Hrvatska i Slovenija nastavile pregovore o rješavanju graničnog pitanja

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/hrvatska_i_slovenija_nastavile_pregovore_o_rjesavanju_granicnog_pitanja.jpg

BRUXELLES, 2. listopada 2009. (Hina) - Hrvatska i Slovenija nastavile su u petak u Bruxellesu pregovore o rješavanju graničnog pitanja, u nazočnosti predsjedatelja Vijeća EU-a, švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i povjerenika za proširenje Ollija Rehna.

Pregovori su započeli odmah nakon završetka pristupne konferencija na kojoj je Hrvatska nakon višemjesečne blokade otvorila šest i zatvorila pet poglavlja.

Upitan očekuje li da će danas doći do parafiranja arbitražnog sporazuma, slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je prije početka sastanka da je "spreman za sve".

"Ja sam spreman za sve, kao što znate imam mandat za parafiranje. Očekujem da ćemo danas konkretizirati dogovor Kosor-Pahor, konkretno na papiru", izjavio je Žbogar.

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je da se pregovori nastavljaju tamo gdje su stali 15. lipnja. "Očekujem da će današnji razgovori biti dobri i da ćemo napraviti značajan pomak naprijed", rekao je Jandroković.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor postigli su 11. rujna u Ljubljani okvirni dogovor o deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora i nastavku pregovora o načinu rješavanja graničnog pitanja uz pomoć Europske unije.

Pregovori o rješavanju graničnog pitanja su prekinuti 15. lipnja kada je povjerenik za proširenje Olli Rehn donekle izmijenio "svoj konačni kompromisni prijedlog" od 22. travnja, koji je prihvaćen u Hrvatskom saboru 8. svibnja.



Pisane vijesti