Hrvatskoj iz EU više od 20 milijardi eura za gospodarstvo, radna mjesta i izlazak iz krize

Slika /Vijesti/2020/05 svibanj/28 svibnja/IMG-0f0206ea54974cd171721ea1ed15ee0c-V.jpg

Govoreći u večerašnjem HRT-ovom Dnevniku o izdašnim europskim sredstvima koja će Hrvatska dobiti za gospodarski oporavak predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je kako je podrška EK Hrvatskoj  pokazatelj osnaženoga hrvatskog suvereniteta i snažnog pozicioniranja na razini Europske unije, čime smo zaokružili sve što je bitno na nacionalnoj i oplemenili našu snagu na europskoj razini.

Više od 20 milijardi eura dobit ćemo zahvaljujući odličnoj reputaciji
 
Plenković je rekao da će Hrvatska od sredstava koje ukupno iznose 750 milijardi eura dobiti nešto više od 10 milijardi, od čega su tri četvrtine bespovratna sredstva, a jedna četvrtina mogućnost zajmova.
 
"To je sve skupa oko 20 posto našeg BDP-a, a povrh toga, mogu reći hrvatskoj javnosti, dobit ćemo još najmanje toliko, a sigurno i više, jer ćemo i pregovarati, za sedmogodišnji proračun. Mi ćemo u sljedećih sedam godina, od 2021. do 2027., za investicije, razvoj, ravnomjerni razvoj Hrvatske, radna mjesta, gospodarstvo, digitalizaciju, za zelenu Hrvatsku u smislu zaštite okoliša i izlazak iz krize imati od Europske unije više od 20 milijardi eura, poručio je Plenković.
 
Dodao je da ovih svježih 10 milijardi ide za razdoblje do kraja mandata ove Komisije, od 2020. do 2024. godine.
 
"Logika ovog dokumenta Komisije vrlo je slična mjerama koje smo mi poduzeli kao Vlada", rekao je Plenković.
 
"Poluga koju smo dobili kao podršku Europske komisije je dio onoga što stalno govorim, Hrvatska je osnažila svoj suverenitet, svojim snažnim pozicioniranjem na razini Europske unije, na taj način smo zaokružili sve ono je bitno na nacionalnoj razini i oplemenili našu snagu na europskoj", ustvrdio je.
 
Gospodarstvo je kompletno reaktivirano
 
Plenković je naveo da imamo više od 10.000 novih osiguranika, novih novozaposlenih, te da je hrvatsko gospodarstvo kompletno reaktivirano. Što se tiče daljnjih mjera, rekao je da će pronaći sredstva, koja su već praktički predviđena, za sektor prometa, turizma, ugostiteljstva i organizacije različitih događanja.
 
Komentirajući odluku o otvaranju hrvatskih granica za deset država rekao je da idu k politici da se iz ove turističke sezone izvuče sve što se može izvući.
 
"Mislim da nije riječ o riziku, nego o potpori gospodarstvu, a mi ćemo kroz ovu aplikaciju koja je danas prezentirana imati podatke tko nam to ulazi u zemlju", rekao je Plenković.
 
Očekujem ponavljanje uspjeha s prošlih parlamentarnih izbora, a kandidirat ću se u 1. izbornoj jedinici
 
Predsjednik Vlade i HDZ-a najavio je će se na parlamentarnim izborima kandidirati u prvoj izbornoj jedinici, a vjeruje da će ponoviti rezultat s prošlih izbora kad je ta stranka osvojila 61 saborski mandat.
 
"U procesu smo konzultacija, puno je više kandidata i kandidatkinja nego što na listama ima mjesta. Vodimo razgovore sa županijskim čelnicima i našim partnerima, od kojih će neki od njih biti s nama  na listama", rekao je Plenković za HTV.
 
Najavio je da će, po završetku tih dogovora, u propisanom roku, sredinom lipnja, predstaviti liste i dovršiti program, a javnost će biti upoznata s kandidatima, "s ciljem da obnove povjerenje hrvatskih građana nakon zahtjevnog mandata  u kojem smo se trudili maksimalno ispuniti ono što smo obećali 2016. i nakon upravljanja s nizom kriza, za koje ova vlada nije bila odgovorna, ali ih je čvrsto uzela u ruke i rješavala, poput zdravstvene  i ekonomsko-socijalne koje smo riješili na najbolji mogući način."
 
Opovrgnuo je medijska nagađanja da će se kandidirati u desetoj izbornoj jedinici. "Pročitao sam to u novinama, vidim da se Bauk prepao da mu ne dođem u 10.  izbornu jedinicu budući da mi je otac s Hvara, a majka iz Makarske, pa imam dosta dobar standing u toj jedinici."
 
"Neka se ne boji, ja ću biti u 1. izbornoj jedinici, rođen sam u Zagrebu, živim ovdje, ovo je moj grad i želim nositi listu koja je 2016. kada sam je nosio ostvarila najbolji rezultat od kad postoji ovakav sustav, tako će biti i ove godine", rekao je.
 
Plenković očekuje će HDZ ponoviti uspjeh s prošlih izbora kada je osvojio 61 mandat, i to "ovaj put s postignućima iza nas i jasnim rješenjima za budućnost Hrvatske".
 
Dan državnosti 30. svibnja vraća pozitivnu identifikaciju naroda sa simbolima države
 
Plenković je rekao da je sretan što će se Dan državnosti ponovno slaviti 30. svibnja i što je Hrvatski sabor na prijedlog Vlade vratio Dan državnosti na taj datum koji je, ocijenio je, bio pogrešno promijenjen prije skoro 20 godina u vrijeme Račanove vlade.
 
Po njegovim riječima, taj dan, 25. lipnja, nikada nije saživio s hrvatskim narodom, a 30. svibnja je emocija, trenutak je prvi put konstituiran višestranački demokratski sabor koji je devedestih puno značio svima.
 
"Naša je intencija da sada, 30 godina uoči prvog konstituiranja sabora nakon prvih demokratskih izbora obnovimo ozračje, pozitivnu identifikaciju naroda sa simbolima države i ključnim datumima države", istaknuo je.
 
Plenković se ne slaže s načinom na koji predsjednik RH Zoran Milanović doživljava Dan državnosti, a to što neće ići na izbore smatra porukom za predsjednika SDP-a i njegove prijatelje iz nove koalicije.
 
"Ova poruka je pogrešna, treba se identificirati s onim što hrvatskom narodu znači, a 30. svibnja znači, nije to samo blagdan jedne stranke, nego cijelog hrvatskog naroda", rekao je Plenković.
 
Izvor: HRT / Hina / Vlada
  



 

Pisane vijesti