Hrvatsko izaslanstvo na konferenciji o održivom razvoju Rio+20

Hrvatsko izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom Vlade RH Nevenom Mimicom sudjeluje na Konferenciji Ujedinjenih naroda o održivom razvoju Rio+20 koja se od 20. do 22. lipnja 2012. godine održava u Rio de Janeiru, Brazil.

UN Konferencija Rio+20 nastavak je rada na institucionalnom okviru za održivi razvoj koji ima za cilj usvajanje dokumenta „Budućnost kakvu želimo“ (The future we want) koji će obnoviti privrženost međunarodne zajednice ciljevima održivog razvoja i stvoriti temelj za izgradnju zelenog gospodarstva na globalnoj razini.
Potpredsjednik Vlade obratit će se skupu na 5. plenarnom sastanku na kojem će izložiti stavove Republike Hrvatske o viziji daljnjeg jačanja koncepta održivog razvoja u okviru UN-a. Hrvatska smatra da je ozelenjavanje gospodarstva neophodno u promicanju učinkovitog korištenja resursa i održive proizvodnje i potrošnje, pravednog rasta, otvaranju novih radnih mjesta koja poštuju ljudsko zdravlje.
Stoga se Hrvatska zalaže da završni dokument sadrži konkretne ciljeve i mjere koje će obuhvatiti sva tri stupa održivog razvitka kako bi se zaštitio okoliš i resursi i poboljšao socijalni status ljudi. U svom obraćanju potpredsjednik Mimica istaknut će da se načela zelenog gospodarstva trebaju primijeniti i na plavo gospodarstvo kako bi se zaštitili morski resursi i obalno područje.
Osvrnut će se i na potrebu jačanja međunarodne institucijske infrastrukture kako bi se osigurala provedba održivog razvoja u post Rio+20 razdoblju. Hrvatska također podržava ideju da Program UN-a za okoliš (UNEP) preraste u specijaliziranu agenciju UN-a kako bi se ojačao okolišni stup održivog razvitka.
Ova konferencija održava se na 20. godišnjicu Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Riu i na 10. godišnjicu Svjetskog sastanka na vrhu o održivom razvitku u Johannesburgu.
Uz potpredsjednika Mimicu hrvatsko izaslanstvo čine: Igor Rađenović, predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo, Joško Klisović, zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova, Drago Štambuk, veleposlanik RH u Brazilu, predstavnici ministarstava vanjskih i europskih poslova, te zaštite okoliša i prirode.




Pisane vijesti