Hrvatska i BiH potpisale ugovor o dvojnom državljanstvu i sporazum o nadzoru granice

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ivica Kirin te ministri civilnih poslova i sigurnosti Bosne i Hercegovine Sredoje Nović i Tarik Sadović potpisali su u četvrtak u Sarajevu Ugovor o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o suradnji u nadzoru državne granice.

SARAJEVO, 29. ožujka (Hina) - Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Ivica Kirin te ministri civilnih poslova i sigurnosti Bosne i Hercegovine Sredoje Nović i Tarik Sadović potpisali su u četvrtak u Sarajevu Ugovor o dvojnom državljanstvu između Hrvatske i BiH i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske o suradnji u nadzoru državne granice.

Potpisivanje ovih dokumenata obavljeno je u sklopu službenog posjeta izaslanstva hrvatske vlade predvođenog premijerom Ivom Sanaderom Bosni i Hercegovini.

Ugovor o dvojnom državljanstvu potvrdio je pravo istodobnog posjedovanja državljanstava Hrvatske i BiH, odnosno njegova stjecanja temeljem unutarnjeg zakonodavstva svake države-potpisnice.

Ugovor također regulira prava i obveze nositelja dvojnog državljanstva vezane uz mjesto života i rada, odgovornost pred zakonom, služenje vojnog roka itd.

Sporazum o suradnji u nadzoru državne granice predvidio je mogućnost razmjene informacija, izrada zajedničkih sigurnosnih procjena, međusobnu komunikaciju te posebnih oblika suradnje kakvi su zajedničke granične ophodnje i skupine za suzbijanje kriminaliteta.



Pisane vijesti