Imamo trajnu obvezu skrbiti o položaju i identitetu hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori

  • Slika /Vijesti/2021/studeni/04 studenoga/5-3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimira Dekovića. Uz njega je bio Adrian Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative. Na sastanku su sudjelovali I ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić i državnik tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.
 
Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je g. Dekoviću i g. Vuksanoviću na svemu što rade kako bi se očuvao položaj i identitet hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori, koja doprinosi i razvijanju kvalitetnih odnosa Hrvatske i Crne Gore. Istaknuo je da hrvatska Vlada ima obvezu trajno skrbiti o hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, dodavši i da će Hrvatska svaki put odlučno reagirati ako se budu ugrožavao identitet hrvatske nacionalne manjine Crnoj Gori ili sigurnost njenih pripadnika.
 
Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković i predsjednik HGI-ja Adrian Vuksanović informirali su premijera Plenkovića o aktualnoj situaciji u Crnoj Gori i aktivnostima na jačanju položaja hrvatske zajednice i njihovog političkog života u Crnoj Gori, posebice nakon prošlih parlamentarnih izbora na kojima je hrvatska nacionalna manjina ostala bez predstavnika u Skupštini Crne Gore.
 
Izrazili su zadovoljstvo čvrstim vezama s Hrvatskom i redovitom komunikacijom s predstavnicima hrvatske Vlade, kao i suradnji na zajedničkim projektima koji su od interesa za status hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. U tom smislu razgovaralo se o projektima koji se provode kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a koji su posebice važni za očuvanje kulturnog i jezičnog identiteta hrvatske zajednice u Crnoj Gori.
 
Bilo je riječi i o hrvatskom Domu kulture u Tivtu (Donja Lastva), koji je središte aktivnosti Hrvatsko nacionalnog vijeća u Boki kotorskoj i šire. Hrvatska je spremna pomoći u širenju njegovih kapaciteta i postizanju trajnog rješenja njegovog imovinskopravnog statusa. Hrvatska će nastaviti pomagati rad Radio Dux stanice, čiji hrvatski manjinski program ima osobitu važnost za očuvanje, rad i povezanost hrvatske zajednice u Crnoj Gori. 

Pisane vijesti