Hrvatske zajednice u SAD-u žele doprinositi razvoju Hrvatske i očuvanju hrvatskog identiteta, tradicije i kulture

  • Slika /Vijesti/2024/Rujan/28_rujna/VRH_5966.jpg

Nakon posjeta Hrvatskom etničkom institutu u Chicagu, osnovanom 1975. godine, premijer Plenković istaknuo je da je riječ o vrlo važnoj instituciji koja čuva povijesnu građu o brojnim hrvatskim obiteljima koje su desetljećima odlazile u Sjedinjene Američke Države, ali i podatke o Hrvatima iz Kanade i Južne Amerike. „Hrvatska Vlada je prepoznala značaj i bogatstvo svih tih dokumenata koji se ovdje nalaze te smo proglasili ovaj projekt strateškim, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske sufinancira projekt digitalizacije cijele te dokumentacije“, kazao je. 

Radni posjet Sjedinjenim Američkim Državama predsjednik Vlade Andrej Plenković završio je u Chicagu gdje je posjetio Hrvatski etnički institut i hrvatsku Crkvu sv. Jeronima i susreo se s članovima Hrvatske zajednice Chicaga.
 
Istaknuo je da Chicago, u kojem već više od 150 godina žive deseci tisuća Hrvata, posjećuje u povodu obilježavanja osnivanja Hrvatskog kulturnog centra na kojem će sudjelovati petstotinjak Hrvata iz dijaspore. 

Veseli ga što će imati prigodu čuti o njihovom radu, životu i doprinosu državi Illinois, ali i doprinosu domovini. 

Hrvatski etnički institut u Chicagu Vlada proglasila strateškim projektom  

Posebno zadovoljstvo istaknuo je posjetom Hrvatskom etničkom institutu, osnovanom 1975. godine, jer čuva povijesnu građu o brojnim hrvatskim obiteljima koje su desetljećima odlazile u Sjedinjene Američke Države, ali i podatke o Hrvatima iz Kanade i Južne Amerike.

„Hrvatska Vlada je prepoznala značaj i bogatstvo svih tih dokumenata koji se ovdje nalaze te smo proglasili ovaj projekt strateškim, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske sufinancira projekt digitalizacije cijele te dokumentacije“, kazao je premijer Plenković. 

Hrvatske katoličke misije izrazito važne u očuvanju identiteta, tradicije i kulture Hrvata u iseljeništvu 

Upitan o ukupnim dojmovima sa susreta s hrvatskim zajednicama u New Yorku, Los Angelesu i Chicagu, premijer Plenković ocijenio ih je vrlo emotivnima. 

„Ljudi su zadovoljni jer smo pridali pozornost i pokazali poštovanje obilaskom triju velikih hrvatskih zajednica. Njihova želja za doprinosom razvoju Hrvatske, za jačanjem hrvatsko američkih odnosa, za očuvanjem hrvatskog identiteta, tradicije, kulture i, u konačnici, učenjem hrvatskog jezika je vrlo čvrsta“, rekao je posebno istaknuvši ulogu hrvatskih katoličkih misija u tome procesu. 

Kao što je vjera očuvala hrvatski narod kroz stoljeća, tako i ovdje u Americi ona okuplja naše iseljenike i njihove potomke iz niza generacija, dodao je. 

Aktivnosti po povratku u Hrvatsku

Na pitanje što mu je prvo na rasporedu nakon povratka u Hrvatsku, premijer je najavio da će u ponedjeljak posjetiti Split u prigodi obilježavanja Dana Splitsko-dalmatinske županije, a onda nastavlja s redovnim aktivnostima Vlade. 
Očekuje ga, dodao je, i veliki broj međunarodnih aktivnosti tijekom listopada, priprema rebalansa proračuna, priprema novog proračuna za 2025., kao i redovno izvješće o radu Vlade pred Saborom. 

„Bit će puno posla tako da je politička agenda što se tiče kalendara prepuna“, poručio je.

Pisane vijesti