Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog vijeća UNWTO-a za razdoblje 2021.-2025.

Hrvatska je na sastanku Komisije za Europu Svjetske turističke organizacije-UNWTO u Ateni izabrana članicom Izvršnog vijeća te organizacije za razdoblje 2021.-2025., što je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac ocijenila potvrdom vrijednosti Hrvatske kao destinacije i predvodnika trendova u upravljanju i razvoju turizma.

Sastanak UNWTO-ove Komisije za Europu održan je ovog tjedna u Ateni, gdje je bila i ministrica Brnjac, o čemu su u petak izvijestili iz Ministarstva turizma i sporta, dodajući da je ministrica istaknula i ponos što je Hrvatska izabrana za članicu Izvršnog vijeća te UN-ove organizacije specijalizirane za turizam.

"Kroz rad u Izvršnom vijeću UNWTO-u nastavit ćemo djelovati na promicanju održivog razvoja turizma, zaštiti i valorizaciji kulturne i prirodne baštine, digitalnoj transformaciji i, prije svega, većoj dodanoj vrijednosti turizma za lokalne zajednice", poručila je Brnjac.

Komisija UNWTO-a za Europu u Ateni je raspravila važne teme za oporavak i ponovno pokretanje turizma dok još traje i nakon pandemije, s naglaskom na održivi razvoj i da je turizam važan i za gospodarski oporavak mnogih zemalja.

"Safe stay in Croatia"

Ministrica Brnjac na tom je sastanku predstavila aktivnosti koje Hrvatska provodi kako bi se osiguralo što kvalitetnije poslovanje u turizmu te postavili visoki sigurnosni standardi, poput projekta "Safe stay in Croatia", postavljanja dodatnih punktova za testiranje turista, sufinanciranja testova te cijepljenje turističkih djelatnika koje je u tijeku.

Poručila je i da je Hrvatska već krenula s upotrebom EU digitalnih covid potvrda, naglasivši kako je ujednačeni sustav provjere certifikata preduvjet za bržu uspostavu turističkih tokova.

Na sastanku je UNWTO iznio i podatke za prva tri mjeseca ove godine, kada je svijetom uslijed još rasprostranjenih ograničenja putovanja putovalo 83 posto manje turista nego u isto vrijeme 2020., pri čemu su najveći pad među svjetskim regijama imali u Aziji i Pacifiku, više od 90 posto, dok je Europa druga s padom dolazaka međunarodnih turista od 83 posto. Slijede potom Afrika, Bliski Istok i Amerike.

eVisitor: 1,1 milijun turista i 4,3 milijuna noćenja

S te strane, iz Ministarstva turizma i sporta iznose da je po podacima iz sustava eVisitor u dosadašnjem dijelu ove godine u Hrvatskoj bilo 1,1 milijun turista i 4,3 milijuna noćenja, što je 52 odnosno 46 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.

Podsjećaju i da je RH članica UNWTO-a od 1993., a da je zadatak UNWTO-ovog Izvršnog vijeća poduzimanje svih potrebnih mjera u dogovoru s glavnim tajnikom u razdoblju između dva zasjedanja Glavne skupštine za provedbu vlastitih odluka i rezolucija Glavne skupštine.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti