I ove godine osigurani besplatni preventivni pregledi za hrvatske branitelje

U Ministarstvu hrvatskih branitelja danas su potpisani sporazumi o provedbi preventivnih sistematskih pregleda branitelja za ovu godinu, kojima se želi prevenirati obolijevanje i smrtnost te populacije i pridonijeti zaštiti i očuvanju njihova zdravlja.

Sporazume su potpisali ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak i čelnici 29 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica i kliničkih bolničkih centara.

"Za provedbu preventivnih pregleda branitelja za 2019. osigurano je 20,8 milijuna kuna, što je dostatno za 26.000 pregleda, a pregledi su osigurani za branitelje koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od 200 dana, dragovoljce i branitelje u teškoj materijalnoj situaciji," kazao je ministar Medved.

"Potpisivanje sporazuma", dodao je,  "nastavak je programa koji se provodi od 2016. godine i u sklopu kojeg je preventivno pregledano ukupno 41.675 branitelja."

Prema prikupljenim podacima, 44 posto onih koji su se odazvali na preglede dobilo je preporuke za dodatne dijagnostičke pretrage, 50,3 posto preporuku pregleda ili daljnjeg tretmana specijaliste, dok je kod samo 7,4 posto utvrđeno kako nije potreban daljnji dijagnostički postupak.

"Takvi rezultati pregleda ukazuju na potrebu nastavka provedbe programa u cilju ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja", upozorio je Medved i pozvao branitelje da se odazovu na preglede kako bi preveniranje bolesti bilo što uspješnije.

Ministar Kujundžić naglasio je da je dosad u sklopu preventivnih pregleda branitelja otkriveno oko 450 zloćudnih bolesti, te više od 5000 ozbiljnih kardiovaskularnih bolesti. Zahvaljujući preventivnim pregledima, istaknuo je, brojne su bolesti otkrivene na vrijeme i ljudi izliječeni.

Ravnatelj HZJZ-a Capak rekao je da će branitelji osobno dobiti pozive na preglede, nakon čega će dogovoriti termine i u kratkom vremenu obaviti potrebne pretrage u zdravstvenim ustanovama.

Na novinarski upit koliko branitelja je zatražilo priznavanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida prema novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. ministar Medved je odgovorio da je cijeli proces prošlo oko 5000 ljudi, od koji su neki dobili negativnu, a neki pozitivnu ocjenu.

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti | Tomo Medved