Izjava Vlade Republike Hrvatske u povodu usvajanja Deklaracije o nezavisnosti Crne Gore

U povodu usvajanja parlamentarne Deklaracije o nezavisnosti Republike Crne Gorna temelju nedavnog referenduma provedenog u dogovoru s Europskom unijom i prema standardima Vijeća Europe i OESS-Vlada Republike Hrvatske pozdravlja demokratski proces obnove državne suverenosti i neovisnosti Crne Gore.

U povodu usvajanja parlamentarne Deklaracije o nezavisnosti Republike Crne Gore, na temelju nedavnog referenduma provedenog u dogovoru s Europskom unijom i prema standardima Vijeća Europe i OESS-a, Vlada Republike Hrvatske pozdravlja demokratski proces obnove državne suverenosti i neovisnosti Crne Gore.

U uvjerenju da će demokratska, stabilna i euroatlantskim integracijama okrenuta Crna Gora biti čimbenik trajnog mira i suradnje u ovom dijelu Europe, Vlada Republike Hrvatske pokrenut će proces priznanja i uspostave diplomatskih odnosa usklađen s Europskom unijom.

Vlada Republike Hrvatske pridružuje se pozitivnim ocjenama Europske unije i međunarodnih institucija koje su potvrdile legitimnost, legalnost i demokratske standarde u procesu osamostaljenja Crne Gore. Republika Hrvatska osobito cijeni ulogu glavnog tajnika i visokog povjerenika Javiera Solane i njegova izaslanika za Crnu Goru slovačkog diplomatu Miroslava Lajčaka.

Republika Hrvatska potvrđuje spremnost i interes da s Crnom Gorom razvija odnose dobrosusjedstva i suradnje, na temelju ravnopravnosti i uzajamnosti.

Polazeći od poznatih hrvatskih stavova i posljednjih izjava crnogorskog vodstva, Vlada Republike Hrvatske ocjenjuje da će obnovljena samostalnost pružiti Crnoj Gori priliku za objektivnu ocjenu uzroka i uloge Crne Gore u nedavnom ratu protiv Hrvatske i da će se na toj osnovi otvoriti novo razdoblje u izgradnji odnosa suradnje i uvažavanja, na dobrobit naših građana i u interesu dviju država.

U uvjerenju da će crnogorsko vodstvo nastaviti učvršćivati društvenu i političku koheziju i unutrašnju demokratsku stabilnost, Republika Hrvatska poziva Crnu Goru i Srbiju da u konstruktivnom dijalogu dovrše proces razdruživanja i uređenja budućih odnosa, u interesu dviju zemalja, radi uspostave trajnog mira i stabilnosti, te jačanja euroatlantskih perspektiva svojih zemalja.



Pisane vijesti