Imamo stagnaciju zaraženih, nastavljamo s postojećim mjera i razmišljamo o novima. Sustav je u stanju iznijeti pritisak

Slika /Vijesti/2020/11 studeni/08 studeni/HN20201108793265.jpg

Plenković je danas u Banskim dvorima s predstavnicima Nacionalnog stožera civilne zaštite razgovarao o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u zemlji, produljenju trenutnih mjera i daljnjim aktivnostima koje će se poduzimati u borbi protiv Covida-19.
 

Plenković je u izjavi medijima nakon sastanka najavio da će Stožer sutra krenuti s produljenjem svih postojećih mjera te dodao da se razmatraju nove o kojima će se razgovarati s ministrom obrazovanja u smjeru online nastave na sveučilištima te u o mjerama koje se odnose na rad od kuće.
 
"Temeljna ograničenja koja postoje će se od sutra u ponoć nastavljati primjenjivati do daljnjega. Situacija je i dalje ozbiljna”, rekao je.
 
Sustav je u stanju iznijeti pritisak, Stožer nastavlja s redovitim konferencijama za medije
 
Konstatirao je da unazad sedam-osam dana bilježimo stagnaciju broja zaraženih.
 
"Što se tiče kapaciteta zdravstvenog sustava, on je u stanju iznijeti ovaj pritisak. Ministar zdravstva o tome vodi računa zajedno sa svim ostalim zdravstvenim djelatnicima diljem Hrvatske."
 
Plenković je najavio da će se Nacionalni Stožer vratiti praksi održavanja redovitih konferencija za medije.
 
"Od sutra u 11 sati u intervalima ponedjeljak, srijeda, petak kako bi javnost imala bolji uvid u ono što se trenutno zbiva i mjere koje se poduzimaju."
 
Od novog vodstva KB Dubrava očekujem da stvari dovedu u red
 
Komentirajući događaj o nestanku struje i vandalizmu u KB Dubrava, o kojim ga je ministar obavijestio, Plenković je odgovorio da nije dobro da se događaju takve situacije koje za posljedicu imaju nestanak struje u jednoj od bolnica koja je i inače najbitnija u Zagrebu, a posebno sada.
 
"Od novog vodstva bolnice, koje stupa na dužnost sljedećega tjedna, očekujem da stvari dovde u red i da bolnica funkcionira onako kako bi trebala u ovim okolnostima", poručio je.
 
Upitan o drugim mjerama u županijama s visokim brojkama premijer je odgovorio da županije sa žarištima mogu predlagati strože mjere od nacionalnih.
 
"Sve što u dogovoru s nacionalnim Stožerom smatraju da je primjereno, naravno da ćemo, nakon analize, podržati. Kad je riječ o Zagrebu, vidimo da je krivulja u padu."
 
Plenković nije htio spekulirati o projekcijama mogućih brojki zaraženih, hospitaliziranih i umrlih, poručivši da na tome rade stručnjaci.
 
''Ne kanim, niti itko od nas kani, spekulirati s brojevima u tom smislu. Vidite i sami da smo i danas u situaciji da imamo najveći broj umrlih. Važno je da se s ovim mjerama smanji zaraza a, sukladno tome, da trendovi za koji tjedan budu drukčiji od ovoga što je danas'', poručio je.
 
Dopis o sazivanju VNS-a Uredu predsjednika je dostavljen
 
Upitan da komentira posljednje priopćenje iz Ureda predsjednika u kojem se kaže da "Vlada obmanjuje javnost" te tvrdi da Ured predsjednika nije dobio dopis o sazivanju Sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost Plenković ga je ocijenio riječima:" otužno, smiješno, patetično i jadno".
 
"U petak sam rekao da će se Uredu predsjednika dostaviti zaključak Vlade o primanju na znanje prijedloga mjera koje je predložila Koordinacija za domovinsku sigurnost. Kazao sam i da ćemo ponuditi nekoliko termina. Dokument je dostavljen Uredu predsjednika u petak u 19.10 sati.
 
Opovrgnuo je da Vlada krši Zakon o domovinskoj sigurnosti te dodao da su poslali tri termina za sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost.
 
"Mi se cijelo vrijeme bavimo bitnim. Ako pogledate prošli tjedan u agendi predsjednika Vlade vidjet ćete Aktualno saborsko prijepodne sa zastupnicima, izvješća o sastancima Europskog vijeća, godišnje Izvješće o radu Vladu u Saboru o svim temama od ekonomije, reformi do Covida; paket poreznih reformi, rebalans proračuna, sastanak Znanstvenog savjeta za borbu protiv Covida i sad moramo odgovarati na bezobrazluk koji potpisuje glasnogovornik Ureda predsjednika prema svojem kolegi."
 
Dodao je da će odgovoriti na svaku laž i uvredu istaknuvši da je važno tko što govori i da tu nema znaka jednakosti.
 


Pisane vijesti