Izbor glavnog državnog odvjetnika pretvorio se u politički udar na Vladu; Stojimo iza Ivana Turudića

Slika /Vijesti/2024/Veljača/06 veljača/VRH_0530.jpg

Premijer Andrej Plenković poručio je danas da Ivan Turudić ima povjerenje Vlade i parlamentarne većine za dužnost glavnog državnog odvjetnika. Naglasio je da je sve napravljeno u transparentnoj i javnoj proceduri za razliku od prije kada se državni odvjetnik birao 'a la carte'. Podsjetio je da je Turudić donosio odluke u relevantnim i osjetljivim predmetima u kojima se pokazao hrabar i nepristran. Smatra da se proces izbora glavnog državnog odvjetnika pretvorio u svojevrsni politički udar na Vladu.

Nakon sastanka parlamentarne većine, predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu za medije. 

Kazao je da je na sastanku bio i kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić, kako bi se još jednom izravno obratio članicama i članovima parlamentarne većine i predstavio sebe i svoj program. Dodao je da su ga svi mogli pitati što god žele. 

Stav parlamentarne većine jedinstven, podržat će Ivana Turudića

Naglasio je da je stav cijele parlamentarne većine jedinstven te će sutra podržati izbor Ivana Turudića kao kandidata za glavnog državnog odvjetnika kojeg Vlada predlaže Hrvatskom saboru. 

Premijer se osvrnuo i na odluke Ustavnog suda da su Zakon o trgovini i Zakon o izbornim jedinicama u skladu s Ustavom, ocijenivši da je riječ o politički važnim odlukama. 

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je rekao da je Turudić članicama i članovima parlamentarne većine ponovio sve ono što je kazao u svojim medijskim nastupima proteklih dana, dodavši da nije bilo ničeg novog što već nije raspravljeno u javnosti. 

"Što se tiče parlamentarne većine ona je čvrsta i stabilna, a što se tiče predstavnika drugih klubova zastupnika, na njima je da iskažu svoj stav, nikoga nismo kontaktirali niti nagovarali na bilo što", ustvrdio je Plenković. 

Upitan da komentira zastupnike stranke Možemo koji će do sutra ujutro cijelo vrijeme biti Markovom trgu, premijer je poručio da smo u demokraciji te da svatko izabire svoju metodologiju djelovanja i način na koji će si priskrbiti medijsku vidljivost. 

Otklanjam tezu o zarobaljavanju institucija; Lošu proceduru učinili smo transparentnom i javnom 

Predsjednik Vlade je u potpunosti otklonio tezu o zarobaljavanju institucija. Pojasnio je da je bila riječ o transparentnoj proceduri koju je, sukladno zakonu,  pokrenulo Državnoodvjetničko vijeće. Dodao je da je poziv bio otvoren mjesec te se na njega mogao javiti bilo koji pravnik u Hrvatskoj koji ispunjava uvjete, podsjetivši da su se javila četvorica kandidata - dva iz DORH-a, jedan s Visokog kaznenog suda i jedan odvjetnik.    

"Mi smo lošu proceduru promijenili i učinili je transparentnom i javnom, za razliku od prije kada se državni odvjetnik birao a la carte, u potpunom privilegiranom statusu vlade koja je to radila", rekao je Plenković. 

Podsjetio je da Vlada na svojim mrežnim stranicama objavila životopise i programe kandidata te je istoga dana proslijedila te kandidature Hrvatskom saboru. Dodao je da je Sabor u zakonskom roku organizirao raspravu na nadležnom Odboru za pravosuđe, na kojem su članice i članovi tog Odbora, kao i svi drugi zastupnici propitkivali kandidate. 

Kazao je da je Vladino Povjerenstvo održalo dodatne intervjue s kandidatima te analiziralo njihove programe, nastupe i dosadašnji rad. Dodao je da je procijenjeno da je Ivan Turudić kandidat koji bio mogao nabolje obavljati dužnost glavnog državnog odvjetnika. 

