Intervju predsjednika Vlade RH za agenciju Tanjug

BEOGRAD, 22. ožujka (Tanjug) - Predsjednik Vlade Hrvatske Ivo Sanader ocijenio je da je značenje njegovog posjeta Beogradu u tome što je obnovljen dijalog dviju zemalja i osnažena svijest da su hrvatsko-srpski odnosi temelj stabilnosti u regiji, ali je ostao pri stavu da sporna pitanja, poput međusobnih tužbi pred sudom u Haagu, zahtijevaju vrijeme i da ih treba rješavati postepeno.

"Uvijek, u svakoj situaciji, treba razgovarati. Imali smo tešku prošlost, ali želimo graditi drugačiju budućnost i to je ono što karakterizira ovu generaciju političara", rekao je Sanader u intervjuu Tanjugu.
Hrvatski premijer se, potkrepljujući tu tvrdnju, pozvao na primjer Francuza i Nijemaca, "do jučer najvećih neprijatelja u europskoj povijesti, koji su ratovali vjekovima, a danas su temelj Europske unije i njihova suradnja je okosnica europskih integracija". "To sutra na jugoistoku Europe mogu i moraju biti Hrvatska i Srbija", uvjeren je Sanader.
On je naglasio da vlade Srbije i Hrvatske trebaju u direktnim razgovorima rješavati otvorena pitanja i da im za tako nešto "ne treba nitko treći, sa strane, uza sve uvažavanje i poštovanje prijatelja iz Europe".
Sanader je rekao da je isto tako, bez sugestija "sa strane" sam procijenio 2003. godine, poslije svoje prve pobjede na parlamentarnim izborima, da je SDSS-u Milorada Pupovca mjesto u vladajućoj koaliciju, i nitko u Europi, ali ni u Hrvatskoj, nije znao da će on to predložiti motiviran istinskim uvjerenjem da će to dovesti do pomirenja hrvatskog i srpskog naroda.
Govoreći o neriješenim problemima, hrvatski premijer je rekao da je u Beogradu razgovarao i o pitanju međusobnih tužbi dviju zemalja pred sudom u Haagu, ali je ostao pri stavu da je to "teško pitanje na koje ne treba paušalno davati odgovor". Naglasio je da nije dobro to što su se uoči njegovoga dolaska u Beograd stvarale pretpostavke da će riješiti i to pitanje, osim ostalih teških otvorenih pitanja.
"Ne; mi ćemo rješavati pitanje po pitanje, i mudri političari, a pretpostavljam da takvi jesmo i mi u Zagrebu i naše kolege u Beogradu, rješavaju najprije ona lakša pitanja, koja se mogu riješiti. Tako rade mudri političari u svijetu, pa tako trebamo raditi i mi", uvjeren je Sanader.
Kad je riječ o problemu povratka izbjeglih, Sanader kaže da je to pitanje riješeno u političkom smislu, mada još ima problema u konkretnoj realizaciji. Na pitanje, može li se nešto učiniti na povratku povjerenja kod Srba koji bi se htjeli vratiti u svoje domove u Hrvatskoj, on je primijetio da obnova povjerenja traje duže nego politička volja da se ta pitanja riješe, da se ona može i opstruirati, ali da se ne može nametnuti.
Osim toga, dodao je, «treba stvoriti i uvjete za povratak, prije svega radna mjesta: "Zato hrvatska Vlada čini sve da motivira poduzetnike i investitore da upravo u tim područjima otvaraju svoja poduzeća. «I, mogu vam reći da imamo dosta velikih uspjeha.
Svega toga, međutim, neće biti ako hrvatsko-srpski odnosi ne postignu potpunu normalizaciju, a to je ono na čemu mi radimo", rekao je Sanader. Dodao je da je jedan od problema koji potječu iz rata, i problem nestalih osoba. Kazao je da u Hrvatskoj još oko 1.100 obitelji traži svoje najmilije i da im se mora reći istina, kao i Srbima koji žive u Hrvatskoj.
