Karamanlis impresioniran napretkom Hrvatske u 15 godina neovisnosti

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/karamanlis_impresioniran_napretkom_hrvatske_u_15_godina_neovisnosti.jpg

Grčki premijer Kostas Karamanlis izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu kako je impresioniran napretkom Hrvatske od stjecanja neovisnosti do danas i ocijenio da je riječ o zemlji predvodnici cijele regije prema euroatlanskim integracijama.

ZAGREB, 15. siječnja 2007. (Hina) - Grčki premijer Kostas Karamanlis izjavio je u ponedjeljak u Zagrebu kako je impresioniran napretkom Hrvatske od stjecanja neovisnosti do danas i ocijenio da je riječ o zemlji predvodnici cijele regije prema euroatlanskim integracijama.

"Kada razmišljam o 15 godina hrvatske neovisnosti, impresioniran sam napretkom koji je Hrvatska ostvarila od vremena krvavog raspada Jugoslavije do danas kada je na pragu Europske unije", rekao je Karamanlis nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

"Hrvatska u procesu eurointegracija prednjači pred svim zemljama Zapadnog Balkana. Grčka uvijek stoji na strani Hrvatske i na tom putu pruža joj značajnu potporu", dodao je Karamanlis, koji boravi u jednodnevnom službenom posjetu Zagrebu.

Ocjenivši kako je i njegov dolazak upravo na obljetnicu stjecanja državne neovisnosti znak "prijateljstva i potpore", Sanader je zahvalio Karamanlisu na "čvrstoj i neupitnoj" potpori ulasku Hrvatske i u EU i NATO savez.

Odluku Karamanlisove vlade da podrži Hrvatsku kao nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a 2008. godine, premijer Sanader nazvao je svojevrsnim grčkim poklonom za obljetnicu.

Bilateralne odnose Hrvatske i Grčke dvojica su premijera ocijenili "izvrsnima" što se ne može reći za gospodarske veze koje tek trebaju doseći razinu odličnih, političkih odnosa.

Jačanju gospodarske suradnje trebao bi pridonijeti uzvratni posjet Sanadera Ateni u prvoj polovici ove godine, kada će se organizirati Hrvatsko-grčki gospodarski forum.

Sanader i Karamanlis su se suglasili i o potrebi suradnje dvije države kroz regionalne organizacije, poput Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), kojim Hrvatska, nakon službene Atene, predsjeda od svibnja ove godine.

Premijera Karamanlisa primit će u ponedjeljak i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.



Pisane vijesti