Premijer je rekao da je zatražen i rezime sigurnosnih provjera za Turudića s obzirom na važnost i značaj dužnosti glavnog državnog odvjetnika u pravosudnom sustavu, a koje su ranijih godina rađene i po kojima nije bilo nikakvih sigurnosnih zapreka za obavljanje njegovih ranijih dužnosti suca Županijskog ili Visokog kaznenog suda. 

Ponovio je da je sve napravljeno u transparentnoj i javnoj proceduri te da Vlada i parlamentarna većina stoje iza odluke da je Ivan Turudić najbolji kandidat, dodavši da je sutra glasanje u Saboru o njegovu imenovanju. Hoće li netko iz opozicije iz razloga što im se kandidat ne sviđa raditi neku političku dramu, i to je normalno, poručio je Plenković.  

"Ovakav zajednički i usklađeni napor više aktera institucija u Hrvatskoj, što otvoreno i javno, što anonimko i tajno, dosad nije viđeno. Netko bi mogao reći da se zakonski definiran i vremenski određen proces izbora glavnog državnog odvjetnika pretvorio u svojevrsni politički udar na Vladu", naglasio je premijer. 

Imamo iskustva s fabriciranim krizama. Naša reakcija je u skladu sa zakonom i politički snažna 

Smatra da se objavu poruka između budućeg državnog odvjetnika i bivše državne tajnice tempiralo ne zato da bi se oponiralo kandidatu za glavnog državnog odvjetnika, već kako bi se napravio politički udar na Vladu.

Budući, naglasio je, da mi imamo jako puno iskustva s različitim krizama, pogotovo fabriciranim krizama poput ove, svatko tko nas iole pozna mogao je predvidljivo računati s time kakva će biti naša reakcija. 

"Ta je reakcija ozbiljna, čvrsta, u skladu sa zakonom, ali politički snažna. Šaljemo poruku, ne, nećemo dopustiti da nam sitni, uski krug privilegiranih ljudi koji mogu doći do podataka poput privatnih sms poruka, te poruke plasira u javnost dva dana prije glasanja. I da ćemo mi reći - jao, to je strašno. Ne. Strašno je da su te poruke izašle. Koji je interes javnosti za to? Što smo mi to saznali", upitao je Plenković. 

Rekao je da je objava te privatne korespondencije imala za cilj difamirati kandidata za glavnog državnog odvjetnika, ponovivši da u porukama nema ništa relevantno osim voajerizma.

"Privatna korespondencija koju su državna tijela dobila u kontekstu nekog sasvim  drugog zahtjeva u određenom kaznenom postupku postaju predmet javnosti zato što ih netko iz struktura DORH-a pušta van ne bi li utjecao na političke procese", kazao je Plenković.  

Poručio je DORH-u da se drže svojih ovlasti i nadležnosti te da se ne petljaju u nadležnosti Vlade i Hrvatskog sabora. "I to je sve. Mi se ne petljamo u rad DORH-a", rekao je.

Turudić je donosio odluke u izrazito relevantnim i osjetljivim predmetima

Premijer je podsjetio i da je Ivan Turudić donosio odluke u izrazito relevantnim predmetima, poput slučaja Perković, rehabilitacije bl. Alojzija Stepinca, u predmetima koji su se odnosili na zločine u Lori, zločine počinjene na području Karlovačke županije protiv srpskih civila, u slučajevima Sanader, Polančec te pravnoj odgovornosti jedne stranke kao pravne osobe za postupke tadašnjeg čelnika.

"Čovjek je do sada bio u različitim predmetima, vrlo zahtjevnima, možemo reći u političkom, pravnom i društvenom smislu osjetljivim predmetima, i pokazao se hrabar i odvažan. Rekao bih vrlo nepristran. Gledam paletu njegovih odluka - vrlo nepristrane odluke. To je ono što se traži", zaključio je Plenković.



Pisane vijesti