Hrvatski sabor: prihvaćeni svi Vladini amandmani na proračun

Hrvatski sabor jutros je, na početku glasovanja o amandmanima na državni proračun za iduću godinu, prihvatio sve Vladine amandmane, među kojima je financijski 'najteži' onaj kojim se 20 milijuna proračunskih kuna daje za godišnju naknadu za uporabu javnih cesta i cestarina za najteže invalide.

ZAGREB, 1. prosinca (Hina) - Hrvatski sabor jutros je, na početku glasovanja o amandmanima na državni proračun za iduću godinu, prihvatio sve Vladine amandmane, među kojima je financijski 'najteži' onaj kojim se 20 milijuna proračunskih kuna daje za godišnju naknadu za uporabu javnih cesta i cestarina za najteže invalide.

Nakon što je prihvatio Vladine amandmane Sabor je počeo raspravljati i glasovati o ukupno 322 zastupnička amandmana za koje je Vlada jučer najavila da neće prihvatiti niti jedan, jer su neutemeljeni i nerealni.

Po prihvaćenim Vladinim amandmanima najteži invalidi u 2007. neće plaćati naknadu za uporabu javnih cesta i cestarina. Te će troškove fakturirati Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka-Zagreb, a plaćat će se iz proračuna.

Vlada je predložila, a Sabor prihvatio da se za spomenutih 20 milijuna kuna umanje rashodi Ministarstva financija za izdavanje vrijednosnih papira.

Prihvaćen je i amandman kojim je Vlada za 2,3 milijuna kuna povećala izdvajanja Savjetu za nacionalne manjine, te onaj kojim se milijun kuna više osiguralo za izgradnju novih studentskih centara.

Vladinim amandmanom osigurano je i 1,5 milijuna kuna za spomen obilježje žrtvama stradalima u vukovarskoj bolnici, dok je 23,7 milijuna preraspoređeno sa Sveučilišta u Rijeci na novoosnovano Sveučilište u Puli.

Dva milijuna kuna preusmjereno je, pak, na neke projekte Ministarstva zdravstva koji će se intenzivirati u 2007.

Sabor je, na početku zasjedanja, dnevni red 23. sjednice dopunio s osam novih točaka, među kojima i predloženom Odlukom o sudjelovanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu, kao i Izvješćem o sudjelovanju u toj misiji od 1. ožujka do 31. listopada ove godine.

Vlada Odlukom predlaže da se, radi ostvarenja strateških nacionalnih ciljeva, što su članstvo u EU i NATO-u, poveća broj hrvatskih vojnika u Afganistanu, i to u 2007. na 300, a u 2008. na ukupno 400.

U Izvješću stoji da su hrvatski vojnici u Afganistanu odgovorno i profesionalno izvršavali dodijeljene im zadaće. Ističe se i da je Hrvatska, zahvaljujući dobrim ocjenama svojih stožernih časnika i dočasnika, zadržala svoje pozicije u zapovjedništvu ISAF-a, te da značajan i visoko ocijenjen doprinos hrvatskih vojnika promiče ugled i međunarodni položaj Hrvatske.

U Izvješću se napominje da pripadnici hrvatskih Oružanih snaga u Afganistanu nemaju mandat niti sposobnosti za nametanje mira, već zadaće potpore očuvanju mira, obuke afganistanske vojske te kontakata s lokalnim stanovništvom, te da borbeno djelovati mogu samo u samoobrani.

Navodi se i da je u promatranom razdoblju došlo do pogoršanja sigurnosne situacije na cijelom području Afganistana, zbog intenziviranja pobunjeničkih napada, da je posljedica toga i proširenje misije na nemirni jug države, što je dovelo i do teritorijalno šireg razmještanja hrvatskog kontigenta.



Pisane vijesti