Hrvatsko članstvo u EU - dodatni poticaj suradnji Hrvatske, Austrije i Slovenije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović, susreo se danas u Grazu s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom i predsjednicom Vlade Republike Slovenije Alenkom Bratušek. Na radnome je ručku dogovoreno da će ovakvi susreti postati tradicionalnima, a novi je sastanak zakazan potkraj jeseni u Sloveniji.

Predsjednici Vlada razgovarali su o potrebi jačanja prekogranične i regionalne suradnje na projektima koji će osigurati gospodarski rast i daljnji razvoj. Složili su se da hrvatskog članstvo u Europskoj uniji predstavlja dodatni poticaj jačanju ionako dobrih odnosa, i u regionalnom i u širem međunarodnom kontekstu, pa će tome pridonijeti i češće usklađivanje stavova o pitanjima o kojima zajedničke poglede i interese imaju sve tri zemlje.

S posebnom je pozornošću troje premijera razmatralo pitanje zapošljavanja mladih, kao jedne od ključnih tema kad se radi o naporima za izlazak iz financijske i gospodarske krize u Europskoj uniji.

Odgovarajući na konferenciji za medije nakon sastanka, na upit novinara o europskom uhidbenom nalogu, premijer Zoran Milanović kazao je kako Europska komisija o tome nikada nije raspravljala, kao i da će ministar pravosuđa odgovoriti na pismo europske povjerenice. “Ali jedno je sigurno, a to je da vlada o tome neće odlučivati u idućih nekoliko tjedana”. Kazao je i da europski uhidbeni nalog predstavlja iznimku u Europi jer se primjenjuje različito. “Austrija primjerice, kao stara članica, ima mogućnost izuzeća, a Hrvatska i Slovenija ne, i to pravo iznimke je vječno. Hrvatska ne eskivira već poštuje taj nalog, ali će tražiti da se o tom pitanju raspravlja u samom Europskom vijeću”, rekao je predsjednik Vlade Zoran Milanović dodavši da će Hrvatska strpljivo, ali razumno lobirati da se uhidbeni nalog jednako primjenjuje na sve zemlje članice.



Pisane vijesti