Hrvati u Kaliforniji njeguju hrvatski identitet i kulturu, a istodobno su važan dio američkog društva i gospodarstva

  • Slika /Vijesti/2024/Rujan/26_rujna/VRH_4378.JPG

Nakon susreta s hrvatskom zajednicom u Župi sv. Ante u Los Angelesu, premijer Plenković istaknuo je da u Kaliforniji žive deseci tisuća Hrvata koji su međusobno jako povezani, čuvaju hrvatski identitet i kulturu, a istodobno odgovorno i kvalitetno sudjeluju u američkom društvu i gospodarstvu. U kontekstu povratka naših iseljenika, premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska uvijek otvorena za to da se svi oni koji žele, iz bilo kojeg dijela svijeta, vrate u domovinu. Posjetio je Hrvatsko-američki klub u San Pedru, jednoj od 88 općina Los Angelesa, u kojoj živi najveća hrvatska zajednica u Kaliforniji, kao i Dalmatinsko-američki klub. Posebno im je zahvalio na dugogodišnjem doprinosu, osobito tijekom Domovinskog rata kada su pomagali obrani domovine svim mogućim načinima i sredstvima. „Vidim vas kao lojalne i uspješne Amerikance, ali i kao ponosne Hrvate“, poručio im je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u Los Angelesu Župu sv. Ante, koja ima više od sto godina tradicije, te kazao kako je to bio jedan prekrasan trenutak iskazivanja poštovanja i komunikacije s Hrvatima koji žive u Americi i koji su itekako međusobno povezani, čuvaju hrvatski identitet, njeguju hrvatsku kulturu i participiraju vrlo odgovorno i kvalitetno u američkom društvu i gospodarstvu.
 
Upitan postoji li prostor za jačanjem gospodarske suradnje Kalifornije i Hrvatske, premijer je istaknuo da bi Kalifornija, da je samostalna država, po svojoj snazi bila otprilike 21. zemlja svijeta.
Okrug Los Angelesa, naveo je primjer, ima 800 milijardi dolara BDP-a, što svjedoči o velikoj gospodarskoj snazi te savezne države.
 
Naravno da postoji prostor za jačanje gospodarske suradnje, dodao je, što je i jedan od razloga zbog kojeg je u LA-u otvoren hrvatski konzulat.

Želimo povezati s našima njihove brojne kompanije, osobito u domeni digitalne transformacije, obnovljivih izvora energije i prometne povezanosti s obzirom na to da je luka u Los Angelesu glavna američka luka koja je, iako gravitira prema zemljama Pacifika i Aziji, važna za ukupnu gospodarsku razmjenu s Amerikom.
 
Dodao je kako je i aktualna američka veleposlanica u Hrvatskoj upravo iz Kalifornije te da će se raditi na tome da se uskoro u Hrvatsku dovede jedno ozbiljno gospodarsko izaslanstvo iz Kalifornije.

     
 
Očekujemo da se što prije u Americi ratificira sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Što se tiče ratifikacije sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, premijer Plenković je kazao kako je nastao problem između izvršne i zakonodavne vlasti u SAD-u, a hrvatska strana očekuje da se te nedoumice koje imaju riješe što prije kako bi sporazum stupio na snagu.

Upitan o demografskoj politici, u kontekstu povratka iseljenika, premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska uvijek otvorena za to da se svi oni koji žele, iz bilo kojeg dijela svijeta, vrate u domovinu.

I novi krug porezne reforme nudi olakšice u pogledu poreza na dohodak upravo za povratnike što je itekako poticajno.
 
Što se tiče onih ljudi starije dobi koji se žele vratiti, premijer je naveo da se u Hrvatskoj trenutno ulaže u 18 velikih centara za starije osobe, u svim županijama koje su izrazile želju da takve centre imaju.

Iz europskih fondova, podsjetio je, bilo je sredstava dovoljno za osam takvih centara, a Vlada je odlučila dodatno uložiti u njih još deset.
 
S obzirom na proces starenja stanovništva, dodao je, jako je važno da ulažemo u kvalitetne domove za starije, a istodobno stvaramo pretpostavke za mlade i mlade obitelji.
 
To je, kazao je, i smisao novog kruga porezne reforme da stanovanje postane priuštivo i da se poveća ponuda na tržištu, koja će automatski smanjiti cijene.

Hrvatska živi demokraciju i samostalnost, ostvaruje svoje strateške ciljeve

Premijer Plenković posjetio je i San Pedro, jednu od 88 općina Los Angelesa, u kojoj živi najveća hrvatska zajednica u Kaliforniji. 
 
U svom govoru u Hrvatsko-američkom klubu u San Pedru, zahvalio im je na dugogodišnjem doprinosu, posebno tijekom Domovinskog rata kada su, kako je kazao, pomagali obrani domovine svim mogućim načinima i sredstvima.
 
„Te su godine za vas i za cijeli hrvatski narod postale temelj hrvatske državnosti.“, naglasio je, dodavši da danas živimo u potpuno drukčijem vremenu, ostvarujući korak po korak svoje strateške ciljeve kao i nacionalne zadaće i interese.
 
