Jučerašnje akcije pravosudnih tijela najbolji dokaz aktivne politike nulte tolerancije na korupciju

Slika /Vijesti/2020/09 Rujan/18 rujna/0-02-0a-b51c89e157042324521f0671421ea72d4e21a4e56c627d47309a29f93ce88f5f_17cb9542.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je u Gospiću, nakon 8. sastanka Vlade sa svim hrvatskim županima, odgovarao na pitanja novinara o aktualnim temama.

Osvrnuvši se na jučerašnja i današnja uhićenja, naglasio je da je politika Vlade, njegova osobno i stranke kojoj je na čelu, HDZ-a, da hrvatska pravosudna tijela moraju biti neovisna, nepristrana i samostalna u svome radu, bez ičijeg pritiska.
 
"To je osnovno načelo našeg funkcioniranja. To smo pokazali u prošlom mandatu, a to vidite i sada", rekao je.
 
Važno je razumjeti, dodao je premijer Plenković, da ne postoji nekakva "magična kutija" u kojoj on ili bilo tko drugi na čelu neke druge stranke može pogledati i vidjeti što neki drugi članovi rade.
 
"Jedini način da se takve stvari razotkriju, ako postoji opravdana sumnja o koruptivnim aktivnostima, jest da upravo DORH i policija rade svoj posao", istaknuo je i dodao da su jučerašnje akcije pravosudnih tijela najbolji dokaz aktivne politike koja ima nultu toleranciju na korupciju bez obzira na ime i prezime, dužnost ili stranku.
 
Poručivši da nikada nema umora od borbe protiv korupcije, kazao je da će ovakvi slučajevi djelovati i preventivno.
 
Korupcija je, nažalost, rekao je premijer Plenković, fenomen koji postoji u svakoj zemlji.
 
Politika jačanja svih tijela koja se trebaju boriti protiv korupcije
 
"Korupcija je nešto što se zbiva na individualnoj razini i tako mi to gledamo i tretiramo. Ono što mi očekujemo je da, ukoliko se u pravnom procesu dokaže da je netko kriv, da odgovara", istaknuo je naglasivši da HDZ vodi politiku za Republiku Hrvatsku, za regionalni razvoj, za ekonomski oporavak, za zdravlje hrvatskih građana i za jačanje pravosuđa i svih tijela koja se trebaju boriti protiv korupcije.
 
Govoreći o parlamentarnoj većini, kazao je da je ona stabilna te da je Predsjedništvo HDZ-a jučer donijelo odluku o zamjeni za zastupnika Barišića.
 
Na pitanje o gradonačelniku Požege Darku Puljašiću, koji je išao na izbore unatoč tome što je imao optužnicu još u siječnju, odgovorio je da sve što je vezano uz njega nije vezano za njegov saborski mandat.
 
"Ta vrsta predmeta je takva da u svom procesnom smislu ne podrazumijeva i ne uključuje pritvor. Čuo sam danas izjavu gradonačelnika Puljašića, on se veseli sudskom postupku da dokaže da to što mu se stavlja na teret nije točno, rekao je premijer.
 
Jedini program pojedinih parlamentarnih stranaka je ucjenjivački kapacitet
 
Vezano za predsjednika uprave Janafa Dragana Kovačevića i teze da je uhićen jer nije htio odstupiti s mjesta predsjednika uprave premijer Plenković rekao je da živimo u svijetu pabirčenja i šuškanja.

"Pratio sam malo da vidim koje sve nebuloze možete čuti od pojedinih saborskih zastupnika, klubova, osobito Domovinskog pokreta i Mosta, dakle dviju stranaka koje su išle na parlamentarne izbore da bi nakon izbora imali takozvani ucjenjivački kapacitet. To je bio jedini domet njihovog programa i njihovih stavova, jedina kreativnost koja izvire iz stranaka koje nemaju ni infrastrukturu, gube izbore za redom, a imaju ambicije za političke akademije. Dakle, dometi su ucjenjivački kapaciteti koji su se sada pretvorili u takozvane frustrirane ucjenjivače koji pabirče po kavanama, restoranima i naklapaju teorije da sam ja nešto znao, da je meni netko rekao i tako dalje", rekao je premijer Plenković i poručio da sve takve teze treba otkloniti.
 
Ponovio je pritom da policija i DORH svoj posao rade neovisno, a usto ovakve istrage rade tajno što znači da onda za njih ne zna nitko osim ljudi koji se time bave, pa ni predsjednik Vlade.
 
"Da smo, recimo, mi znali da će se ovo što vidimo jučer događati, mislite li da bismo mi kao stranka, prije samo tri mjeseca kad smo sastavljali liste, stavili primjerice gospodina Barišića na listu na četvrto mjesto u šestoj izbornoj jedinici. Ima li neke logike u tome?", zapitao je premijer Plenković kako bi ilustrirao najkonkretniju moguću potvrdu da su takve istrage neovisne i tajne.
 
Neka policija, DORH i sud odgovore na pitanje odakle cure informacije o istragama

 
Oko moguće smjene Kovačevića s mjesta direktora Janafa predsjednik Vlade rekao je da će Vlada sagledati situaciju jer je Janaf društvo koje također kotira na burzi, država nije jedini vlasnik, te da će se sve što bi se eventualno kasnije zbivalo, zbivati u odgovarajućoj proceduri.
Oko curenja informacija veznih za istrage premijer je podsjetio kako je već rekao da je ključno identificirati odakle izlaze informacije iz ovakvih postupka jer to nije dobro.
"Postoje tri mogućnosti - policija, DORH, sud - pa neka odgovore jer je to u interesu i njihovog kredibiliteta", rekao je premijer. 

Rimac automobili i Nanobit inspiracija budućim poduzetnicima
 
Na novinarski upit, premijer Plenković osvrnuo se i na napise o mogućoj novoj akviziciji Rimac automobila te prodaju Nanobita.
 
Istaknuo je da Vlada radi sve kako bi poboljšala poduzetničku klimu da poduzetnici imaju pouzdani pravni sustav, povoljan porezni sustav, da mogu raditi svoje poslovne planove na održiv način gdje ih banke i druge financijske institucije prate u njihovim aktivnostima, a njihova ideja, usluga i proizvod moraju biti konkurentni na domaćem, europskom ili globalnom tržištu.

S gospodinom Rimcem, dodao je, Vlada ima dobar, kvalitetan i stalan dijalog, prati i pozdravlja njegov rad.

"Praktički je iz garaže pa do tvrtke koja se bavi upravo onim što je budućnost i radnih mjesta i energije i prometnih sredstava pronašao fantastičnu nišu, ne samo u najbržim autima nego i u proizvodnji vozila budućnosti koja će biti uglavnom električna, neće zagađivati okoliš", rekao je predsjednik Vlade.

Što se tiče Nanobita istaknuo je da je to krasna investicija i da kreativne industrije tog tipa zavređuju podršku Vlade te da svi budući poduzetnici mogu biti inspirirani s ova dva primjera.
 

Stranica