Hrvatski kvalifikacijski okvir: znanje i vještine uskladiti s tržištem rada

ZAGREB, 10. prosinca 2008. (Hina) - Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) trebao bi, osim uređenja sustava cjeloživotnog učenja, pozitivno djelovati na gospodarstvo jer bi omogućio da se stjecanje znanja i vještina uskladi s potrebama tržišta rada, rečeno je na današnjoj konferenciji održanoj u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

HKO treba povezati ishode učenja u svim obrazovnim institucijama i postaviti ih u međusobne odnose u Hrvatskoj i međunarodnoj razmjeni, napomenuo je državni tajnik u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

To znači da treba osigurati prepoznavanje, vrednovanje i priznavanje inozemnih kvalifikacija u Hrvatskoj, ali i prepoznavanje i priznavanje hrvatskih kvalifikacija u inozemstvu, naglasio je Fuchs koji obnaša dužnost zamjenika predsjednika Povjerenstva za izradu HKO-a.

HKO treba harmonizirati s Europskim kvalifikacijskim okvirom za cjeloživotno učenje koji su europske zemlje pokrenule 2004. kako bi povećale transparentnost obrazovnih kvalifikacija i potaknule mobilnost građana i cjeloživotno učenje.

Hrvatska u tome ne zaostaje za Europom jer je projekt izrade HKO-a pokrenula u ožujku 2006., a Vlada je sredinom prošle godine prihvatila Polazne osnove i imenovala Povjerenstvo za izradu HKO-a, ističe Fuchs.

Stručne radne skupine formirane po sektorima trebaju izraditi prijedlog kvalifikacija KHO-a te u njemu detaljno i precizno opisati znanja, vještine i ostale kompetencije.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić ocijenio je kako je izrada HKO-a prilika da se vrijednosno izjednače akademsko i stručno obrazovanje.

U Hrvatskoj još uvijek prevladava mišljenje da su sveučilišni studiji vredniji od stručnih studija, a teoretska znanja su na višoj cijeni od praktičnih, upozorio je Topić.

Koordinator ETF-a, EU-ove agencije za potporu strukovnom obrazovanju zemalja pristupnica EU, Karl-Axel Skjolstrup napomenuo je kako većina europskih zemalja prolazi kroz isti proces, a HKO je izuzetno važan za budućnost mladih Hrvata na tržištu rada.



Pisane vijesti