Izrazio je zadovoljstvo dolaskom na Zapadnu obalu kako bi pokazao poštovanje tisućama Hrvata koji ondje žive.

     
 
„Došli smo s porukom da hrvatska država, hrvatska Vlada cijeni sve što ste učinili za Hrvatsku“, poručio je.
 
Govoreći o situaciju u kojoj se Hrvatska danas nalazi istaknuo je negativni prirodni priraštaj kao veliki strateški problem.
 
„To je strukturni i identitetski problem s kojim ćemo se boriti u godinama koje su pred nama“, naglasio je.
 
Osvrnuo se na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj, podsjetivši da smo u zadnjih nekoliko godina prošli više različitih kriza, od epidemije COVID-a, dva velika potresa te brutalne agresije na Ukrajinu koja je dovela do energetske krize.
 
Kazao je kako je sve to utjecalo na odnose u zemlji, na naše gospodarstvo i na naše ljude no, zbog brze i snažne reakcije države, dobro smo prošli.

     
 
Pritom smo u isto vrijeme uspjeli ostvariti sve reforme, ući u europodručje i u Schengenski prostor, nastavio je premijer.
 
Ulažemo u obrazovanje, infrastrukturu i energetsku neovisnost

„Osigurali smo 2,7 milijardi eura za ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, proširujemo kapacitet LNG terminala koji Hrvatskoj pruža energetsku neovisnost, bilježimo značajan rast plaća i rekordnu zaposlenost, kao i snažan gospodarski rast. Ujedno, u svim krizama smo očuvali socijalnu koheziju“, poručio je Plenković.
 
Nakon ulaska u OECD moći ćemo reći da smo ostvarili gotovo sve međunarodne ciljeve, nastavio je premijer, dodavši da ćemo uz osnaženi međunarodni položaj te kombinacijom načela solidarnosti i politike modernog suverenizma, nastaviti i dalje socijalno i ekonomski jačati Hrvatsku.

Osvrnuo se na turističke rezultate i gospodarske pokazatelje, kazavši da smo 18. turistička destinacija te među 38 naprednih gospodarstava u svijetu te podsjetio da je Hrvatska ostvarila najbolji kreditni rejting u povijesti.


 
Poručio je da je prioritet ove Vlade još dinamičnija politika prema Hrvatima izvan zemlje, bez obzira je li riječ o Bosni i Hercegovini gdje su Hrvati konstitutivan i ravnopravan narod, državama u kojima su nacionalna manjina ili bilo gdje izvan Hrvatske, od Europe do SAD-a.
 
„Izdržali smo sve izazove i uz vašu potporu sagradili respektabilnu, agilnu i entuzijastičnu državu koja koristi šanse i prilike na međunarodnoj razini da nam svima skupa bude na veliko zadovoljstvo“, kazao je na kraju premijer Plenković.

Hrvatska zajednica jako je dobro integrirana u američko društvo
 
Premijer Plenković svoj je posjet San Pedru nastavio posjetom Dalmatinsko-američkom klubu.
 
Čestitao im je na gotovo sto godina postojanja kluba te zaključio da je hrvatska zajednica jako dobro integrirana u američko društvo.

     

Istaknuo je da su Hrvati koji žive izvan domovine izuzetno važni za Hrvatsku i podsjetio da smo jedna od zemalja koja dozvoljava glasovanje dijaspore, koja ima osigurana tri zastupnička mjesta u Hrvatskom saboru.
 
Isto tako, istaknuo je i važnu ulogu Hrvata koji su emigrirali u razvoju SAD-a i njegovog gospodarstva.
 
Prisjetio se valova migracija iz Hrvatske, koji su se događali u povijesno teškim razdobljima za Hrvatsku te kazao da svi imaju slične priče zbog kojih razumijemo generacije koje su otišle.
 
Bez doprinosa Hrvata izvan domovine mozaik nije dovršen
 
Osvrnuo se na današnju Hrvatsku, demokratsku i neovisnu, u kojoj vlada vladavina prava i koja je ispunila ključne nacionalne ciljeve, poput ulaska u NATO i Europsku uniju s njezinim dubljim integracijama.



Zaključio je da je danas međunarodna pozicija Hrvatske stabilna, gospodarstvo dinamično i u porastu, s turizmom koji je na vrhuncu i sezonom koja će biti još bolja nego što je bila 2023. godine.
 
Napomenuo je da posjet želi iskoristiti i za promoviranje hrvatskog gospodarstva i privlačenje investicija, posebno u energetskom i IT sektoru te za promoviranje kulturne suradnje i suradnje među sveučilištima.
 
Pritom je istaknuo ulogu Hrvata u dijaspori, jer kako je kazao, sve što radimo kao država i u diplomaciji je dobro, ali mozaik nije dovršen bez doprinosa Hrvata izvan domovine.
 
„Vidim vas kao lojalne i uspješne Amerikance, ali i kao ponosne Hrvate“, zaključio je premijer.

Pisane vijesti