Horvat za Novu tv: Umanjenjem poslovnih i administrativnih procesa poslodavcima želimo pojednostavniti život

Ministar gospodarstva Darko Horvat, gostujući u Dnevniku Nove tv govorio je o koristima koje će donijeti primjena 3. akcijskog plana rasterećenja gospodarstva.


Na pitanje hoće li poslodavci rasterećenje iskoristi za nova zapošljavanja ili za povećanje plaća svojim radnicima ministar je odgovorio da je u ovom trenutku najbitnije da poslodavci osjete doprinos uvođenja daleko jednostavnijih procedura, digitalizacije i procesa koji u ovom trenutku štede i vrijeme i novac.
 
Poduzetnici su jedini realni dio svijeta koji puni državni proračun
 
"Da budemo jasni, država nikome ništa ne poklanja. Sve su to poduzetnici sami zaradili. Poduzetnici su jedini realni dio svijeta koji puni državni proračun. Jedan dio toga što su zaradili država prepušta njima da troše na onakav način kakav oni u ovom trenutku smatraju najsvrsishodnijim", naglasio je.
 
Upitan o roku kada će država početi s poduzetnicima u cijelosti digitalno komunicirati i funkcionirati Horvat je podsjetio da je već pri kraju prošle godine uvedena obveza za sve korisnike sustava javne nabave i obveza izdavanja i zaprimanja digitalnih računa.
 
U travnju uvodimo nove digitalne procedure
 
"Mi ćemo s 1. 4. uvesti dodatne digitalne procedure. Imajući informacije iz nekih drugih resora, kolega Kuščević uvodi primjenu elektroničkog potpisa i elektroničkog pečata". 
 
"Ideja je da popunite jedan elektronički obrazac, da automatiziranom razmjenom podataka tijela državne uprave naprave svoj dio posla te da se poduzetnicima i građanima isporuči konačna usluga", poručio je Horvat.
 
Pobornici smo decentralizacije, promijenimo ljude i promijenimo sebe same
 
O problemu neujednačenog vremena ishođenja građevinskih dozvola diljem države, što se odražava na ljestvicama konkurentnosti, Horvat je odgovorio da nije sve u procedurama. 
 
"Hrvatska se razlikuje u segmentu lokalne i regionalne samouprave, to znači da neki zemljišni knjižni odjeli funkcioniraju bolje, a neki malo sporije i lošije. Pobornici smo decentralizacije, promijenimo ljude i promijenimo sebe same", zaključio je.
 
O tome da država danas troši više nego 2008. godine Horvat je pojasnio da je riječ o mnogo većem opsegu posla. 
 
"Ono što ja u akcijskom planu nudimo je umanjenje procedura, umanjenje poslovnih i administrativnih procesa, a samim time će se pojednostaviti i život poslodavcima."
 
Mi smo zadnji koji ćemo zazivati stečaj Uljanika 
 
U svezi s budućnošću Uljanika odgovorio je da otvoren virtualni data room, te da do 18.1. očekuje dvije kvalitetne ponude. 
 
"Mi ćemo biti zadnji koji ćemo zazivati stečaj. Stečaj se nije dogodio i ja sam zadnji koji će pristati da se to dogodi. Želimo da u ovih 60 dana u predstečajnoj fazi nađemo kvalitetnog partnera i izbjegnemo stečaj."
 
U svezi opstanka budućnosti  brodogradilišta Uljanika i Treći maj, ministar je, pojasnivši da je riječ o drukčijoj filozofiji pristupa i kontinuiteta brodogradnje u Rijeci i u Puli, odlučan u vjeri u opstanak obaju brodogradilišta.
 
"Mi u ovom trenutku razgovaramo i pregovaramo oko partnerstva i za jedno i za drugo brodogradilište", zaključio je.
 
 

Pisane vijesti