Izložba "Jesen u Lici" čuva ličku tradiciju i kulturnu baštinu

  • Slika /Vijesti/2024/Listopad/4_listopada/Jesen_u_Lici (8).jpeg

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je na izložbi "Jesen u Lici" iz godine u godinu sve više izlagača iz Ličko-senjske županije, ali i cijele Hrvatske. Istaknuo je da je riječ o manifestaciji koja svjedoči o velikom trudu i radu Ličana, koji svojim sve kreativnijim autohtonim proizvodima čuvaju ličku tradiciju i kulturnu baštinu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvaranja 26. izložbe tradicijskih proizvoda "Jesen u Lici", u Gospiću.

Podsjetivši kako redovito dolazi na izložbu "Jesen u Lici", premijer je kazao kako je iz godine u godinu sve više izlagača iz Ličko-senjske županije, ali i cijele Hrvatske.

Spomenuo je i da su ove godine tri županije partneri - Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Virovitičko-podravska županija.

Istaknuo je da je riječ o manifestaciji koja svjedoči o velikom trudu i radu Ličana, koji svojim, kako je rekao, sve kreativnijim autohtonim proizvodima čuvaju ličku tradiciju i kulturnu baštinu.

Izrazio je zadovoljstvo što je Vlada i ove godine pokrovitelj izložbe "Jesen u Lici", čestitavši još jednom organizatorima i svim izlagačima.

Vlada poseban naglasak stavila na brdsko-planinska područja

Kazao je i da je Vlada učinila velike napore kako bi u praksi provodila politiku ravnomjernog regionalnog razvoja, s posebnim naglaskom na brdsko-planinska područja.

"I ta ulaganja su u prva dva, i sada na početku ovoga trećeg mandata, itekako vidljiva kroz brojne provedene projekte. "Ovdje ste apsorbirali skoro 300 milijuna eura iz europskih sredstva, kao i posebna sredstva iz Programa za revitalizaciju Like, koji provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije", rekao je Plenković.

Pri tom je izdvojio projekte iz područja poljoprivrede i cestovne infrastrukture, a spomenuo je i modernizaciju zatvorskog sustava kroz izgradnju Kaznionice u Perušiću, dodavši da je riječ o investiciji vrijednoj gotovo 100 milijuna eura.

"To su samo neki od primjera kojima stavljamo akcent na vaš razvoj", poručio je.

Predsjednik Vlade je u svom govoru spomenuo depopulaciju, kao problem koji je svojstven cijeloj Hrvatskoj, kazavši da se negativni prirodni priraštaj posebno osjeća u prostorno najvećoj Ličko-senjskoj županiji. "Važno je da se to uspori i da svi zajedno postupno mijenjamo trendove", poručio je.

Mi ćemo, naglasio je, nastaviti davati podršku i u širem kontekstu ekonomskog razvoja Hrvatske, koji je danas, ustvrdio je premijer, na itekako zdravim temeljima. Kazao je da će gospodarski rast u ovoj godini biti oko 3,6 posto, što je 3,5 puta više nego što će biti prosjek unutar zemalja Europske unije ili država europodručja.

Uspjeli smo, rekao je, obuzdati i inflaciju i ona će biti na godišnjoj razini oko 3 posto.

Odlični turistički rezultati Ličko-senjske županije

Premijer je istaknuo da u Hrvatskoj danas radi milijun i 750 tisuća ljudi, dok je nezaposlenih 82 tisuće. "Tako nisku stopu nezaposlenosti i visoku zaposlenost Hrvatska još nije imala", naglasio je.

Istaknuo je i odlične turističke rezultate, kazavši da je Ličko-senjska županija imala skoro 750 tisuća turista te je ostvarila preko 3 milijuna noćenja. "I vi u Ličko-senjskoj županiji pridonosite još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni", kazao je Plenković.

Rekao je i da će udio javnog duga u BDP-u, u zadnjih petnaest godina, prvi puta biti ispod 60 posto.

"Želimo razdoblje pred nama iskoristiti kako bismo zajedno i dalje radili na digitalnoj transformaciji Hrvatske, dekrabonizaciji te ulaganjima u obrazovanje", poručio je Plenković.
 

Pisane vijesti