Hrvatska se pridružuje europskoj vatrogasnoj floti i dobiva europski novac za zaštitu i spašavanje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i europski povjerenik Christos Stylianides su u Operativno vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama potpisali Pismo namjere o nastavku suradnje MUP-a i Europske komisije o uspostavi prijelaznog mehanizma za civilnu zaštitu (rescEU) te Sporazum o izravnoj dodjeli europskih sredstava za kapacitete koje je Hrvatska deklarirala u prijelazni rescEU.

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides rekao je da je se sustav rescEU širi te je najavio osnivanje prve zajedničke europske vatrogasno-zračne flote koja će biti spremna već za ovu sezonu.

"Hrvatske snage su sjajne, to su pravi heroji"

"Hrvatska je jedna od prvih članica koja se pridružila toj floti s dva kanadera. To je primjer europske solidarnosti. Kroz rescEu pokazujemo želju i posvećenost da povisimo europski sustav zaštite. Hrvatske snage su sjajne, to su pravi heroji koji bez ljudskih žrtava rješavaju požare i druge nepogode.

Zaista svaka vam čast. Bravo Hrvatska. Cilj nam je solidarnost, zaštita građana Europske unije i spašavanje života", poručio je Styliandes na pisti Zračne luke u Resniku, ispred dva kanadera koji će ove sezone pomagati i u gašenjima požara diljem Europe.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo kako su u kontinuitetu aktivnosti vezanih za jednu politiku EU, koja se upravo u Splitu mogla pratiti nakon velikih požara 2017. godine i to ne samo u Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj već i u Europi. Naglasio je da je ubrzana inicijativa oko stvaranja mehanizma okupljanja snaga na europskoj razini kroz mehanizam rescEu te da je upravo Hrvatska u tom mehanizmu od prvog dana sudjelovala vrlo aktivno.

Kazao je da je Hrvatska napravila nužne izmjene u sustavu Civilne zaštite kako bi sve službe ujedinile i dodao da je Vlada razmatrala kako u okviru EU još više pojačati vidljivost Hrvatske.

Do 2027 EU predvidjela 1,5 milijardu eura za zaštitu i spašavanje

"Hrvatska je od početka u stvaranju jedne nove europske politike i to javnost može pratiti od prvoga dana. Za razdoblje od 2021. do 2027. godine EU je predvidjela milijardu i 500 milijuna eura za sektor zaštite i spašavanja. Mi smo tu prepoznati kao jedna od vodećih nacija zbog duge tradicije koju imamo i zbog vremenskih i drugih okolnosti. S jedne strane smo stvarali europsku politiku koja je postala realnost, dok smo se s druge strane interno organizirali kako bi za Hrvatsku, ali i Europu povukli najveće koristi”, kazao je ministar Božinović.
 
Podsjetio je da su krenuli s opremanjem vatrogasaca, da će nastaviti i s ostalima snagama te da će pokazati solidarnost na razini Europe.

Dva kanadera CL 415, ispred kojih su ministar i europski povjerenik medijima davali izjave, prvenstveno su namijenjeni za gašenje požara u Hrvatskoj, kazao je ministar Božinović dodavši da se istovremeno i stavljaju na raspolaganje ukoliko postoji potreba i izvan zemlje.

Hrvatska prepoznata na europskoj razini

Novost je što su se svi troškovi za ispomoć kanadera do sada plaćali iz državnog proračuna, a potpisivanjem današnjeg sporazuma za logistiku, održavanje, rezervne dijelove i operativne troškove EU će izdvojiti 1,9 milijuna eura.

"Stvaramo sustav u kojem ćemo više ulagati u prevenciju na razini EU i Hrvatske čime ćemo umanjiti eventualne negativne posljedice svega što nam može zaprijetiti ne samo tijekom ljeta već za vrijeme poplava i drugih nepogoda. Do sada smo pokazali da imamo sposobnost povlačenja sredstava jer završio je natječaj za radio komunikacijska sredstva i vatrogasna vozila u vrijednosti od oko 40 milijuna eura, no to je tek početak", kazao je.

Pisane vijesti