Ocijenio je da koalicija njegovog HDZ-a i SDSS-a funkcionira dobro, jer je objema strankama zajednička borba za bolji život građana, bez obzira koje su nacionalnosti. "SDSS je postao stranka koja se ne brine samo za pitanja Srba u Hrvatskoj i srpske zajednice u Hrvatskoj, nego je općenito zanimaju svi društveni problemi i zajedno s nama vrlo aktivno u tome sudjeluje", rekao je Sanader.
Za svoj, u mnogome drugačiji pristup politici, "okrivio" je okolnost da je u svojim, kako je rekao, formativnim godinama živio na Zapadu, školovao se, studirao i doktorirao u Austriji, u zemlji europske demokracije, mnogo starijoj, kaže, nego što je to hrvatska ili srpska.
On je, kao čovjek koji je otvoreno stavio do znanja hrvatskoj javnosti da su parole na športskim manifestacijama i nogometnim utakmicama tipa "Ubi' Srbina" neprihvatljive, rekao da će i ubuduće, ne samo voditi takvu politiku, nego da će to biti njegov životni kredo.
"Ja u drugome i drugačijem ne vidim opasnost, nego vidim šansu. I to je nešto što sam pokušao implementirati i u politiku Hrvatske demokratske zajednice i u politiku hrvatske Vlade", rekao je Sanader, podsjećajući da je takav stav manifestirao i onda kada je izazvao "pozitivni šok" izrekavši na pravoslavnu Badnju večer "one famozne riječi - Hristos se rodi - koje su šokirale i Hrvatsku i Srbiju".
Na pitanje, gdje vidi temelj nesporazuma između dvaju naroda, Sanader je rekao da su Srbija i Hrvatska poslije 1945., za razliku od Zapadne Europe, zaostale u demokratskom razvoju: "Ostali smo u komunističkom totalitarnom režimu gdje nismo mogli razvijati demokratska razmišljanja, demokratske institucije, demokratski dijalog. Mislim da smo ostali prikraćeni za 50 godina, odnosno 45 godina razvoja", rekao je Sanader.
On je, međutim, naglasio da sebi neće dozvoliti luksuz da, kao premijer i odgovoran političar, gubi vrijeme na razmišljanje o prošlosti, jer ga zanima ono što može učiniti za Hrvatsku i njene građane. "Prepustimo povijest povjesničarima. U Hrvatskoj se još vodi bitka između partizana i ustaša. A ta bitka je završena '45., porazom ustaša.
Prema tome, da nije bilo pobjede partizana u Drugom svjetskom ratu, da nije pobijedila antifašistička koalicija, Hrvatska bi bila na poraženoj strani, Srbija bi bila na poraženoj strani", rekao je Sanader. Na pitanje da li je realna mogućnost da Hrvatska ustupi dokumentaciju koju je neophodno prevesti u procesu europskih integracija Srbije, premijer Sanader je odgovorio potvrdno.
On je dodao da se o tome razgovaralo sa predstavnicima državnog vrha Srbije, ali i o tome što Hrvatska može dobiti od svojih partnera zauzvrat. "To je nas dosta koštalo i nisam za to da sve zemlje koje razumiju hrvatski jezik i koje mogu to vrlo jednostavno prevesti na svoj jezik, da sada one ulažu isti trud i isti trošak. «Hajdemo to skratiti, ali hajdemo vidjeti što možemo mi dobiti zauzvrat.
Danas u svijetu vrijedi načelo međusobne pomoći, odnosno reciprociteta", podsjetio je Sanader. "Međutim, to još uvijek nije aktualno jer treba najprije odraditi puno posla. Srbija treba dobiti što prije status kandidata, pa onda početi pregovore i tada ovo postaje aktualno. Do tada ćemo se dogovoriti", rekao je Sanader. Hrvatski premijer je ponovio da će Hrvatska podržati europski put Srbije. "Nećemo, kad budemo i u NATO-u i u Europskoj uniji, koristiti poziciju člana da bismo ucjenjivali susjede", zaključio je Sanader.




Pisane vijesti