I cijena goriva bitan element tarifnog sustava za grijanje

Cijena toplinske energije odredit će se tarifnim sustavom, u kojemu će jedna od kompomenti biti cijena goriva, predviđeno je prijedlogom zakona o proizvodnji, opskrbi i distribuciji toplinskom energijom čiji je konačni prijedlog Vlada danas uputila Saboru na donošenje.

ZAGREB, 10. veljače (Hina) - Cijena toplinske energije odredit će se tarifnim sustavom, u kojemu će jedna od kompomenti biti cijena goriva, predviđeno je prijedlogom zakona o proizvodnji, opskrbi i distribuciji toplinskom energijom čiji je konačni prijedlog Vlada danas uputila Saboru na donošenje.

Vlada je odustala od prvotne namjere uvođenja automatizma za određivanje cijene grijanja. Između dvaju čitanja odustalo se od automatizma jer bi to bio udar na standard građana, objasnio je ministar gospodarstva Branko Vukelić. No, potvrdio je da će jedan od bitnih elemenata tarifnog sustava biti cijena goriva.

Vukelić pritom, kako kaže, ne želi kalkulirati kada će i koliko grijanje poskupjeti, odnosno hoćemo li već sljedeće zime plaćati skuplje grijanje.

Zakonom se ide i na individualizaciju potrošnje, što znači provedbu načela "platiti koliko je potrošeno", kazao je ministar.

Podsjetio je da novi stanovi moraju imati ugrađena mjerila potrošnje, da postoje mogućnosti da se oni ugrade i u neke ranije izgrađene zgrade. Tamo gdje to nije moguće, tvrdi, postoji način da se obračuna potrošnja i bez mjernog uređaja. Trenutno cijena toplinske energije ne pokriva troškove, postoje i problemi u naplati, a rezultat svega je da većina toplinarskih tvrtki ima gubitke i nema sredstava za razvoj, upozorava Vukelić.

Kao jedan od ciljeva zakona stoga navodi stvaranje uvjeta za značajnija ulaganja u toplinski sustav. Toplinarstvo je uglavnom razvijeno u velikim gradovima, tu uslugu koristi više od 140.000 potrošača, od čega oko 134.000 kućanstava, što je oko 30 posto kućanstava u tim gradovima.

Tvrtke koje se bave toplinarstvom uglavnom su u državnom, te u vlasništvu gradova i općina koje i nadziru te cijene, pa su one pod pritiskom socijalne politike, ali bez ikakvih financijskih poticaja iz proračuna ili nekog drugog fonda.

Toplinarski objekti prosječno su stari 20 do 25 godina, a sve to ugrožava efikasnost i sigurnost tog sustava, upozorio je Vukelić. Zakonom bi se izričito utvrdilo i da se na toplinski sustav ne mogu priključiti građevine izgrađene bez građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta.

Kako bi zaživio program One Stop Shopa prema kojem bi Financijska agencija bila tijelo koje će za tvrtke obaviti sve potrebne administrativne poslove vezane za pokretanje posla, Vlada je predložila hitne izmjene Zakona o FINA-i.

Potrebne prilagodbe učinit će se i novim zakonom o sudskom registru, koji je u izradi, a ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt ističe i da je gruntovnicama dan nalog da prioritet budu predmeti koje dobije od FINA-e.



Pisane vijesti