente da se nastavi razgovor sa sindikatima. Razgovor, bude li konstruktivnog karaktera, nastavit će se kroz nekoliko dana. Ako bude dobre volje, iznaći će se rješenje", rekao je ministar gospodarstva Darko Horvat, dodavši da se horizontalnim mjerama želi intervenirati u sustav osnovice plaća kod širokog dijela onih koji su u državnim i javnim službama.
 
"Ministar Marić u svojim izračunima iznio je ono što državni proračun može podnijeti. Svi razgovori idu u prilog tome da se u sljedećoj godini ne ide na umanjenje jednog postotnog poena PDV-a koji na prihodovnoj strani znači oko 2 do 2,5 milijardi kuna. Prema našim projekcijama, prihodovna strana rast će unutar toga iznosa", naglasio je ministar Horvat objasnivši da je to manevarski prostor unutar kojeg Vlada može intervenirati, a sve iznad toga znači deficit.
 
"Svi dobri efekti koji su napravljeni u tri godine i sva obećanja koje daje premijer su stabilne osnove", rekao je i ponovio da je puno napraviljeno kako bi se osiguravao gospodarski rast koji donosi veću dohodovnu stranu proračuna i veći manevarski prostor, ali da nema ekskluziviteta ni za koga.
 
Na pitanje o nezadovoljstvu prosvjetnih sindikata oko koeficijenata složenosti posla ministar Horvat rekao je da će u analizu koeficijenata složenosti poslova ući svi segmenti državne i javne službe, ponovivši kako svi imaju istu osnovicu, a svako radno mjesto kvalificirano je koeficijentom.
 
"Konačni je zaključak da je izračun ministra Marića takav kakav je i što državni proračun može podnijeti i što je limit u kojem će Vlada moći nešto obećati. Vlada ne želi novo zaduživanje, a želi kontinuirani gospodarski rast, smanjenje javnoga duga, porezno rasterećenje privatnoga sektora te privlačenjem kvalitetnih investitora dovesti na prostor Hrvatske kvalitetna radna mjesta koja će ući pod 'porezne škare' pa ćemo imati povećanje na prihodovnoj strani proračuna", rekao je.
 
"Ljudi koji danas štrajkaju koriste svoje legitimno pravo na štrajk, događat će se i ini drugi štrajkovi, neki su i iza nas. Za neke probleme postoje odgovarajuća rješenja, dok za neke, koje su ostavština iz prošlosti, sretnog i spretnog rješenja jednostavno nema", poručio je Horvat.
 
Rekao je da će se na sastanku sindikata s ministrima Divjak, Marić i Aladrović razgovarati "o mogućnostima koje danas možemo staviti u rekonstrukciji osnovice i koeficijenata da bi došli do zajedničkog kompromisnog rješenja."
 
Poticanje ulaganja u inovativne tehnologije
 
Kada je riječ o Ministarstvu gospodarstva, Horvat kaže da se u sljedećoj godini dosta financijskih sredstava planira osigurati kroz europske fondove, a onda se u sljedećoj EU financijskoj perspektivi (2020.-2027.) usmjeriti na poticanje i ulaganje u inovativne tehnologije.
 
"U ovom trenutku na području Hrvatske događaju se investicije u vrijednosti većoj od 10,5 milijardi kuna", istaknuo je.
 
Ministar Horvat kaže da je Hrvatska spremna za dolazak autoindustrije jer ima poduzetničke zone opremljene odgovarajućom infrastrukturom, formiran zakonodavni poticajni okvir i administrativna rasterećenja, što je popraćeno intenzivnim upisom učenika u srednje strukovne škole. Ministar je istaknuo da ne krije želju i namjeru da se privuku i takvi investitori, bez obzira na segment autoindustrije jer su sva takva ulaganja u Hrvatskoj dobrodošla.
 
Dodao je i da je na nedavnom sastanku s njemačkim ministrom Altmaierom razgovarao o industriji baterija. "Na razini Europske komisije formirana je inicijativa koju predvodi Njemačka, u partnerstvu s Francuskom, i kojoj je na raspolaganju 5 milijardi eura, a Hrvatska želi biti punopravna članica takve inicijative i uzeti dio tog kolača", kazao je ministar.
 
Poticanje razvoja 5G mreže
 
"Dinamikom kojom će se 4G seliti u 5G tehnologiju, tako će rasti naknade, a u ovom trenutku naknade za 5G treba smanjiti jer je investicijski ciklus vrijedan oko 1,5 milijardi kuna, a država bi se kumulativno u tri godine trebala odreći kroz smanjenje naknada u vrijednosti oko 300 milijuna kuna", otkrio je plan države za poticanje razvoja 5G mreže.
 
O brodogradnji i gospodarskim trendovima
 
Kineski brodograditelji ocijenili su da im se u ovom trenutku ne isplati investirati u hrvatska brodogradilišta, a iskazali su zanimanje za laboratorije u Brodarskom institutu, oko čega se još nisu konačno izjasnili, pojasnio je ministar Horvat. Dodaje i da se u ovom trenutku događaju dvije kineske investicije, a za još dvije prikuplja se dokumentacija.
 
Na pitanje o Uljaniku, ministar je rekao da je to brodogradilište u stečajnom procesu.
 
"Trenutno se izrađuje se stečajni plan, nakon čega će se vidjeti kojim će se metodologijama završiti brodovi, koliko će novaca biti potrebno te koji će biti izvori financiranja", objasnio je Horvat.
 
Ministar Horvat zaključio je kako je siguran da Hrvatska može ostvariti i veći gospodarski rast od prognoziranih tri posto. Bit će stretan ako taj napor bude valoriziran i na raznim gospodarskim rang ljestvicama.

Izvor: N1 / Vlada

Pisane vijesti | Darko Horvat